Her ne kadar çoğunlukla bebek ve çocuklarda meydana gelse de besin alerjisi yetişkinlerin de başına gelebilen ve ansızın ortaya çıkabilen rahatsız edici bir alerji türü. Besinlerin hayatımızda kapladıkları yeri dikkate aldığımızda diğer alerji türlerine göre çok daha zorlayıcı bir alerji olan besin alerjisinin nedenlerine biraz göz atarsak bu rahatsızlıktan muzdarip olup olmadığınızı da kolayca anlayabilirsiniz.
Besin Alerjisi Nedir?
Tanım itibariyle besin alerjisi vücudun bazı yiyecek ve içeceklere karşı gösterdiği reaksiyonlar olmaktadır ve genetik olarak sonraki nesillere de aktarılma ihtimali mevcuttur. Yıllarca tükettiğiniz gıdalar birdenbire alerji olarak karşınıza çıkabileceği gibi alerjiniz varsa bir o kadar hızlı ortadan da kalkabilirler.
Herhangi bir besine karşı alerji geliştirmiş olabilme ihtimaliniz olsa da en çok rastlanan alerjiler süt, kuruyemişler, balık ve yumurta olmaktadır. Doğru şekilde bir besine alerjiniz olup olmadığını anlayabilmek için yapmanız gereken şüphelendiğiniz gıdaları tek olarak tüketmek ve karıştırmadan vücudunuzun verdiği tepkileri gözlemlemek.
Besin Alerjisi Belirtileri Neler?
Besin alerjisine sahip olduğunuz gıdaları tükettiğinizda ağız bölgenizde şişlikler, kızarmalar, cilt problemleri, ishal ve mide bulantısı, burun akması gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Nadir durumlarda nefes alamama, bilincini kaybetme gibi aşırı tepkiler de ortaya çıkabilir ve bu durumlarda uzman bir doktorun müdahalesi gereklidir.
Besin Alerjisi Teşhisi
Yetişkinler bu konuda kendi teşhislerini koyabilecek durumda olsalar da bebeklerde ve çocuklarda mümkün olmadığı için anne ve babaların çocuklarında bu tip uygunsuz belirtileri gözlemlediklerinde bir an önce doktorları ile iletişime geçmeleri çok önemli. Çeşitli kan ve cilt testleri ile kesinliği kanıtlanabilen besin alerjisini hafife almamak gerekiyor.
Besin Alerjisi Tedavisi Nasıldır?
Tedavi için çoğunlukla alerjisi olunan gıdaları tüketmemek yeterli olmakta ancak zaman zaman ilaç desteğine de ihtiyaç duyulabiliyor. Aynı zamanda bir yiyeceğe değil ancak yiyeceğin içerisindeki maddelere alerji gelişebildiği için sık sık içindekiler listelerini incelemeniz ve beslenme düzenini değiştirmeniz de gerekebilmektedir.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde de alerjiler gelişebiliyor ve bu özellikle annenin tükettiği besinlerin anne sütüne geçmesi nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumda annenin de bebeğin alerjisi olan yiyeceklerden vazgeçmesi, ek besinleri ise doktor gözetiminde ve onun tavsiyelerine göre bebeğine vermesi gerekiyor.