Aile planlamasında tercih edilen erkek kısırlaştırması vazektomi operasyonu bir tür doğum kontrol yöntemidir. Bu korunma yöntemi son yıllarda oldukça artarak devam ediyor. Amerika başta olmak üzere Avrupa’da yaygın olan vazektomi işlemi kalıcı ve güvenilir olması nedeniyle ailelerin daha da çok ilgisini çekiyor.
Vazektomi operasyonunda amaç: üretreya ulaşmaya çalışan sperme engel olarak, gebeliğin önüne geçmek. Sperm üretim fonksiyonları ve meni bu durumdan etkilenmez.
Vazektomi Nedir?
Özellikle Amerika, Çin ve Avrupa’da yaygın olan bu yöntem ülkemizde de araştırılmaya başlandı. Bilindik korunma yöntemlerinin dışında farklı bir seçenek arayan birçok kişi vazektomi nedir diye merak ediyor.
Vazektomi, sperm kanallarının kesilerek bağlanması ile sonuçlanan cerrahi bir operasyondur. Operasyon sonrasından erkekten sperm gelmeye devam eder ve hormonal bir bozukluğa yol açmaz. Cinsel hayatı olumsuz etkileyen bir işlem değildir. Uygulamadan sonra penisten bir süre sıvı gelir ve birkaç gün içinde geçer.
Vazektomi Operasyonu Nasıl Yapılır?
Aile planlamasını düzenlemek isteyenler son yılların gözde doğum kontrol yöntemi ‘’vazektomi operasyonu nasıl yapılır? ‘’ sorusuna yanıt arıyor. Yaklaşık 30 dakika süren lokal anestezi yöntemi ile kişinin sperm yolları kesilir.
Uygulama sonrasında hasta bir süre dinlendirilir ve aynı gün taburcu edilir. Günlük hayatını etkileyen bir operasyon olmadığından kişi çabuk toparlanır. Vazektomi sonrası başarı oranı %99 seviyelerindedir. Ortalama 30 orgazm sonrası tam korunma gerçekleşir. Kesin sonuç için sperm testi uygulanır. Bu işlemde evli erkeklerde eşinin rızası aranırken bekâr erkeklerde bir şart aranmaz.
Vazektominin Geri Dönüşü Olur mu?
‘’Vazektominin geri dönüşü olur mu? ‘’ sorusunu daha çok bekâr veya çocuk sahibi olmamış erkekler merak eder. Bu operasyondan geri dönüşteki başarı yaklaşık %50 oranındadır. Mikro cerrahi dalında uzman hekimler tarafından yapılan geri dönüşüm için kesin bir sonuç alınmayabilir.
Genel anestezi ile ortalama 2 saat süren bir operasyondur. Doktor testis torbasına küçük kesikler atar. Böylelikle testis etrafındaki sokular açığa çıkar. Ardından sperm tüpleri kesilir ve içindeki sıvı incelenir. Operasyon sonrasında kesikler bandajlanır ve şişlikler için buz torbası koyulması istenir.
Oldukça pahalı olan bu işlemin riskleri olmakla birlikte geri dönüş garantisi verilmez. Operasyon öncesi ve sonrasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunlar: Kanama, bölgede enfeksiyon, sperm mekanizmasında iltihaplı kütleler, tekrarlanan ağrılar, testiste sıvı birikmesi ve yüksek ateştir. En yaygın olanı idrar yapmakta zorlanma ve penis bölgesinde dinmeyen ağrıdır. Erkek kısırlaştırması vazektomi operasyonuna geri dönüş yapmamak için enine boyuna düşünülüp, karar verilmesi önerilir.