23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıBıyık bölgesi kararması neden olur, evde nasıl geçer?

Bıyık bölgesi kararması neden olur, evde nasıl geçer?

Günümüzde pek çok kadının estetik görünüm bakımından yaşadığı en önemli problemler arasında bıyık bölgesi kararması yer almaktadır. Ağız etrafındaki inatçı koyu renkli deriden kurtulmanın yöntemleri, bu problemi yaşayan kadınlar tarafından araştırılmaktadır. Bu inatçı koyu renkli deri ile mücadelede bitkisel karışımlar, pigmentasyonu baskılayan kimyasal içerikler ve cilt aydınlatan kremler ön plana çıkmaktadır. Peki, ‘Bıyık bölgesindeki kararma nasıl geçer?’ ve ‘Doğal yöntemler nelerdir?’ Bu soruların yanıtlarına haberimizin detayında.

İçerikleri

Bıyık bölgesindeki koyu lekelere zemin hazırlayan faktörler arasında sir ağdanın neden olduğu yanma hissi, kozmetik ürünlerin yanlış kullanılması, yaralanma ve bölgenin güneş ışınlarına maruz kalması ön plana çıkmaktadır. Bir tür cilt kusuru olarak kabul edilen ve estetik görünümü bozan bıyık bölgesi kararması probleminden günümüzde pek çok kadın etkilenmektedir.

Bıyık Bölgesi Kararması Nasıl Geçer?
Bıyık Bölgesi Kararması Nasıl Geçer?

Bıyık Bölgesi Kararması Nasıl Geçer?

Tıp literatüründe ‘Hipermelanoz’ denilen bıyık bölgesindeki kararmanın birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Bıyık bölgesindeki kararmanın tedavisinde kimyasal peelingler, lazerler, kojik asit, azelaik asit gibi pigment giderici kimyasallardan faydalanılır. Bıyık bölgesindeki kararmadan doğru tedavi yöntemiyle kurtulmak için direkt olarak bıyık bölgesindeki kararmanın nasıl geçeceğinin araştırılmasındansa, nedenleri üzerinde durulması oldukça önemlidir.

Bıyık Bölgesi Kararması Neden Olur?

Hiperpigmentasyon

Bıyık bölgesi kararmasının en sık rastlanan nedeni olan hiperpigmentasyon probleminde cildin belirli bölgeleri aşırı melanin üretir. Aşırı melanin üretimi ise ciltte koyu lekeler oluşmasına yol açmaktadır. Hiperpigmentasyon probleminin yaş ve cilt yapısı fark etmeden herkeste görülme riski olsa da bu sağlık probleminden en fazla gebelik sürecindeki hormonal değişikliklerden dolayı gebe kadınlar etkilenmektedir.

Hava Şartları

Cildi güneşten korumak için tedbir alınmaması, bıyık bölgesinin yanması ya da yaralanmasına neden olan farklı bir sebep, havanın soğuk olduğu zamanlarda dudakların ve dudak kenarlarının aşırı sık yalanması bıyık üstü kararmasının en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Hava şartları cilt sağlığını olumsuz etkileyerek ciltte renk bozulmasına ve cildin koyu görünmesine yol açabilir.

İlaçlar

Bıyık üstü bölgesini pigmentasyon etkisi yaratabilecek bazı ilaçlarda bıyık bölgesi kararmasına yol açarak bölgeyi koyulaştırabilmektedir. Bu tür yan etkisi olan ilaçlar, hem oral bazlı, hem de merhem bazlı olabilir.

Travma Kaynaklı Pigmentasyon

Ciltte çıkan akne veya sivilceler, cilt yaralanmaları, yanığı ya da bir enfeksiyonda bıyık üstü bölgesinde hiperpigmentasyona yol açabilmektedir.

Vitamin Eksikliği

2018 yılımda gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen sonuçlar bıyık üstü bölgesindeki hiperpigmentasyonun nedenleri arasında B12 ve D vitamini eksikliğinin de olabileceğini göstermiştir. İnsanlardaki melazmanın en önemli nedenlerinden biri de vücuttaki D vitamini eksikliğidir.

Bıyık Bölgesi Kararmasına Ne İyi Gelir?

Bıyık üstünde yaşanan kararmayla mücadeleye yönelik önemli tavsiyelerde bulunan cildiye uzmanları, kimyasal peelinglerin, lazerlerin, azelaik asitlerin ve kojik asitlerin pigment giderici maddeler olduğunu ifade ederler. Bıyık bölgesindeki kararmaya iyi gelen yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir;

Eksfoliasyon

Ağız etrafında zamanla biriken ölü derileri hızla ciltten uzaklaştıran eksfoliyatör, oldukça nazik bir kimyasal olup, bu etkisiyle cilt rengini açmaktadır.

OTC İçerikler (Bileşenler)

C vitamini, kojik asit, üzüm çekirdeği ekstresi, bir meyan kökü ekstresi olan glabridin, arbutin, azelaik asit, niasinamid gibi bileşen maddeler cildin melanin üretmesi için gereksinimi olan tirozinaz üretimini önlediğinden dolayı bıyık üstü kararmasına yol açan etkeni yok edebilir.

Ancak cildi hassas olanların içeriğinde kojik asit barındıran ürünlerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Ayrıca çölyak hastaları ile glüten alerjisi olanların da buğdaydan üretilen azelaik asit barındıran ürünlerden uzak durmasında fayda vardır.

Reçeteli Merhemler

Bıyık bölgesi kararmasına içeriğinde hidrokinon barındıran merhemlerde çok iyi gelmektedir. Ancak kullanılacak merhemi mutlaka bir cildiye uzmanı reçete etmelidir. Hidrokinon, pigment üreten ve tirozinaz üretilmesinin yavaşlamasını sağlayan hücreleri kısıtladığı için koyu lekeleri çok hızlı bir şekilde soldurmaktadır.

Lazer

Bıyık üstünde yaşanan kararmalardan en hızlı şekilde kurtulmak için en etkili yöntemler arasında lazer tedavisi de yer almaktadır.

Asitli Peelingler

Glikolik asit ya da salisilik asit ile bıyık üstü bölgesine düzenli olarak uygulanan peeling, pigmentasyonu sonlandırabilir. Ancak bu tedaviden fayda görebilmek için güneşe çıkılmamalı, güneş kremi sürülmeli ve cilt mutlaka korunmalıdır.

Bıyık Bölgesi Kararması İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

Ağız etrafında oluşan koyu renkli cildin tedavi edilmesinde doğal ilaçlardan da faydalanılmaktadır.

Yulaf Ezmesi

Domates posası, zeytinyağı ve yulaf ezmesinden hazırlanan karışımın bıyık üstü bölgesine dairesel hareketler çizilerek uygulanması, bölgedeki ölü derinin atılmasında oldukça etkilidir.

Limon Suyu

Bıyık üstü kararmasının giderilmesinde en etkili doğal yöntemlerden biri de içeriğinde sitrik asit barındıran limondur. İkiye bölünen limonun yarısı kararan bıyık üstü bölgesine 10-15 dakika boyunca sürülmelidir. Bu işlemin tamamlanmasının ardından bölge durulanmalıdır. Bıyık üstü kararmasına karşı limon suyundan istifade edilecekse de bölgeye limon suyu uygulandığı zaman kesinlikle güneşli ortama çıkılmamalıdır. Yine limonun cildi kurutma riski olduğu için uygulamanın sonlanmasıyla birlikte bölgenin nemlendirilmesi ihmal edilmemelidir.

Patates

Patatesin özellikleri arasında ağartıcı etkisi de yer almaktadır. bıyık üstü kararmasıyla mücadelede patatesin bu etkisinden faydalanılabilir. Çiğ halde olan yarım patates, bıyık üstü bölgesine dairesel hareketler çizilerek 202 dakika uygulanmalıdır. Bu uygulamanın tamamlanmasının ardından uygulama yapılan bölge yıkanmalıdır.

Papaya

A ve C vitaminlerini bol miktarda içeriğinde barındıran papaya, ciltte çeşitli nedenlerden dolayı oluşan koyu lekelerin azalmasında oldukça etkilidir. Çiğ halde olan birkaç dilim papayadan kalın bir macun yapıldıktan sonra içerisine bir miktar gül suyu ilave edilerek karıştırılmalıdır. Bu karışım, bölgeye maske şeklinde uygulandıktan sonra yaklaşık 30 dakika beklenmeli ve bölge yıkanarak kurulanmalıdır.

Aloe Vera

Aloe vera bitkisinin içeriğindeki aloesin maddesi, bıyık bölgesindeki cildin aydınlanmasında oldukça etkilidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!