12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkÇok sık idrara çıkma neyin belirtisi, neden olur?

Çok sık idrara çıkma neyin belirtisi, neden olur?

Bu yazımızda çok sık idrara çıkma neden olur, sık idrara çıkma hangi hastalıkların belirtisidir, sık idrara çıkma için hangi doktora gidilir? sorularını yanıtladık.

İçerikleri

Çoğu yetişkin günde dört ila yedi kez idrara çıkar. Ancak bazı sağlık sorunları sizi günde 10, 20, hatta 30 veya daha fazla kez idrara çıkmaya zorlayabilir. Bu sorun günlük hayatınızı ciddi şekilde kısıtlayabilir. İster bir iş toplantısında, ister sinemada, ister ailenizle birlikte arabada olun, her zaman bir sonraki tuvalet molanızı düşünürsünüz.

Çok sık idrara çıkmaya neden olan iki mesane durumu, interstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu) ve aşırı aktif mesanedir. Neyse ki, her iki durum da tedavi edilebilir. Ancak öncelikle, tıbbi bir sorununuz olduğunu kabul etmeniz ve bunun için yardım almanız gerekir. İşte bir doktora görünme zamanının geldiğine dair bazı ipuçları.

Çok Sık İdrara Çıkmada Doktora Ne Zaman Görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda normalden daha sık idrara çıkıyorsunuz demektir;

  • 24 saatlik bir süre içinde sekiz veya daha fazla kez idrara çıkma,
  • Gece iki veya daha fazla kez idrar yapmak için kalkma.

Çok sık idrara çıkma problemi sanılandan daha fazla büyük sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Gün içinde çok sık idrara çıkıyorsanız, her zaman tuvaletten çok uzaklaşmaktan korktuğunuz için yapmak istediğiniz şeyleri kaçırabilirsiniz. Geceleri çok sık idrara çıkarsanız, iyi uyuyamayabilirsiniz. Arabayı her durdurduğunuzda, aktivitelerinizi kestiğinizde veya geceleri tekrar tekrar kalktığınızda bu durumdan sevdikleriniz de etkilenir. Tuvalet ziyaretleriniz hayatınızı kontrol ediyorsa, doktorunuzla konuşma zamanı geldi demektir.

Çok Sık İdrara Çıkma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Çok Sık İdrara Çıkma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Çok Sık İdrara Çıkma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Çok sık idrara çıkma hamilelik belirtisi mi, sık idrara çıkma erken gebelik belirtisi olabilir mi, gece sık idrara çıkma şeker hastalığı, prostat belirtisi midir? diye merak edilmektedir. Sık idrara çıkma birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Örnekler arasında;

  • Prostat büyümesi,
  • Diyabet,
  • Hamilelik,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • İdrar yolu ve mesane rahatsızlıkları,
  • İnme geçirme,
  • Pelvik tümörler,
  • Vajinite sahip olmak (vajina iltihabı),
  • Vajina yoluyla kadın pelvik organlarının sarkması,
  • Pelvik bölgeye radyasyon tedavisi,
  • Çok fazla alkol veya kafein içmek,
  • Anksiyete veya bazı ilaçlar (diüretikler gibi) sayılabilir.
  • Bazı durumlarda, sık idrara çıkma sadece bir alışkanlık olabilir.

Kapsamlı bir tıbbi değerlendirme, etkili tedaviye yol açan kesin nedeni belirleyebilmelidir. Diğer iki yaygın neden interstisyel sistit ve aşırı aktif mesane  kolayca karıştırılır. Her ikisi de gece ve gündüz sık idrara çıkmaya neden olabilen mesane koşullarıdır. Ayrıca, her ikisi de idrar aciliyeti adı verilen güçlü, ani idrar yapma dürtülerine neden olabilir. Bu ipuçları, iki durumu birbirinden ayırmanıza yardımcı olabilir:

  • Interstisyel sistit, mesane içinde ve çevresinde ağrıya neden olur, ancak aşırı aktif mesane ağrıya neden olmaz. Interstisyel sistit ile, mesane dolduğunda ağrı genellikle daha da kötüleşir ve mesane boşaldığında hafifler. Ağrıdan geçici olarak kurtulmak için, tedavi edilmemiş, şiddetli interstisyel sistit olan kişiler günde 60 defaya kadar idrara çıkabilirler.
  • Aşırı aktif mesane sıklıkla idrar sızıntılarına neden olur, ancak interstisyel sistit genellikle sızıntılara olmaz. Aşırı aktif mesanesi olan kişiler ani ve güçlü bir idrar yapma dürtüsü hissedebilir ancak tuvalete zamanında yetişemeyebilirler. Bazıları utanç verici kazaları önlemek için sık sık tuvalete giderler.

Sık İdrara Çıkmayı Kontrol Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Sık idrara çıkmanızı yönetmenin birkaç yaşam tarzı değişikliği ve ilaçsız yolu vardır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Yatmadan önce sıvı içmekten kaçınmak,
  • Alkol ve kafein tüketimini bırakmak,
  • Doing Kegel egzersizleri pelvik taban gücü oluşturmak için harika egzersizlerdir. Bu kaslar, mesaneniz de dahil olmak üzere pelvisteki organları destekler. Kegel egzersizleri genellikle doğumdan sonra bir bebeğin pelvik taban kaslarına baskı yapması nedeniyle kadınlara tavsiye edilir.
  • Sızıntıları önlemek için koruyucu bir ped veya iç çamaşırı giymek. Bu, durumunuz tedavi edilirken hayatınızı sürdürmenize yardımcı olabilecek kısa vadeli bir çözümdür.

Çok Sık İdrara Çıkma Tanısı Nasıl Konulur?

Sık idrara çıkma nedenini teşhis etmek için doktorunuz mevcut diğer semptomları dikkate alacaktır. Belirli bir hastalığı doğrulamak veya ekarte etmek için teşhis testleri önerebilir. Örneğin, doktorunuz özel bir kapsam kullanarak idrar testi veya mesane muayenesi isteyebilir. Ayrıca ürolog veya jinekolojik ürolog olarak adlandırılan bir idrar yolu uzmanı görmeniz gerekebilir. Teşhis, sık idrara çıkma için tedavi bulmaya yönelik ilk adımdır.

Çok Sık İdrara Çıkma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çok sık idrara çıkanların en çok merak ettikleri sorulardan birisi de çok sık idrara çıkma için hangi doktora, bölüme gidilir? sorusudur. Çok sık idrara çıkma sorunu için hastanelerin Üroloji veya Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümündeki doktorlardan randevu almaları gerekir.

Gece Sık İdrara Çıkma Nedenleri Neler?

Çok sık idrara çıkma neyin belirtisi, neden olur?