14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkDemir Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Doğal Tedavisi

Demir Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Doğal Tedavisi

Çoğunlukla kan kaybı, hamilelik veya yanlış beslenme ile ortaya çıkan demir eksikliği belirtileri ve nedenleri nelerdir? Demir eksikliği doğal tedavisi.

İçerikleri

Demir Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Doğal Tedavisi-  Halk arasında çok sık bir şekilde meydana gelen demir eksikliği belirtiler ve nedenleriyle mutlaka bilinmelidir. Özellikle çok üşüme hali ve hafıza konusunda yaşanan problemler bize demir eksikliği konusundaki belirtileri işaret etmektedir. Bununla birlikte daha birçok belirtiden de demir eksikliği şüphesi meydana gelebilir. Cilt yapısında görülen aşırı solgunluk hali, vücutta sürekli olarak yorgunluk hissi, baş ağrısı ve eklem uyuşmaları, kulak uğuldamaları ve ağız kenarında çıkan yaralar ve tırnakların kırılması gibi belirtiler de demir eksikliği hastalığına işaret eder.

Demir Eksikliği Nedir?

Demir eksikliği, ilgili tıbbi durumlardan kan kaybına ve diyet seçeneklerine kadar birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Demir eksikliği anemisi uzun süreli ise ve tedavi edilmemiş ise (kırmızı kan hücrelerinin miktarı, boyutu ve işlevinde bir azalma), bazı önemli sonuçlara neden olabilir. En azından, düşük demir seviyeleri sizi yorgun ve zayıf hissetmenize, konsantrasyonunuzu etkilemenize ve kuru cilt ve tırnaklara neden olabilir. Fakat aynı zamanda kalp çarpıntısına, nefes darlığına, enfeksiyon riskinin artmasına ve daha fazlasına da neden olabilir.

Demir ve Vücudunuz

Hemoglobin ve miyoglobin , kanınızda oksijen taşıyan iki protein üretmek için demir gereklidir . Vücudunuzda yeterli miktarda demir bulunmadığında, bu önemli işlev engellenir ve hücrelerinize ihtiyacınız olan enerjiyi üretemez. Bu durum demir eksikliği anemisidir.

Demir eksikliği anemisi semptomlarının gelişmesi biraz zaman alır, çünkü vücudunuz diyetinizde yeterli miktarda demir içeren besinler olmadığında yeni kan hücrelerini oluşturmak için depolanmış ve geri dönüştürülmüş demiri kullanır. Demir kaynağı tükendikten sonra, vücudunuz aslında kırmızı kan hücrelerinin üretimini azaltır ve durum anemiye yol açar.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisi düşük demirin ilk tezahürüdür. Demir eksikliği anemisine sahipseniz, hızlı bir şekilde ilerleyen veya haftalar veya aylar boyunca ortaya çıkabilen birkaç semptom ortaya çıkabilir.

  • Yorgunluk
  • Zayıflık
  • Bellek ve düşünme ile ilgili sorunlar
  • Çabuk üşüme hissi
  • Baş ağrısı veya baş dönmesi
  • Kuru, kırılgan saç, cilt ve tırnak
  • Pika (metal, kir, kağıt veya nişastalı yiyecekler için garip istek)
  • Glossit (kırmızı, iltihaplı dil)
  • Sık enfeksiyonlar
  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes darlığı
  • Huzursuz bacak sendromu

Şiddetli demir eksikliğiniz veya hızlı kan kaybınız varsa, belirtileriniz orta derecedeki demir eksikliğinden daha hızlı olabilir.

Demir Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Yetersiz beslenme demir eksikliğinin nedenleri arasındadır. Özellikle demir, B12 vitamini ve folik asit açısından eksik bir şekilde beslenmek demir eksikliğine neden olacaktır. İçerisinde demir bulunan besinlerin daha sık tüketilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda çok fazla sayıda doğum yapmak, mide üzerinde yaşanan problemler ve kürtaj yaptırmış olmak da demir eksikliğinin nedenleri arasında sayılabilir.

Kimi insanlar demir açısından çok iyi beslendiği halde yine de demir eksikliği problemi yaşıyor olabilir. İnsan vücudunda alınan besini demire dönüştüren yapı, kimi bireylerde yeteri kadar çalışmıyor olabilir. Bu nedenle yeterli beslenme de demir eksikliğini kapatmak açısından bazen yeterli gelmeyebilir.

Düşük demir seviyelerinin çeşitli nedenleri sebebiyle demir eksikliği anemisi oluşur. İşte demir eksikliği sebepleri

Diyet ve Emilim

Demir içeren yiyecekleri yeterince tüketmezseniz veya demir emilimi ile ilgili sıkıntılarınız varsa demir eksikliği oluşabilir. Vejetaryenler ve veganlar demir eksikliğine daha meyilli olabilirler çünkü bitkilerde bulunan demir (demir dışı) demir, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunan demir (hem demir) emilmez. Kalsiyum demirin emilimini engelleyebilir ve bu nedenle demir bakımından zengin gıdalar ile aynı zamanda kalsiyumda yüksek besinleri de yiyebilirsiniz.

Bazı hastalıklar irritabl bağırsak sendromu, lupus ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere demirin emilimini önler. Genellikle mide veya bağırsak bölümlerinin çıkarılmasını içeren gastrik bypass, yeterli demir emilimine de engelleyebilir.

Ekstra Demir Gereksinimleri

Gebe kadınların daha yüksek kan hacmi vardır ve gelişmekte olan bir fetusun da enerji sağlamak için oksijen açısından zengin kırmızı kan hücrelerine ihtiyacı vardır. Bu nedenle hamileler daha fazla demire ihtiyaç duyarlar. Doğum öncesi gerekli vitaminleri alamayanlar bu problemle karşı karşıya kalabilirler.

Bebekler, çocuklar ve gençler aktif olarak büyüyen vücutlarına, hücrelerin büyümesi ve gelişmesi gereken ek metabolizma için yeterli enerjiyi sağlamak için ek demire ihtiyaç duyar.

Kan kaybı

Normal veya ağır adet kanaması demir eksikliği anemisine yol açabilir ve bu nedenle kadınlar genellikle erkeklerden daha fazla demire ihtiyaç duyarlar.

Ülser, hemoroid, polip, kolon kanseri veya kronik kanamaya neden olan diğer tıbbi durumlar da kan kaybına yol açabilir. Eğer bu kanama hızlı olursa, düşük kan hacmine ve demir eksikliği anemisine neden olabilir. Belirtiler bu durumlarda daha da belirgindir. Ameliyat, doğum veya yaralanma nedeniyle kanama da aşırı kan kaybına neden olabilir.

Kan bağışladıktan birkaç gün sonra kırmızı kan hücrelerinde ve dolayısıyla demirde biraz düşüklük yaşanabilir. Ancak kan veren sağlıklı insanlar genellikle kırmızı kan hücresi hacmini kısa sürede düzeltirler

Tıbbi Koşullar ve İlaç

Böbrekler tarafından üretilen bir hormon olan eritropoietin, kırmızı kan hücresi üretiminin uyarılmasında önemli bir rol oynar. Eğer böbrek hastalığınız varsa demir deponuz yeterli olsa bile, kırmızı kan hücresi üretimini yeterli olamayacağından anemi kaçınılmaz olacaktır. Diyaliz bu hormon problemini düzeltmez ve bir eritropoietin eksikliği diyaliz ile tedavi edilemez.

Bazı kanser türleri, özellikle de enfeksiyon riskini artıran lösemi veya lenfoma gibi beyaz kan hücrelerini içerenler de düşük alyuvar hücresi seviyeleri ile ilişkilidir. Bu gerçekten demir eksikliği olmasa da, demirin işini yapmasını engeller.

Ayrıca, kanser için birçok tedavi kırmızı kan hücrelerinin üretimini bastırır. Lösemide olduğu gibi, bu demir düzeylerini azaltmaz, ancak vücuttaki demirin yapması gereken şeyi yapmasını engeller.

Demir Eksikliği Tedavisi

Demir eksikliğinin tedavisi iki önemli yaklaşıma dayanmaktadır: altta yatan problemlerin düzeltilmesi ve demir seviyelerinin değiştirilmesi.

Demir Seviyelerinin Değiştirilmesi

Demir seviyeleri, demir içeren besinlerin tüketimine dayanan diyetle demir arttırılarak, demir ilavesini hap şeklinde alarak düzeltilebilir veya bu seçeneklerle iyileşmeyen durumlar için, (kaslarda) bir demir enjeksiyonu gerekli olabilir. Eğer demir eksikliğiniz bağırsak probleminden kaynaklanıyorsa, haplar ve yiyecekler genellikle sorunu çözemez, çünkü yeterince alsanız bile, demir emilimi gerçekleşmeyeceğinden anemi tedavi edilemez

Tıbbi veya Cerrahi Müdahale

Demir eksikliği sebebine bağlı olarak demir eksikliği problemini tedavi etmek için tıbbi müdahale gerekebilir. Kolondaki kanamaya neden olan polipin çıkarılması gerekebilir (kanser olmadığından emin olmak için biyopsi). Kan inceltici nedeniyle mide kanaması yaşarsanız, daha düşük bir doz veya farklı bir kan incelticiye ihtiyacınız olabilir. Eğer ameliyat veya travma gibi bir olay nedeniyle büyük bir kan kaybına uğramışsanız, demir replasmanı yerine kan transfüzyonu (kan bağlanması) olabilir.

Demir Eksikliği Doğal Tedavisi

Demir eksikliğini büyük ölçüde giderebilmek için bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri daha çok bitkisel ürünlere dayalı olarak uygulanabilir. Öncelikle kırmızı et başta olmak üzere et ağırlıklı beslenmeye önem verilmelidir. Bununla birlikte çam fıstığı ve buna benzer kuruyemişler yüksek miktarda demir içermektedir.

Limon suyu ve yeşil sebzeler de demir açısından çok zengin olmaktadır. Özellikle ıspanak ve pırasa demir açısından en zengin yeşil sebzeler arasında en başta bulunur. Baklagiller arasında ise mercimek ve nohut, demir eksikliğini gidermek için ideal tercihler olacaktır. Aynı zamanda güneşten yeteri kadar faydalanmak da demir eksikliğine çok iyi gelmektedir.

Bazı bireyler süt ve süt ürünlerinin fazla tüketimi nedeniyle demir eksikliği oluşumunu tetikler. Bu durum ancak yapılacak testlerle ortaya çıkabilir. Böyle bir durumdan şüphelenen bireyler mutlaka doktora gitmeli ve kendileri için süt ve süt ürünlerinin faydalı olup olmadığını araştırmalıdır.

Kansızlığa Karşı Saraçoğlu Kürü