Hematüri idrarda rastlanılan kandır. Mikroskopla incelenen kanın teşhisine göre hastanın tedavisi şekillenir. Yani idrarda kanama hastalığın kendisi olmayıp tanısı koyulacak hastalığın belirtisidir. Peki, idrarda kanama (hematürü) nedir? Haberimizin devamında yanıtını bulabilirsiniz.
İdrarda Kanama (Hematüri) Nedir?
Mikroskopik hematüri adı verilen idrar kanaması mikroskop incelemelerinde kolaylıkla teşhis edilir. İdrarda kanamanın ikinci tipi ise makroskopik hematüridir. Bu kanamada daha fazla kan hücreleri görülür. İdrarın rengi kahverengi, çay rengi, pembe veya yoğun kırmızı renktedir.
İdrarda kanama nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu,prostat kanseri veya iltihabı,böbrek hastalıkları,idrar yolunda taş ve mesane kanseri olarak sıralanır. İdrarda kanama neden olur sorusuna ayrıntılı cevabı yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İdrarda Kanama Neden Olur?
Kan hücrelerinin idrara sızması olarak bilinen hematüri, ciddiye alınması gereken ve erken müdahale edilmesi gereken bir hastalığın belirtisidir. İşte o sızıntının nedenleri:
İdrar yolu iltihabı
Mesanede biriken ve üreyen bakteriler idrar yolu iltihabına neden olur. Bu durum idrarı yaparken ağrıya ve yanmaya yol açar. Sürekli idrara çıkma isteğinin yanı sıra idrarda kanama yapar.
Böbrek hastalıkları
En yaygın böbrek hastalıkları arasında iltihaplanma yer alır. Bakteriler böbrekleri ele geçirdiğinde mesane rahatsızlıklarına yol açar. İltihaplanan böbreklerde hastada ağrı ve yüksek ateş görülür.
Böbreklerde taş
İdrara yerleşmiş mineraller zamanla kristalize olarak sertleşir. İdrardan dışarı çıkmaya çalışan bu taşların bir kısmı idrar yolunda tıkanır. Bu durum kasık ağrısına yol açarak, idrardan kan gelmesine neden olur.
Prostat büyümesi
Prostat büyümesi olan hastalarda sıklıkla idrara çıkma ve idrarda kanama görülür.
Genetik bozukluklar
Genetik bozukluklar arasında olan hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde kusur) idrarda kanamaya neden olur.
Kanser
Prostat, mesane ve böbrek kanseri olan hastalarda hematüri yaygındır.
İlaçların yan etkisi
Kimi kanser ilaçlarının yan etkileri idrarda kanamaya neden olabilir.
Hematüri Teşhisi ve Tedavisi
Hastanın tıbbi geçmişi dinlendikten sonra fiziki muayene yapılır. İdrar yolu ultrasonografisi, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, kan testleri ilgili doktor tarafından istenir. Kimi durumlarda idrar kesesine ışıklı kamera ile bakılır. İdrarda kanamaya neden olan hastalık teşhis edildikten sonra tedavi yöntemi belirlenir.
Hematüri bir hastalığın belirtisi olduğundan o hastalığa bağlı olarak idrar yolu iltihabı temizlenir ve antibiyotik yazılır. Eğer hastalık prostat büyümesi ise küçültülmesi için reçeteli ilaç yazılır ve şok dalgası tedavisi önerilir. Mesane kanseri ile ilgili ise hastaya en erken 3 en geç 6 ayda bir idrar testi yapılır ve kan basıncı izlenir.
Böbrek taşı olan hastalarda tuz tüketimi azaltılır ve bol su içmesi istenir. Pancar ve ıspanak gibi besinlerden uzak durması önerilir.