Balgam, tıp dilinde phlegm olarak adlandırılan akciğerlerde bulunan hücreler tarafından salgılanan mukus sıvısıdır. Sağlıklı bir insan vücudunda belli miktarda balgam bulunduğunda herhangi bir sorun teşkil etmez. Fakat aşırı derecede oluşan balgam, akciğer ve alt solunum yollarında bulunan bir sorunun habercisi olabilmektedir. Balgam neden olur sorusuna şu şekilde örnek verilebilir;
Balgam Neden Olur?
Kistik Fibroz: Akciğerlerde balgam artışına neden olan bu hastalık, kusurlu bir genden meydana gelmektedir. Biriken balgam dolayısı ise, bakterilerin çoğalması için ideal ortam oluşabilir.
Astım: Pek çok kişide görülebilen astım rahatsızlığı, balgam oluşumunda en büyük etkenler arasında yer almaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişiler enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı oldukça hassastır.
Pulmoner Emboli: Kanlı balgama neden olan bu hastalık, ciğerlerde bulunan pulmoner arter tıkandığında oluşur. Nefes darlığı ve göğüste ağrıya neden olan Pulmoner Emboli, vücutta balgam oluşumunu da hızlıca arttırmaktadır.
Bronşit: Akciğerlerde bulunan solunum borularının zarının iltihaplanması nedeni ile oluşur. İki farklı türe sahip olan bronşit, vücuttaki balgam artışına da neden olmaktadır.
Pnömoni(Zatürre): Farklı mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen ve akciğer dokusunun iltihaplanması sonucu oluşan Pnömoni, balgam artışına da neden olur.
KOAH: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak da bilinen KOAH, akciğer hava keseciklerinin tıkanması sonucunda oluşur.
Akciğer Kanseri: Yoğun balgam çıkarmanın yanı sıra; kanlı öksürme, halsizlik, ağrı en büyük belirtileri arasında yer alır.
Tüberküloz: Halk arasında Verem olarak tanınan ve bulaşıcı bir hastalık olan Tüberküloz, kişinin vücudunda yoğun bir şekilde balgam artışına neden olmaktadır.
Balgam Türleri Nelerdir?
Balgama neden olan etkene göre, renk ve kıvamda farklılık görülebilmektedir. Balgamın rengi ve yapısı, hangi hastalığın neden olduğuna dair önemli ipuçları vermektedir.
Köpüklü Balgam: Berrak ve köpük görünümüne sahip olan balgam, ara sıra sağlıklı bireylerde de görülebilmektedir. Özellikle sigara içen kişilerde köpüklü balgam oluşumu normal olarak kabul edilebilir. Fakat bu durum rahatsız edici ve sürekli bir halde oluyor ise, kişinin mutlaka bir uzmana danışması gerekebilir.
İnce Balgam: Özellikle soğuk algınlığı ve alerji gibi durumlarda veya kullanılan ilaçların yan etkisi olarak vücutta ince balgam görülebilmektedir.
Kalın Balgam: Akciğerde bulunan enfeksiyonun ilerlemesi durumunda, daha önce ince olan balgamda kalınlaşma görülebilir. Bunun yanı sıra çok fazla su tüketmeyen kişilerde de rastlanabilmektedir.
İltihaplı Balgam: Solunum yolu enfeksiyonlarında en sık görülen balgam türüdür. Jöle kıvamında ve bulanıktır.
Beyaz Yapışkan Balgam: Özellikle astım ve KOAH hastalarında sıklıkla görülebilir.
Sarı, Yeşil Balgam: Vücutta bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Renk sarı veya yeşil olarak görülebilir. Bronşit ve zatürre nedeni ile görülebilir. Yapısı genellikle yapışkan ve kalındır.
Pembe, Kırmızı Balgam: Kanın tonları olan bu renkler, vücutta ciddi bir rahatsızlığın varlığına işaret eder. Akciğer kanseri, verem, zatürre hastalıklarında sıklıkla görülebilmektedir.
Siyah Balgam: Kalın ve yapışkan bir yapıya sahip olan siyah balgam farklı uyuşturucu türlerinden veya sigaradan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra kömür veya kömür tozu içerisinde çalışan kişilerde veya akciğerde mantar olduğu durumlarda da görülebilmektedir.
Kanlı Balgam Tehlikeli Midir?
Kanlı veya pembe kırmızı renklerde görülen balgam, çoğu zaman vücutta bulunan bir tehlikeyi işaret etmektedir. Genellikle akciğer apsesi, zatürre, pulmoner emboli, akciğer kanseri gibi hastalıklarda görülür. Bu hastalıkların yanı sıra kanda bulunan pıhtılaşma sorunu da kanlı balgam oluşumuna neden olabilmektedir. Kanlı balgam görülen kişilerin, vakit kaybetmeden bir hekime görülmesi ve hekimin yönlendirmelerine uyması gerekir.
Boğazda Balgam Birikmesi Nasıl Geçer? Balgam Atmaya Yardımcı Doğal Yöntemler
Vücutta bulunan balgamı daha rahat atmak için bulunan farklı bitkisel ve doğal tedaviler bulunmaktadır. Elbette bunları denemeden önce balgamın neden olduğunu doktorunuza danışmalı, gerekli görülürse tedavi olmalısınız.
Buhar: Balgam tedavisinde kullanılan doğal yöntemlerin en başında buhar solumak yer alır. Sıcak ve nemli olan buhar, akciğerde bulunan balgamın sökülmesine yardımcı olur. Buhar solunumu hamilelerde, çocuklarda ve tansiyon hastalarında doktor onayı ile yapılmalıdır.
Hava Temizleyiciler: Evinize veya iş yerinize alacağınız hava nemlendiriciler sayesinde bulunduğunuz ortamdaki nemi stabil seviyede tutabilirsiniz. Nemli hava balgamın katılaşmasına engel olmaktadır.
Ilık Su: Bol bol ılık su tüketmek, balgamın yumuşayıp vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Limon Suyu: Ilık bir bardak suyun içerisine limon suyu sıkabilir ve tüketebilirsiniz. Limon balgam söktürücü etkisi haricinde vitamin açısından oldukça zengin bir bitkidir.
Bal Tüketin: Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal, vücuttaki pek çok hastalığa iyi geldiği gibi balgamın atılmasında da oldukça önemli bir yere sahiptir.
Balgam İçin Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Özellikle astım, KOAH hastalarında ve sigara içenlerde sıklıkla görülen balgam solumun sistemimizin doğal bir parçası görülmektedir. Kişinin günlük hayatını etkilemeye ve rahatsız edici boyuta gelmeye başladığında altta yatan ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Balgam renginin pembe, kırmızı, kahverengi veya siyah olması durumunda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra balgam haricinde bulunan diğer etkenlerde(öksürük, nefes darlığı, ateş)beraber görülüyorsa en kısa zamanda kontrol edilmesi gerekmektedir.