Dışkılama sıklığının haftada 2 veya daha az olması,dışkının sert olması ve zor dışkılama kabızlık olarak tanımlanır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür ve yaş ilerledikçe bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak artış gösterir.Kabızlığın nedenleri düzensiz beslenme,hareketsizlik,sıvı tüketiminin yetersiz olması,hipotiroid,kan hapları,kalsiyum hapları ve psikiyatri ilaçları olabilir.
Kabızlık kilo vermede en büyük engellerden biridir. Ve zayıflarken üzerinde durulması gereken ciddi bir durumdur.Eğer kronikleşmiş bir kabızlık varsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
Kabızlığı çözebilecek tavsiyeler;
Su tüketimi arttırılmalı en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Çay,kahve tüketimi azaltılmalı çünkü bunların vücuttaki suyu attırıcı etkisi olduğu için kabızlığı daha da arttırabilir. Günlük alınan lif miktarı arttırılmalı en fazla lif oranına sahip sebze ve meyveler tüketilmeli. Et tüketimi kısıtlanmalı. Sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu üzerine 1 su bardağı ılık su içmek bağırsak hareketlerini hızlandırır. Gün içinde mutlaka armut,ayva,kuru kayısı,kuru incir gibi lif oranı yüksek meyvelerden tüketin. Haftada en az 2 gün kurubaklagil tüketmeye özen gösterin.
Kabızlığa iyi gelecek karışım;
4 yemek kaşığı yoğurt içerisine 2 kuru kayısı 1 kuru incir 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi 1 yemek kaşığı yulaf kepeği 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu 1 tatlı kaşığı buğday ruşeymini koyup karıştırın.
Dyt. İrem Şen