24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkBurunda yara neden olur, oluşur? Nasıl geçer?

Burunda yara neden olur, oluşur? Nasıl geçer?

Burunda yara görülmesi alerjiler, sivilceler veya burun akıntısı gibi genellikle tedavisi kolay olan birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. İyileşmeyen ve sürekli kanamayan kabuklar, enfeksiyon veya kanser gibi diğer durumları gösterebileceğinden bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Sebeplerin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin...

İçerikleri

Burunda yara görülmesi alerji, rinit veya burun spreylerinin sık ve uzun süreli kullanımı gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yaralar, burun deliklerinde yetersiz kan akışına ve kuruluğa neden olabilir. Kabuklar genellikle ciddi olmayan ve tedavisi nispeten kolay olan hafif koşullar nedeniyle ortaya çıkar.

Burundaki yaralar ağrıya veya aşırı kanamaya neden oluyorsa, enfeksiyon veya kanser gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu nedenle, burunda zamanla düzelmeyen yaralar fark ederseniz veya varsa, yaraların altında yatan nedene bağlı olarak değerlendirme ve tedavi için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Burunda Yara Neden Olur, Nasıl Geçer?
Burunda Yara Neden Olur, Nasıl Geçer?

Burunda Yara Neden Olur, Nasıl Geçer?

Sık sık tekrarlayan ve geçmek bilmeyen yaralardan siz de muzdaripseniz burunda yara neden olur, nasıl geçer öğrenmek için okumaya devam edin. İşte burundaki yaraların başlıca nedenleri:

1- Kuru ortamlar

Özellikle kış aylarında havanın daha kuru olduğu iklim değişiklikleri, burun içinde yaraların oluşmasına neden olabilir. Yüzünüzdeki ve dudaklarınızdaki derinin kuru ve soyulduğunu da fark edebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Evinizde yeterli nem seviyesinin sağlanması önemlidir. Bunu bir nemlendirici kullanarak yapabilirsiniz. Ayrıca hidrasyonu sağlayarak burunda yara oluşumunu önlemek için gün boyunca bol su içmelisiniz.

2- Burun spreylerinin uzun süreli kullanımı

Nazal dekonjestan spreylerini uzun süre kullanmak burun hava yollarını kurutarak burunda yara oluşumuna neden olabilir. Aşırı kullanım ayrıca vücudun daha fazla burun salgısı ürettiği bir geri tepme etkisine de sahip olabilir. Bu, burun dokusundaki iltihabı artırabilir.

Yapılması gerekenler:

Burunda yara oluşumunu önlemek için ideal olarak ilaçlı burun spreylerini 5 güne kadar kullanmalısınız. Bunları, hipertonik olan ve genellikle deniz suyuyla yapılan doğal, hipertonik tuzlu çözeltilerle değiştirebilirsiniz.

3- Sinüzit

Sinüzit, burun boşluklarında baş ağrısı, burun akıntısı ve yüz ağrısı gibi semptomlara neden olan bir iltihaptır. Aşırı derecede burun akıntısı, burun hava yollarını tahriş edebilir ve burun deliklerinin iç kısmında kabuklanmalara neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

En iyi tedavi yaklaşımını belirlemek için sorun bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Doktor antibiyotik, balgam söktürücü ve/veya iltihap önleyici ilaç önerebilir. Bazı durumlarda, kronik sinüzitte olduğu gibi, doktor dekonjestan reçete edebilir. Tıbbi tedavinizi tamamlamak için kullanabileceğiniz sinüzit için ev ilaçlarına göz atın.

4- Alerjiler

Alerjiler, burun solunum yollarındaki iltihaplanmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Örneğin hayvan kürkü, toz veya polen ile temastan sonra tetiklenebilirler ve burun dokusu astarını daha kırılgan ve yara oluşumuna karşı hassas hale getirebilirler. Burnunuzu sürekli sümkürmek ayrıca burun çevresindeki ve içindeki cildi tahriş edebilir, bu da kuru cilt ve kabuklara neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Burunda yara oluşumunu önleyebilmek için alerjiye neden olan altta yatan tetikleyiciyi belirlemelisiniz. Bir doktor tarafından reçete edilen antihistaminikler, yeterli sıvı alımının yanı sıra semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Buhar inhalasyonları yapmak ve nemli ortamlarda kalmak da burun derisinin nemli kalmasına yardımcı olarak daha fazla yara oluşmasını önleyebilir.

5-Tahriş edici kimyasallar

Aşındırıcı temizlik ürünleri, endüstriyel kimyasallar veya sigara dumanı gibi bazı kimyasallar da burnu tahriş edebilir ve yaralara neden olabilir. Çoğu durumda, kimyasallarla temas, öksürük ve nefes almada zorluk gibi solunum semptomlarına da neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Bu durumda tahriş edici maddelerle temastan kaçınmak ve burun cildini mümkün olduğunca nemli tutmak önemlidir. Nefes almakta zorluk çekiyorsanız, tedaviye başlamak için derhal tıbbi yardım almalısınız.

6- Sivilce

Sivilcelerin ortaya çıkması nedeniyle burunda yaralar da ortaya çıkabilir. Sivilceler, bir kıl folikülünün iltihaplanması ve enfeksiyonu nedeniyle oluşur, bu da ağrıya ve irin akıntısına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Sivilceyi patlatmaktan veya sıkmaktan kaçının, çünkü bu enfeksiyona ve daha fazla yaraya neden olabilir. Sivilceden kurtulmak için bölgeyi temiz ve nemli tutmalısınız. Sivilce kremi veya kurutma jeli gibi bir dermatolog tarafından önerilen ürünleri kullanabilirsiniz.

7- Yaralanmalar

Buruna sürtme, kaşıma veya çarpma gibi hafif yaralanmalar burun deliği içindeki hassas cilde zarar verebilir. Bu kanamaya ve kabuk oluşumuna neden olabilir. Küçük çocuklar, burunlarına küçük nesneler sokma eğilimindedir ve bu da kanamaya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Enjeksiyonu önlemek için yaralanma ve yaraları tedavi etmek önemlidir. Yaralar su ve yumuşak bir sabunla temiz tutulmalı ve yeterli iyileşmeyi sağlamak için kabukları koparmaktan kaçınmalısınız.

8- Uyuşturucu kullanımı

Kokain veya poppers gibi uyuşturucuların solunması, kanamaya ve iç burunda ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu ilaçlar mukozayı kurutabilir ve bu da iyileşmesi zor yaralara yol açabilir.

Yapılması gerekenler:

İlaç kullanımından kaçınılmalı ve bol su içilerek ve nemlendirici kullanılarak burun iç derisinin nemli tutulması sağlanmalıdır.

9- HIV enfeksiyonu

HIV enfeksiyonu burunda yara ve kabuklanma gibi semptomlara yol açabilir. HIV enfeksiyonları, burun solunum yollarında şişme ile ilişkili hastalıklar olan sinüzit ve rinite neden olabilir. HIV ayrıca, burun tarafında kanayan ve iyileşmesi uzun süren ağrılı kabuklara neden olabilir. HIV ile ilişkili bazı yaygın yaralar nazal septal apseler, herpes ülserleri ve Kaposi sarkomlarıdır.

Yapılması gerekenler:

HIV enfeksiyonu tedavisinin doktor tarafından izlenmesi önemlidir? Tedavi, virüsü gerilemede tutmayı, virüsün çoğalmasını engellemeyi ve semptomları yönetmeyi amaçlar. Doktor, bu sonuçlara ulaşmak için bir antiviral kokteyli reçete edebilir.

10- Uçuk

Herpes simpleks  virüsü, burnun içinde ve dışında yaraların ortaya çıkmasına neden olabilir. Uçuk yaraları genellikle, yırtıldığında berrak bir sıvı salan, içi sıvı dolu küçük kabarcıklara benzer. Yayıldığında, sıvı virüsü vücudun diğer bölgelerine iletebilir ve vücudun diğer bölgelerinde uçuk kabarcıklarına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Bu kabarcıkların yırtılmasından ve hatta dokunmasından kaçınmalısınız. Genellikle oral veya topikal antivirallerin kullanımını içeren tedavi için bir doktora görünebilirsiniz.

11- Büllöz olmayan impetigo

Büllöz olmayan impetigo, Streptococcus pyogenes ou Staphylococcus aureus gibi bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur . Bu enfeksiyon, ciltte irin içeren küçük yaralara ve sarı veya altın rengine dönüşmesine neden olur. Bu kabuklar burunda ve dudak çevresinde görünebilir. Büllöz olmayan impetigo, çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda en yaygın olanıdır.

Yapılması gerekenler:

Büllöz olmayan impetigo belirtileri fark ederseniz, uygun tedaviye başlamak için değerlendirme için bir dermatolog görmelisiniz. Doktor topikal antibiyotikler reçete edebilir.

12- Kanser

Burun boşluğunda kalıcı, iyileşmeyen ve tedaviye yanıt vermeyen yaralar kanser belirtisi olabilir. Kötü huylu burun yaraları da genellikle kanar ve burun akıntısı, yüzde karıncalanma veya kulaklarda baskıya neden olur.

Birçok türde ortaya çıkabilen kanserin genel belirti ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yapılması gerekenler: 

Burunda yara görülmesi halinde kanser şüphesi nedeniyle bir aile doktorunun belirtilerinizi değerlendirmesi ve tanıyı doğrulamak için test istemesi önemlidir. Kanser varsa, tedavi kanser hücrelerinin özelliklerine, bulunduğu yere ve hastanın yaşına bağlı olacaktır. Tedavi ilaç ve/veya kemoterapi kullanımını, radyasyon tedavisini ve ameliyatı içerebilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Burunda yara neden olur, oluşur? Nasıl geçer?