Engelli maaşını alabilmek için sağlık kurulu raporu gereklidir. Bu raporda verilen oranın yüzde 40 ve üzeri olması durumunda kişi engelli maaşı almaya hak kazanır. Ancak ilgili kişinin engelli maaşını alabilmesi için aşağıda yer alan engelli maaşı alma prosedürlerini yerine getirmesi gerekir.
- İlk etapta kişi bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu‘na başvurur.
- Maddi durumunun düşük olması durumunda asgari ücretin üçte birinden daha az gelire sahip olduğunu ispat etmesi gerekir.
- Sonra engelli maaşını çıkarmak istediğini belirtir.
- Engellinin herhangi bir sigortalı işte çalışmıyor olması, engellinin herhangi bir gelire/maaşa sahip olmaması gerekiyor.
- Engellinin kaydı/durumu incelenir. Daha sonra sevki Devlet Hastanesi’ne yapılır.
- Devlet hastanesine gittikten sonra rapor çıkarma için ilk aşama bütün doktorları gezerek raporda yazılı olan polikliniklerde engel ile ilgili doktorun görüşü ve verdiği oran belirtilir.
- Uzun bir gün ve kalabalık bir ortamda tüm listede yazılı poliklinikleri gezip puan topladıktan sonra listeyi aldığı birime gider ve teslim eder.
- Size verilen listede yazılı olan bütün poliklinikleri dolaştıktan sonra tekrar hastanenin rapor kabul birimi ne bu rapor teslim edilir. Yoğunluğa göre verilen süre içerisinde tekrar hastaneye gitmeniz ve heyete girmeniz gereklidir.
Heyette Doktorlara Görünmek
Heyete girmeniz için bir gün belirlenir ve o günde hazır bulunmanız gerekir. Sıranız geldiğinde, doktorlar Bu kez sözlü olarak ve sizin verdiğiniz raporu inceleyerek yeni oranı belirleyeceklerdir. Bunun da süresi yoğunluğa göre değişmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra ki bu da 15-20 gün alabilir- belge hem size hem de başvurduğunuz sosyal yardımlaşma Kurumu’na Devlet Hastanesi tarafından gönderilecektir. Bu işlemler takriben toplamda kalabalığa yoğunluğa ve doktorların olup olmamasına göre 3 ay sürmektedir. Heyet raporunuz yüzde 40 ile 60 arasında ise 2019 itibari ile 538 TL aylık bağlanacaktır. Aylığın bağlanıp bağlanmadığını kontrol edebilmek için en yakın postane PTT şubesine giderek e-devlet şifresi çıkarabilirsiniz.
E-devlet şifresi ve TC kimlik numaranızla internet üzerinden e-devlet sitesine giriş yaparak arama kutucuğuna sosyal yardım yazarak engelli maaşınızın durumunu takip edebilirsiniz. Karşınıza gelecek olan listede engelli maaşı devam ediyor ibaresini gördüğünüzde maaşınız bağlanmış demektir. O ibarede devam ediyor yerine “başvuru aşamasında” yazıyorsa henüz inceleme tamamlanmamış demektir.
Engelli Maaşı Alabilmek için Gerekli Şartlar Neler?
- Herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmamak
- Muhtaçlık sınırının altında yaşayanlar
- Heyet tarafından verilen raporun en az yüzde 40 olması
- Mahkemece belirlenmiş sabit/devamlı geliri olmamak
- Huzur evi veya bakım evinde olmamak
- Yaşlı aylığı için 65 yaşını doldurmuş olmak
- Hane ziyareti yapılıp sosyal incelemede olur onayı almak
Engelli Aylığı Neden Kesilir? Engelli Aylığı Kesilme Nedenleri
Engelli aylığı alırken engellinin durumunda meydana gelen bazı değişiklikler nedeniyle engelli aylığı kesilebilir. İşte engelli maaşının kesilme nedenleri;
- Engelli aylığını alırken aylığın kesilmesinin bazı nedenleri vardır.
- Adresinizi değiştirip bunu SYDV’ya bildirmemiş olmak aylığın kesilmesine neden olur.
- Dilekçe vererek aylıktan faydalanmak istemediğinizi gelir düzeyinizin arttığını belirtirseniz aylığınız kesilir.
- Yeni heyet raporu çıkardığınızda oran yüzde 40 altına düşerse aylığınız kesilir.
- Sosyal güvenlik kaydınız tespit edilirse aylık kesilir.
- Engelli 18 yaşından küçük iken aylık alıyorsa ve yaşı 18’i doldurduysa yine aylığı kesilir.
- Aylık yatırıldığı halde 12 ay boyunca aylığı almamak, kesilmesine yol açar.
- Vatandaşlıktan çıkarılmak da engelli aylığının kesilmesine yol açar.
İşe Girersem Engelli Aylığı almaya devam edebilir miyim?
En çok sorulan sorulardan biri de budur. KPSS veya başka bir yolla kişi sigortalı olarak işe girmişse, ataması yapılmışsa engelli aylığının kesilmesi için durumu SYDV’ya bildirmesi gerekir. Eğer aylığı almaya devam ederse, bu aylık faizi ile beraber geri alınır.
Sağlık Statüsü
Engelli maaşı bağlanan engellilerin durumu SYDV tarafından SGK’ya bildirilir. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına girerler. Bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenir. Maaş almasına engel durumlar ortaya çıktığında yine aynı yol izlenerek bu kapsamdan çıkarılırlar.