Kramplar yaygın kas spazmlarıdır. Genellikle ergenlik döneminde, hamilelerde ve yaşlılıkta kramp görülür. Çoğunlukla geceleri yaşanan kramplar pek çok sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bacaklara kramp girmesi ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.
Bacaklara Kramp Neden Girer?
Bacak kramplarının nedeni tam olarak bilinmiyor ancak bacaklara kramp girmesinin olası sebepleri şöyle sıralanabilir:
- Bacak kaslarını aşırı zorlama
- Sert zeminler üzerinde uzun süre ayakta durmak ve çalışmak
- Uzun süre ve yanlış bir biçimde oturmak
- Aşırı alkol tüketimi
- Hamilelik
- Endokrin bozukluklar
- Düz taban gibi yapısal bozukluklar
- Parkinson hastalığı
Dehidratasyon yani su kaybı diğer bir olası nedendir. Tiroit ve sinirsel hastalığa sahip bireylerin de sık sık bacaklarına kramp girdiği bilinmektedir. Son olarak kullanılan ilaç ve kimyasal maddelerin yan etkisi olarak da bacaklara kramp girebilir.
Sürekli Kramp Girmesi Hangi Vitamin Eksikliği Belirtisidir?
Sürekli kramp girmesi hangi vitamin eksikliği belirtisidir merak edilmektedir. Kramp girmesinin sebepleri arasında D vitamini eksikliği bulunmakta. B1, B5, B6, B12 eksikliği de krampları sıklaştırır. Bacaklara kramp girmesinin nedenleri arasında mineral eksiklikleri de yer alıyor. Kanda bulunan kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin düşüklüğü sinir uçlarındaki uyarılma şiddetini arttırır. Bunun sonucunda kasılmalar ve kramplar oluşur.
Bacaklara Kramp Girmesi Hamilelikte Neden Olur?
Bacaklara kramp girmesinin olası nedenleri arasında kalsiyum ve magnezyum eksikliği vardır. Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetüs çevresinde toplanır. Damar içi sıvı seviyesi azalır ve gebenin kanında bulunan magnezyum seviyesi düşer. Bu durum kramplara sebebiyet verir.
Krampların önüne geçmek için magnezyum seviyesinin yükseltilmesi gerekir. Sadece besinlerle magnezyumu yükseltmeye çalışılmak çok fazla besin almak demektir ve bu sağlıklı bir gebelik için önerilen yol değildir. Magnezyum ve kalsiyum desteği bir uzmanla görüşülerek takviyelerle alınabilir.
Bacaklara Kramp Girmesine Ne İyi Gelir?
Bacaklara kramp girmesine ne iyi gelir sorusu sıklıkla krampla karşı karşıya gelenlerinin aklına geliyor. Düzenli olarak bacaklarınıza kramp giriyorsa bacaklarınıza sıcak uygulaması yapabilirsiniz. Örneğin gece uyumadan önce bacaklarınıza ıslak sıcak havlu sarabilirsiniz. Bacaklara kramp girmesine iyi gelebilecek diğer uygulamalar şunlardır:
- Kalsiyum ve magnezyum oranı yüksek doğal sular için.
- Bacak kaslarını gevşetecek egzersizler yapın.
- B1 vitamini bacaklara kramp girmesini önleyiciyi bir etkiye sahiptir.
- E vitamini takviyesi bacaklara giren krampı rahatlatıcı özelliktedir.
Bacaklara Kramp Girince Ne Yapılır?
Bacaklara kramp girince ne yapılır kramp anında krampın etkisini azaltabilmek için bilinmelidir. Krampın geçmesi için kasın gerilmesi gerekir. Bacaklara kramp girince ayakta iki el ile duvara baskı uygulayın. Aynı zamanda kramplı bacağı yarım adım geri atın ve topukların zeminle temas ediyor olmasına dikkat edin. Bu küçük egzersizle krampın şiddetli ağrısı hafifleyecektir.
Bacaklarınıza kramp girdiğinde önerilen diğer bir egzersiz ise kramp giren bacağınızın ayak parmaklarını ucundan tutarak gövdenize doğru bastırmaktır. Böylece kramp giren kas grubu gevşeyecek ve krampın etkisi geçecektir.
Kasa yapılan masajlar ve sıcak uygulamalar krampı geçirebilmek diğer seçeneklerdir. Bacaklara kramp girdiği anda ilaç tedavisi gerekli değildir çünkü ilaç etkisini gösterene kadar kas genellikle gevşemiş ve kramp geçmiş olmaktadır.
Bacaklara Kramp Girmesi Tedavisi Nasıldır?
Bacak kramp tedavisi nasıl olmalıdır denildiğinde akla bölgesel kan dolaşımını arttıran yöntemler gelmelidir. Kramp tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemi sıcak uygulamalardır. Bu uygulamalar kompres şeklinde yapılabilir. Kas gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olan masaj ve egzersizlere kramp tedavisinde başvurulabilir. Isıtıcı etkisi olan jel ve kremleri kramp giren bölgeye sürülerek kramp tedavisi uygulamak da rahatlatıcı etkiler sağlıyor.
Feridun Kunak Kramp Girmesi Bitkisel Tedavisi
Feridun Kunak kramp girmesi bitkisel tedavi için öncelikle limon suyundan yararlanın. Bir limonun suyuna bir fincan kadar su ekleyin. Karışıma bir tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra hangi kasınıza sıklıkla kramp giriyorsa o kasınızın üzerine aşağıdan yukarıya doğru masaj yaparak sürün. Gece krampları yaşıyorsanız bu işlemi uyguladığınız gecelerde bacaklarınıza kramp girme olasılığı oldukça azalacaktır.
Bacaklara Kramp Girmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Elli yaş üzerinde yorgunluk, uykuda gerilme, su kaybına bağlı olarak bazı minerallerde düşüklük sebebi ile bacaklara kramp girmesi oldukça normaldir. Bu noktada önemli olan bacaklara giren krampın sıklığı, şiddeti ve vücudun farklı bölgelerine yayılımıdır. Eğer sıklıkla ve şiddetli kramplar yaşanıyorsa; aynı anda kollara, bacaklara ve ellere kramp giriyorsa bazı hastalıkların işareti olabilir. Bacaklara kramp girmesinin işaret olabileceği hastalıklar; diabetik nöropati, böbrek hastalığına bağlı nöropati, tiroid hastalıkları, kalsiyum düşüklüğü, motor nöron hastalığıdır. Bu durumda bir nöroloji uzmanına mutlaka başvurulmalıdır.
Bacak Kramplarından Kurtulma Yöntemleri
- Kas spazmı (kramp) nedir? Tanısı, belirtileri ve tedavisi
- Kramp neden olur, nasıl geçer? Bacak krampı için evde doğal çözümler
- Birincil ve ikincil adet kramplarının nedenleri ve belirtileri neler?
- Bacak krampları neden olur ve bacak kramplarından kurtulma yöntemleri