25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkİdrar yolu enfeksiyonu neden olur, hangi hastalıklara yol açar?

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, hangi hastalıklara yol açar?

İçerikleri

Kış aylarında çok sık görülen idrar yolu enfeksiyonu genelde kız çocuklarında ve kadınlarda görülüyor. Sık idrara çıkma, idrarda kanama, idrar yolu iltihabı ile kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Soğuk havaların idrar yolu torbasında olumsuz etkileri idrar yolu enfeksiyonu için en büyük etkendir.

İdrar yolu enfeksiyonları hangi sorunlara yol açar?

İdrar yolu enfeksiyonları mikroorganizmaların neden olduğu bir sağlık sorunudur. Soğuk havaların da bu sağlık sorununda payı vardır. Hastalık erken teşhis ve tedavi edilmezse ciddi böbrek sorunlarına yol açabilir. İdrar kanalları böbreklerden beslendiği için enfeksiyon oluşumlarında böbrekler hasar görecektir. O nedenle erken tedavi önemli rol oynar.

Diğer bir problem de kadınlarda sistit, erkeklerde prostatit sorunları oluşabilir. Sistit kadınlarda idrar torbası iltihaplanması, prostatit ise erkekte prostat bezi iltihabı olarak görülür. Kadınların erkeklere oranla anatomik yapısı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma şansı yüksektir.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri neler?

Sık idrara gitme, acil idrar isteği, devamlı idrar yapma hissi, idrar sırasında yanma veya acı, kesik kesik idrar yapma, kötü kokulu idrar, alt karın bölgesinde basınç, ağrı ve idrarda kan görülmesi gibi belirtiler en yaygın olanlarıdır. Ayrıca ek olarak bulantı, kusma, ateş ve titreme de görülüyorsa, enfeksiyonun böbreklere de geçmiş olması ihtimali artıyor.

İdrar yolu enfeksiyonuna alınacak önlemler neler?

Öncelikle yeterli sıvı alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar günlük yeterince sıvı tüketmeyen kişilerde idrar yolu enfeksiyonu çok sık görülüyor. Fazla alınan sıvı ile idrar yolları zamanla temizleniyor ve o bölgede oluşacak mikroplar dışarı atılıyor. Bu nedenle günlük 2-3 litre arası su içilmesi önemlidir. Diğer bir unsur ise ayakların sıcak tutulmasıdır.

Kışın özellikle idrar yolu enfeksiyonu ayaklar ve bacaklardan gelir. Bol bol C vitamini tüketilmeli, sigara ve alkol gibi ürünler kullanıyorsanız bırakılmalıdır. Son olarak ise asla idrar tutmamalısınız. Genelde çok kişi idrar tutma gibi bir alışkanlık edinmiştir. Uzun süre idrar tutmak mesanenin gerilmesine neden olur ve zamanla kasların zayıflamasına yol açar. Bununla birlikte kaslar zayıfladığı için idrar tam olarak boşalmaz. İdrar asla tutulmamalı, geldiğinde hemen yapılmalıdır. Bunun yanı sıra kişisel temizlik ve hijyen de önemlidir.