23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınPratik BilgilerEllerim biber gibi yanıyor. Eldeki acı biber acısını ne geçirir?

Ellerim biber gibi yanıyor. Eldeki acı biber acısını ne geçirir?

Acı biber el yanması ne zaman, nasıl geçer? Ellerim biber gibi yanıyor, eldeki biber acısı nasıl geçer sorularının yanıtı haberimizde.

İçerikleri

Acı biberden dolayı ellerin yanması, acı biber doğrayan veya kurutulmuş acı biberi, pul bibere dönüştürmek için ufalayan insanların başına sıklıkla gelmektedir. Bu tür işleri daha önceden yapmış olanlar tehlikenin farkında oldukları için kendilerince önlem alırlar. Basit düşünecek olursak, acı biberlerle uğraşmadan önce elinize giyeceğiniz bir çift eldiven sizi acı biberin etkilerinden koruyacaktır. Ne yazık ki bu deneyimi ilk defa yaşayan insanlar eldiven gibi bir koruyucu kullanmadıkları için bu acıya katlanmak durumunda kalıyorlar.

Oldukça rahatsız edici olan biber acısından kurtulmak için yöntem arayışına girdiklerinde, arama motorlarında; Acı biber elimi yaktı, Acı biber el yakması nasıl geçer?, Acı biber yanması nasıl geçer el, eldeki-biber acısı ne kadar sürer, eldeki acı biber acısını ne geçirir, eldeki acı biber yanması ne zaman geçer ve ellerim biber gibi yanıyor gibi aramalar yapıyorlar.

Bu yazımızda daha önceden acı biberden elleri yanmış olan insanların internet üzerinde yaptıkları yorumları ve etkili buldukları yöntemleri sizler için liste halinde düzenledik. Ellerinizde kesik veya yaralar varsa biraz sonra okuyacağınız bu yöntemler faydalı olabileceği gibi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Bu nedenle yöntemleri uygulamadan önce bir doktora veya eczaneye başvurmanız önem arz etmektedir. Aksi taktirde oluşacak olumsuz durumlardan dolayı sorumluluk size aittir.

Eldeki Acı Biber Acısını Ne Geçirir? Eldeki Acı Biber Yanması Ne Zaman Geçer?

1- Anestol Pomad Kremi

Çoğu insan tarafından denenmiş ve sonuca ulaşılmış en etkili yöntem Anestol Pomad kremi kullanmaktır. Lokal anestetik ilaçlar arasında yer alan Anestol Pomad kremi uygulandığı bölgenin uyuşmasını sağlayarak acınızı hafifletiyor ve zamanla geçmesi için size süre kazandırıyor. Eczaneden temin edeceğiniz bu kremi ellerinize uyguladıktan sonra kendinizi iyi hissettiğiniz aktiviteleri yapabilir veya uyuyabilirsiniz. Ellerinizdeki biber acısı bir süre sonra geçecektir. Günde 2 veya 3 kez uygulayabilirsiniz. Aşırı kullanımında beklenmedik ciddi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Uygulandığı bölgede 5 dakika gibi hızlı bir sürede etkisini gösteren Anestol Pomad mutlaka bir doktor veya uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Bu kremi kullandıktan sonra baş dönmesi, kaşıntı, kızarıklık, tahriş, titreme, görme bozukluğu gibi bir belirtiyle karşılaşırsanız mutlaka bir hastanenin acil bölümüne başvurmalısınız.

2- Bitkisel Yağlar

Ellerinizdeki yanmaya sebebiyet veren etken madde biberin içerisinde yüksek miktarda bulunan kapsaisin maddesidir. Gıda sanayisinde sıklıkla kullanılan ve acı severlerin tercih ettiği gıdalara fazladan acılık katmak amacıyla endüstriyel olarak da kullanılan bu madde, suda çözünmez. Kapsasin maddesi yağ molekülleri içerisinde çözünür. Bu nedenle elinize bolca bitkisel yağ (zeytin yağı, Ayçiçek yağı, mısır yağı gibi) sürün ve bekleyin. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra bir kâğıt havlu yardımıyla elinizi bastırarak silin. Elinizdeki yanma hissinin kısa sürede hafiflediğini hissedeceksiniz. Elinizin faklı bölgelerinde hala acı hissediyorsanız kapsasin etken maddesi o bölgelerde biraz daha kalmış olabilir. Aynı işlemi acıyan bölgeye tekrar uygulayabilirsiniz. Tercihen hakiki zeytin yağı kullanmanızı cildiniz için tavsiye ederiz. Böylelikle hem acıdan kurtulur hem de ellerinizi yumuşatmış olursunuz.

3- Silverdin kremi

Günümüzde yanık ve yaralar için tercih edilen Silverdin kremi hızlıca etki gösterir. Acı biberden dolayı elleri yanan insanlar Silverdin kremi kullandıklarını ve işe yaradığını söylüyorlar.

4- Çamaşır Deterjanı, Bulaşık Deterjanı, Limon ve Sirke

Bazik veya asidik etkileri yüksek olan bu maddeler acı biberden dolayı ellerde oluşan yanma hissini azaltma etkisine sahip. Deterjanlar elleri tahriş edebileceği ve bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceği için limon kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bir adet büyük boy limonun suyunu sıkın, ardından biraz tuz ve su ekleyerek ellerinizde 10 dakika kadar bu karışımın içinde bekletin. Başlangıçta ellerinizdeki yanma hissiyatı biraz artsa da bu his zamanla azalacaktır. 10 dakika bekledikten sonra ellerinizi karışımdan çıkartın ve 5 dakika kadar yıkamadan bekleyin. Daha sonra ellerinizi bol su ile durulayabilirsiniz.

Şunları yapmayın;

Bu acıdan kurtulmak isteyen insanlar ellerini hemen suyla yıkadıklarını ve buz uyguladıklarını ama kısa süreli olarak rahatlatsa da daha sonrasında, ellerinde daha fazla acı hissettiklerini söylüyorlar bu nedenle yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın ve ellerinize mümkün olduğunca su sürememeye çalışın.

Ellerim biber gibi yanıyor. Eldeki acı biber acısını ne geçirir?