19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkDemir eksikliği nedir? İbrahim Saraçoğlu kansızlık ve demir eksikliği kürü

Demir eksikliği nedir? İbrahim Saraçoğlu kansızlık ve demir eksikliği kürü

Demir eksikliği oldukça sık rastlanan kansızlık türüdür. Yokluğunda birçok hastalık kapımızı çalar. Öyleyse Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği ihtiyacını nasıl karşılayabiliriz? Detaylar haberimizde…

İçerikleri

Demir eksikliği sonucunda birçok rahatsızlık ardı sıra gelir. Örneğin; saç dökülmesi, baş ağrısı, yorgunluk, bağışıklık sisteminde zayıflama, kalp rahatsızlıkları kansızlık, aşırı sinir, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, halsizlik gibi sorunlar yaşanabilir.

Kırmızı kan hücreleri kana oksijen taşır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin üretimine destek verir. Yani demir minerali+ kırmızı kan = hemoglobin diyebiliriz. Hemoglobin az ise vücut organlarında oksijen de azdır. Peki, sonuç ne biliyor musunuz? Maalesef sonucu Demir eksikliği anemisidir. Bu nedenle tükettiğimiz besinlere dikkat etmeli ve düzenli beslenmeliyiz.

Demir Eksikliği Neden Olur?

Demir, vücutta kendi başına üretilmez. Bunun için bazı besinlere ve bu besinleri işleyecek kırmızı kana ihtiyaç duyar. Bunlar karşılanamadığında Demir eksikliği oluşur. Kanda yeterli miktarda demir bulunmazsa, kırmızı kan hücreleri oksijeni diğer organlara ulaştıramaz. Demir eksikliği anemisinin en büyük nedeni, vücudun ihtiyacı olan besinlerden yoksun olmasıdır.

Demir Eksikliği İçin Saraçoğlu Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun yıllardır denenmiş olup, memnun kalınan kürünü sizlerle paylaşacağız. İşte Demir eksikliği anemisine iyi gelecek kürün tarifi sizlerle.

Malzemeler:

  • 200 gram kereviz
  • 250 gram ıspanak
  • Onlar Klorsuz

Yapılışı:

Bir litre klorsuz suyu kaynatın. Kerevizi ince dilimler halinde kesin. Kaynayan suyun içinde 10 dakika haşlayın. Daha sonra ıspanakları da ekleyin. 15 dakika daha kaynattıktan sonra dinlenmeye alın. Soğuduktan sonra suyunu bir şişeye boşaltın. Sabah aç karnına ya da kahvaltıdan 1 saat sonra 1 su bardağı için. Akşam aç karnına ya da akşam yemeğinden 1 saat sonra 1 bardak tüketin. 15 gün kullandıktan sonra 10 gün ara verin. Ardından ikinci kez aynı uygulamayı tekrarlayın.

Kansızlık İçin Pancar Turşusu Tarifi

Prof. Dr. İbrahim USLU’dan çok özel bir tarif pancar turşusunu bolca yapın ve buzdolabınızda bekletip bütün bir sene yiyin, özellikle de kansızlık problemi olanlar bu tarif sizin için:

Malzemeler;

  • 2 kg kırmızı pancar
  • 6-7 diş sarımsak
  • Su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 – 2 yemek kaşığı tuz (tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • Pancarların üzerini 2 parmak geçecek kadar su

Yapılışı:

Pancarların köklerini yapraklarını kesin. İsterseniz yapraklarını ve saplarını atmayın turşunun içine konulduğunda lezzetli oluyor. Pancarların üzerini 2 parmak geçecek kadar su içinde haşlayın.

Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince soyun ya da havlu kağıt yardımıyla ovarak soyun. Pancarların büyüklüğüne göre dörde veya altıya bölün.

Temiz bir kavanoza yerleştirin. Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuz içinde hafifçe dövün ya da 2 parçaya bölün. Pancarları haşladığınız suyun kavanoza döküp ne kadar su aldığına bakın. (Artan suyu dökebilirsiniz)

Kavanozdaki suyu tencereye geri boşaltın içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte şekerini ve tuzun atarak karıştırın. Tuz eridikten sonra suyu kavanoza ilave edin ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. İkinci günün sonunda turşunuz ikrama hazır.

Demir Eksikliği ihtiyacını Karşılayan 12 Besin

‘’Demir eksikliği için neler yemeliyim?‘’ diye soranların merakını giderecek gıdaları araştırıp, derledik. O zaman başlayalım.

Yumurta:

Yumurtada demir emilimini azaltacak proteinler bulunur. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan yumurtayı, tere ve maydanoz ile birlikte tüketin.

Et ve et ürünleri:

Et ve et ürünleri demir mineralleri bakımından oldukça cömert besinlerdir. Aynı zamanda kolesterol içeriği de yüksek. Bu nedenle bu gıdaları tüketirken yanında C vitamini olan besinler olmasına dikkat edin. Özellikle kırmızı eti haftada 2 günden fazla tüketmeyin.

Posalı gıdalar:

Meyveleri iyi yıkayıp kabuğu ile birlikte yemeye özen gösterelim. Asıl vitaminlerin kabuğunda olduğunu unutmayalım.

Pekmez:

100 gram pekmezde 400 mg kalsiyum ve10 mg demir minerali vardır. Özellikle keçiboynuzu pekmezini sofranızdan eksik etmeyin.

Tahıllar:

Beyaz ekmek tüketiminden kaçının. Yulaflı, kepekli ve buğdaylı ekmeklere yönelin. Bilhassa buğdaylı ekmeği yemeye çalışın.

Koyu yeşil renkli sebzeler:

En yakın arkadaşlarınızın arasına lahana ve ıspanağı alın. Çünkü bu ikili demir vitamini bakımından çok çılgınlar.

Kuru meyve ve kuruyemiş:

Kuru üzüm, kuru erik, hurma, kaju ve Antep fıstığı demir emilimini azaltacak aperatif besinlerdir.

Bakliyatlar:

Nohut, kuru fasulye ve yeşil mercimek yemeklerini sevmeyeniz var mı? Demir eksikliği sorununuzu bu nefis yemekleri sofranıza taşıyarak çözebilirsiniz.

Kabak çekirdeği:

100 gram kabak çekirdeğinin içinde 9 mg demir vardır. Günde bir avuçtan fazla olmamak kaydı ile tüketin. Ayrıca kabak çekirdeğinin içinde B,E vitaminleri, çinko ve potasyum bulunur. Kuru meyvelerin yanında da tüketilebilir.

Karaciğer:

Karaciğer kan yapıcıdır. Bu nedenle tek başına bile Demir eksikliğine karşı güçlü bir besin. Fakat tüketme miktarı ve sıklığı konusunda yardım alınmalıdır. Yüksek miktarda kolesterol içerir.

Tahin:

Özellikle et tüketmeyen kişiler günde 1-2 kaşık tahin yiyebilirler. Kontrollü yenilmesi gereken besin olduğunu unutmayalım.

C vitamini:

Limon ve portakal gibi C vitamini bakımından yüksek olan meyveler, Demir eksikliği problemlerine şifa olacaktır.

UYARI: İçeriğimiz sadece bilgi verme amacını taşır. Teşhis ve tedavi içeren unsurları barındırmaz. Bitkisel kür tarifini uygulamadan önce doktorunuza sormanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler.

Demir eksikliği nedir? İbrahim Saraçoğlu kansızlık ve demir eksikliği kürü