18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkEklem ağrılarına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu

Eklem ağrılarına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu

Eklemler kemiklerin hareket etmesini sağlayan ve etrafında kıkırdak, tendon, bağ dokusu, kaslar bulunan yapılardır. Bu yapılardan herhangi birinde oluşan incinme, zorlanma gibi durumlar eklem ağrısına sebep olur. Eklem ağrısına başka neler sebep olur? Eklem ağrısı belirtileri nelerdir? Eklem ağrılarına ne iyi gelir? Eklem ağrıları bitkisel çözümler nelerdir? Yanıtlar yazımızda.

İçerikleri

Eklem ağrıları her yaşta görülmekle birlikte yaş ilerledikçe daha sık karşılaştığımız bir sağlık problemi. Fazla kilodan kazalara, spor aktivitelerinden çeşitli hastalıklara pek çok nedenden dolayı eklem ağrıları meydana gelebilir. Eklem ağrılarının nedenlerini ve tedavi için çeşitli yollarını daha yakından tanıyalım.

Eklem Ağrıları Neden Olur?

Eklem ağrıları neden olur sorusuna verilen yanıtlar genellikle çeşitli kemik hastalıklarıdır. Bununla birlikte fazla kilo, çeşitli spor aktiviteleri, meydana gelen kazalar, iltihaplı hastalıklar neden olabilir. İleri yaşlarda kıkırdağın gücünü kaybetmesi ve eklem sıvısının bitmesi sonucunda da eklem ağrıları yaşanabilir. Eklem ağrılarının hangi hastalıktan kaynaklandığı belirlendikten ve tedavi edildikten sonra büyük oranda ortadan kaldırılabilir.

En yaygın nedenlerden biri osteoartrit (kireçlenme) kaynaklı eklemler arasındaki bağ dokunun zedelenmesidir. Bu zedelenme tedavi edilmezse hareket kabiliyetinde kalıcı kayıplara neden olabilir. Kesecik iltihabı eklemlerin hareket etmesini kolaylaştıran keseciklerin iltihaplanmasıdır. Bu hastalık nedeniyle şiddetli eklem ağrıları meydana gelebiliyor.

Eklem ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar ise şunlardır:

  • Kemik kanseri
  • Kemikte oluşan kırık ya da çıkık
  • Eklemde meydana gelen iltihaplanmalar
  • Yumuşak doku romatizmaları
  • Gut
  • Hipotiroidi
  • Raşitizm
  • Lösemi
  • Burkulmalar
  • Romatizma

Eklem Ağrısı Belirtileri Neler?

Eklem ağrıları belirtileri neler merak edilmektedir. Eklem ağrıları oldukça hafif seyredebilir ancak günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli de yaşanabilir. Yaygın belirtiler eklemde şişlik, eklemin üzerindeki deride şişlik ve kızartı, eklemi hareket ettirmede yaşanan güçlüklerdir. Topallama ve eklemin kilitlenmesi diğer belirtilerdir.

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Eklem ağrılarına ne iyi gelir diye sorulduğunda en iyi seçenek eklem ağrısına sebebiyet veren hastalığı teşhis etmek ve tedavi sürecine başlamaktır. Alternatif olarak bitkisel çözüm yolları arıyorsanız eklem ağrıları için bitkisel çözümleri sizin için derledik.

Eklem Ağrılarına Isırgan Otu

Isırgan otu eklem ağrısının bulunduğu bölgeye sürülerek ağrı hafifletilebilir. Isırgan otu kaynatıldıktan sonra ılınması beklenir ve ağrıyan bölgeye masaj yapılarak uygulanırsa ağrının dinmesinde işe yarayacaktır. Bir tatlı kaşığı ısırgan otu bir bardan su ile kaynatılarak içildiği takdirde de eklem ağrılarına iyi gelecektir.

Eklem Ağrıları için Limon ve Zeytinyağı

Eklem ağrıları için limon ve zeytinyağı ile hazırlanan kürler bulunmakta. Dört limonun kabuğu, iki su bardağı zeytinyağı ve on tane okaliptüs yaprağı kullanılacak malzemeler. Bir kavanozun en altına limon kabuklarını yerleştirin. Üzerine zeytinyağını dökün. En üstüne okaliptüs yapraklarını dizdikten sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın. İki hafta boyunca beklettiğiniz kürü ağrılı bölgeye masaj yaparak uygulayın ve üzerine sargı bezi sarın. Haftada üç defa uygulayabilirsiniz.

Eklem Ağrıları Limon Kabuğu

Limon kabuğu eklem ağrılarının giderilmesinde sıklıkla kullanılır. İster bir önceki başlığımızdaki kür ile ister limon kabuğu çayı yaparak limon kabuklarından faydalanabilirsiniz.

Limon kabuğu çayı için iki limon, bir litre su ve isteğe bağlı bal ile yapılır. Limon kabuklarının su ile on beş dakika kısık ateşte demlenmesi gerekli. Demlendikten sonra isterseniz bal ilave ederek için. Bu çayı düzenli olarak tükettiğinizde eklem ağrılarınız belirgin bir şekilde azalacaktır.

Eklem Ağrılarına Zeytinyağı Tuz

Eklem ağrılarına zeytinyağı tuz iyi geliyor. On yemek kaşığı kaya tuzu ile yirmi yemek kaşığı zeytinyağını bir kavanozda karıştırın ve iki gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde bekletin.

Uygulama esnasında ise ağrıyan bölgeye masaj yaparak karışımı uygulayın. Yirmi dakika boyunca masaja devam edin ve masaj sonunca nemli bir havlu ile bölgeyi temizleyin. Eğer cildiniz bu işlem sonucunda tahriş olduysa bebek pudrası sürebilirsiniz. Uygulamaya sekiz ila on gün arasında devam ettiğiniz takdirde ciddi değişiklik göreceksiniz.

Eklem Ağrısı Zerdeçal

Eklem ağrısı zerdeçal içeren bir kür ile geçirilebilir ve bu kür eklemleri koruyucu özelliğe de sahiptir. Kür için gerekli malzemeler bir çay bardağı zeytinyağı ile bir kaşık çekilmiş zerdeçal. Bu karışımı iyice karıştırdıktan sonra eklemlerinize günde iki defa masaj yaparak uygulayın. Yirmi dakika bu şekilde bekletin ve ılık su ile durulayın. Kürü dolapta muhafaza edin ve her kullanımdan önce karıştırın.

Zerdeçal ağrı giderici bir özelliğe sahiptir. Yarım tatlı kaşığı zerdeçalı iki bardak su ile bir taşım kaynatın. Beş dakika kadar demlenmeye bırakın. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere için. Eklem ağrılarında etkili olduğunu göreceksiniz.

Eklem Ağrıları için Kolajen

Eklem ağrıları için kolajen kullanmanın ağrıları azalttığı ve hareketi kolaylaştırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kolejen takviyesi alan hastalarda kemiklerde gücün arttığı, ağrıların azaldığı ve eklemlerin işlevlerini daha kolay yerine getirdiği görülmüştür. Düzenli kullanımda beklenen etkiyi gösterir. Özellikle otuzlu yaşlardan sonra eklem ağrılarının önüne geçilmesi için kolajen takviyesi önerilir.

Eklem Ağrılarına Bamya Tohumu

Bamya tohumu mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Eklem ağrılarına bamya tohumu kullanılabilirken diz ağrısı, dizde sıvı kaybı ve kireçlenme için de etkilidir.

Bamya tohumu suda sabaha bekletilir, suda kaynatılır ve suyu içilebilir. Başka bir kullanım şekli de toz haline rondo ile getirilir ve zeytinyağı, bal ile karıştırılır. Elde edilen macun her gün bir çay kaşığı tüketilebilir.

Eklem Ağrılarına Hangi Bölüm Bakar?

Eklem ağrısına hangi bölüm bakar eklem ağrısından mustarip olanların merak ettiği bir konudur. Öncelikli olarak gidilmesi gereken bölüm ortopedi ve travmatolojidir. Eklem ağrısının sebebi tespit edildikten sonra hekiminiz gerekli gördüğü diğer hekimlere sizi yönlendirecektir. Gerekli gördüğü takdirde cerrahi işlemler için cerrahi bölümüne de yönlendirebilir.

Eklem Ağrıları İçin İlaçlar Neler?

Eklem ağrısında kullanılabilecek ilaçlar geniş bir yelpazededir. Ağrı kesici ve hastalık düzenleyici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

  • Kortizon
  • Analjezik
  • Kortizon olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar
  • Ağrı kesiciler
Eklem Ağrılarına Hangi Yağlar İyi Gelir?
Eklem Ağrılarına Hangi Yağlar İyi Gelir?

Eklem Ağrılarına Hangi Yağlar İyi Gelir?

Yağlar rahatlama ve ağrı giderme sağlar. Yağın ağrı oluşan bölgeye masaj yaparak uygulanması gerekir. Tercih edilebilecek yağlar oldukça çeşitlidir.

Eklem Ağrılarına Çörekotu Yağı

Çörekotu yağının faydalarından biri eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelmesidir. Kahvaltı öncesi bir tatlı kaşığı çörekotu yağını ağız yolu ile tüketebilirsiniz.

Eklem Ağrılarına Kekik Yağı

Eklem ağrılarına kekik yağı ile son vermek için idealdir. Romatizma, eklem ve kas ağrıları için kullanılabilir.

Bir yemek kaşığı baz yağ ile on beş damla kekik yağı ile bir karışım hazırlayın. Karışımı ellerinizi birbirine sürerek ısıtın. Ağrılı bölgeye yavaşça sürün.

Eklem Ağrılarına Kantaron Yağı

Eklem ağrılarına kantaron yağı masaj yapılarak uygulanabilir. Bu ağrıları azaltacaktır. Daha etkili bir çözüm kekik yağı ve ardıç yağı ile kantaron yağını karıştırabilirsiniz.

Eklem Ağrılarına Nane Yağı

Nane yağı eklem ağrısı olan bölgeye ovalanarak sürüldüğünde ağrıyı hafifletici bir etkiye sahiptir.

Eklem Ağrılarına Portakal Yağı

Portakal yağının ağrısı kesici etkisi bulunuyor. Kas ve eklem ağrılarında da oldukça etkilidir. Portakal yağını evde yapmak için portakal kabuklarını ince ince rendeleyin. Bir kavanoza aldığınız rendelenmiş portakal kabuklarının üzerine zeytinyağını ilave edin.  Kırk gün süreyle güneş görmeyecek bir yerde muhafaza edin. Sürenin sonunda portakal yağınız kullanıma hazır olacaktır.

Eklem Ağrılarına Susam Yağı

Eklem ağrılarına iyi gelen susam yağı iyileşme sürecini de hızlandırır. Susam yağını günde bir tatlı kaşığı ağız yoluyla tüketebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise ağrılı bölgeye susam yağı ile on dakika süre boyunca masaj yapmaktır.

Eklem Ağrıları İçin Kremler Neler?

Eklem ağrıları için kremler neler diye araştırıldığında bu kremler çok çeşitlidir. Bu kremlerden birkaçı şunlardır:

  • Bee One Bee Cure Arı Zehri Ağrı Kesici Krem
  • Bengay
  • Voltaren
  • Difenak
  • Dikloron Jel
  • Naprosyn
  • Fastjel

Eklem Ağrıları için Ağrı Kesiciler Neler?

Eklem ağrısı ilaçları eklem ağrısının neden oluştuğuna bağlı olarak değişir. İltihap ve şişlik varsa ibuprofen kullanılır. Enfeksiyon durumlarında antibiyotikler tercih edilir. Ağrı sinyallerini engellemek ve bu yolla ağrıyı azaltmak için anti-depresanlar kullanılır. Artrit için ise bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ön plandadır.

İlaçların doktor tavsiyesi ile başlanması gerektiğini hatırlatarak eklem ağrıları için kullanabileceğiniz bazı ilaçlar şunlardır:

  • Beneday
  • Kamfolin
  • Apranax
  • Etol
  • Dexsalgin

Eklem Ağrılarına İyi Gelen Bitkiler Neler?

Eklem ağrılarına iyi gelen bitkilerden ilki yalancı portakaldır. Yalancı portakal ezilerek merhem haline getiriliyor ve ağrılı bölgeye sürülür. Birkaç kullanımda dahi etkileri görülür.

Taze meyveler, zeytinyağı, domates inflamasyonu önler. Bu yüzden eklem ağrıları için tüketilmesi tavsiye edilir. Biberiye yağı ve çayı eklem ağrılarını azaltır. Haşhaş lokal krem haline getirilip ağrı olan bölgeye sürüldüğünde ağrıları azaltır ve ödemi alır. Kuşburnu çayı ve kuru dut çayı eklem ağrılarına iyi gelen diğer bitkisel çözümlerdir.

Ananasın içinde bulunan bromelain enzimi eklemdeki iltihapların azalmasını sağlar. İki dilim taze ananası blenderden geçirin. Bir litre su ilave edip iyice harmanlayın. Bu karışımdan günde dört kere için. Karışım bittikçe yeniden yapıp tüketmeye devam edebilirsiniz.

Eklem Ağrıları İçin Saraçoğlu Kereviz-Ispanak Kürü
Eklem Ağrıları İçin Saraçoğlu Kereviz-Ispanak Kürü

Eklem Ağrıları İçin Saraçoğlu Kereviz-Ispanak Kürü

İbrahim Saraçoğlu demir eksikliğine bağlı olarak gelişen eklem ağrıları için kereviz, ıspanak kürünü öneriyor.

Malzemeler:

  • 250 gram kereviz
  • 250 gram ıspanak
  • 1 litre su

Hazırlanışı:

200 gram kerevizin kabuğunu soyduktan sonra ince ince doğrayın. Ufak bir tencereye 5 bardak su koyarak kerevizleri içerisine atın ve ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte 10 dakika boyunca haşlayın. Daha sonra 200 gram taze ıspanak üzerine ekleyin ve yine ağzı kapalı olarak 5 dakika daha haşlamaya devam edin. Hazırladığınız kürü soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzerek suyunu temiz bir şişeye doldurun.

Kürün Uygulanışı:

Hazırladığınız kereviz ıspanak kürünü sabahları aç karnına veya kahvaltıdan bir saat sonra olmak üzere bir su bardağı için. Yine akşam aç karnına veya akşam yemeğinden bir saat sonra bir su bardağı için. 15 gün süre boyunca sabah ve akşam olmak kaydıyla gün atlamadan içmeye devam edin. 15 gün sonra on gün ara verin ve 10 gün aradan sonra aynı şekilde tekrar sabah ve akşam olmak üzere 15 gün devam edin. Toplam bir aylık uygulama ile kürü tamamlayın.

Uyarı!

Kansızlığa bağlı eklem ağrıları için kereviz-ıspanak kürünü uyguladığınız dönemlerde aşırı tatlı tüketiminden ve çikolatadan uzak durun. Günde bir bardaktan fazla çay ve kahve tüketmeyin. Kereviz-ıspanak kürünü uygularken gün içerisinde zengin C-vitamini içeren sebze veya meyveleri tercih kürün etkisini artıracaktır.

Sigara içiyorsanız unutmayınız ki sigara vücudunuzdaki C-vitaminini önemli ölçüde azaltmaktadır. Demirin bağırsaklarda emilmesinde C-vitamini önemlidir. Çünkü C-vitamini demirin vücudumuz tarafından emilmesini takviye edici özelliğe sahiptir.

Eklem Ağrıları Feridun Kunak Doğal Çözüm

Eklem ağrıları Feridun Kunak doğal çözüm için gerekli ilk malzeme vazelindir. İki yemek kaşığı vazelin benmari usulü eritin. İçine bir çorba kaşığı gliserin ile bir çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Bir çorba kaşığı da biberiye yağı ekleyin. Aktardan aldığınız kafuru ayrı bir kasede ezerek toz haline getirin. Kafurun üzerine bir miktar kolonya dökerek kafuru eritin. Vazelinli karışımın olduğu kâseye kafuru da alın. İyice karıştırdıktan sonra karışımı bir kavanoza alabilirsiniz. Donan karışım krem halini alacaktır.

Kremi ağrılı bölgeye sürün. Dairesel hareketlerle masaj yapmaya dikkat edin. Alerjik bir cilde sahipseniz önce küçük bir noktaya kremi sürüp bekleyin. Reaksiyon göstermezse kremi daha geniş alanlarda kullanabilirsiniz.