Ülkemizde yasalar gereği sigortalı çalışanların vefat etmeleri durumunda maaşları geride kalan eşlerine ve çocuklarına kalmaktadır. Bu maaş ölüm maaşı halk arasındaki deyimi ile dul maaşı olarak adlandırılmaktadır.
Dul Maaşını Kimler Alabilir?
Maaş alacak kişinin cinsiyeti önemli değildir. Erkek veya kadınlar bu yardım maaşından faydalanabilmektedir. Çalışmak veya emekli olmak yardım maaşından faydalanmak için engel teşkil etmemektedir. Ek olarak vefat eden sigorta sahibinin çocuklarına da maaş bağlanmaktadır. Yetim maaşı adı verilen bu maaştan, kız çocukları sigortalı işe başlamadıkları ve evlenmedikleri takdirde süresiz olarak faydalanırken, erkek çocukları 18 yaşına kadar, öğrenciliği devam etmekteyse 25 yaşına kadar faydalanabilmektedirler.
Devlet eşinden ayrılmış dul kadınlara veya eşi vefat eden kadınlara birçok yardım yapar. Kadın vatandaşlara yapılan yardımlarda önemli olan husus kadının kendi başına hayatını idame ettirip ettirememesidir. SGK dâhilinde olmayan kadınlar için vefat eden eşlerinin maaşının yanında vefat eden babalarının ve annelerinin maaşlarını da alma haklarına sahiptirler.
Dul Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
Eşlere aylık bağlanabilmesi için birinci şart, vefat eden kişiyle resmi nikâhın olmasıdır. Eşlerinden boşanmış kişiler veya yalnızca imam nikâhı bulunan eşler bu aylıktan faydalanamamaktadır.
Dul maaşı başvuru şartları ise şöyledir;
- Eşi vefat ettikten sonra tekrar başka biri ile resmi nikâhlanan kişilerin aylığı kesilir.
- Suistimal etmek amacıyla resmi olarak nikâhlanmasa bile imam nikâhıyla başka biri ile evi paylaşan kişilerin tespiti durumunda yine bu kişiler maaştan faydalanamaz. Dava açılması durumunda yatırılan toplam tutar faiziyle birlikte geri alınabilmektedir.
- Kişinin kendine ait sağlık sigortasının olmaması gerekmektedir. SGK’dan maaşlı bir işte çalışmaması gerekir.
- Dul maaşı için başvuracak olan kişilerin aynı evi paylaşan bireyler arasında da SGK kaydı bulunan olmamalıdır. Ancak kişi aynı evi paylaşmadığı başka bir ikametgâhta bulunan çocuklarının sağlık sigortasından faydalanma hakkına sahiptir.
Dul Maaşı Almak İçin Nereye Başvurmak Gereklidir?
Dul maaşı almak için kişilerin eşlerinin vefatından sonra bazı kurum ve kuruluşlara başvurması gerekmektedir. Yukarıda sıraladığımız şartları yerine getiren kişiler, 2 ayda bir verilen bu maaştan faydalanabilirler. Yaşadıkları il ya da ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapılması gerekmektedir. Farklı ilçede yaşayan kişiler bulundukları ile ikametgâhını aldırdıktan sonra yine aynı ilçede bulunan kurumlara başvuru yapabilirler. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra gerekli bilgilendirme, kurumdaki kişiler tarafından detaylı bir şekilde aktarılacaktır. Yapılan değişiklikler ile birlikte 650 TL olan bu maaş çift ayların son haftasında hak sahiplerine yatırılmaktadır.
Dul maaşı başvuru şartları yerine getirildikten sonra kişiler sorgulamalarını;
- ALO 170’i arayarak öğrenebilirler.
- E-Devlet kanalı üzerinden ya da
- Sosyal güvenlik kurumu şubelerinden araştırarak yapabilirler.
Birinci ve üçüncü seçenek için sorgulama esnasında kimlik bilgileri gerekmektedir. Başvuran kişinin TC kimlik numarası, vefat etmiş kişinin ölüm tarihi, ölüm aylığı için başvurulan tarih ve müracaat numarası, son olarak vefat eden kişinin TC kimlik numarası doğrulanma için yanıtlanması zorunlu bilgilerdir.
E-devlet kanalını kullanacak olanlar, dul aylığı sorgulaması yapmak için ilk olarak TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmalıdır. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sitesi üzerinden “Ölüm Maaşı Sorgulama” işlemini seçerek çıkan sonuçlara göre işlemini tamamlamalıdır.