19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKramp neden olur, nasıl geçer? Bacak krampı için evde doğal çözümler

Kramp neden olur, nasıl geçer? Bacak krampı için evde doğal çözümler

İçerikleri

Kas kasılmaları genellikle zararsızdır ancak bu acıya neden olmadıkları anlamına gemliyor. Eğer daha önce bir yerinize kramp girdiyse, bu hissin ne kadar kesin ve son derece can sıkıcı olduğunu biliyorsunuzdur. Herhangi bir kasınız aniden büzüldüğünde ve tekrar gevşememekte inat ettiğinde kramp yaşarız. Kramplar, ayak parmaklarımız dahil olmak üzere her türlü kasımızda meydana gelebilir. İşte, bu yüzden kramp için doğal çözümler hakkında bilgi paylaşacağımız bu yazıyı hazırlamak istedik.

Çoğu insana hayatı boyunca birçok kez kramp girer ancak bazı insanlar diğerlerine kıyasla bu sorunu daha sık yaşayabilmektedir. Aşağıda paylaşmış olduğumuz bacak krampı için doğal çözümler, bu sorunu tedavi etmenizde oldukça faydalı olacaktır. Ancak aşağıdaki yöntemleri denemenize rağmen kramp geçmiyorsa veya şiddeti artıyorsa mutlaka profesyonel bir yardım almanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Kramp Nasıl Geçer? Neler Yapılmalı?

1- Esneme

Genellikle esneme ve güçlendirme egzersizleri krampları önlemek için yeterli olmaktadır. En sık yaşadığımız bacak krampları için aşağıdaki örnek çalışmalardan bazılarını uygulayabilirsiniz.

  • Topuğunuzu yerden kaldırın ve sadece ayak parmaklarınız yere değecek şekilde kendinizi hafifçe yukarı doğru çekin. Bu pozisyonda yaklaşık 5-10 saniye bekledikten sonra topuklarınızı yere koyun ve biraz dinlendikten sonra hareketi tekrarlayın.
  • Yere oturun ve bacaklarınızı ileriye doğru uzatın. Ellerinizi vücudunuzun arkasında bir yere yerleştirin ve ayak parmaklarınız tam olarak ileriye bakacak şekilde ayağınızı ileri doğru uzatın.
  • Ayak parmaklarınızı sanki ayağınızın altına sokmaya çalışıyormuş gibi bükün. Bu pozisyonda 5 saniye kadar bekleyin ve 10 tekrar yapın. Aynı zamanda yere bir havlu koyabilir ve parmaklarınızla bu havluyu kavramaya da çalışabilirsiniz.
  • Bilye çalışması yaparak da bacaklarınızdaki kasları esnetebilirsiniz. Bunun için yere birkaç bilye atın ve sadece ayak parmaklarınızı kullanarak bu bilyeleri yerden toplayıp, bir kasenin içine koymaya çalışın.
  • Eğer yakınlarınızda kumsal varsa çok şanslısınız. Çünkü yalın ayak kumda yürümek ayaklarınıza masaj yapmaya ve bacak kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.
2- Soğuk veya Sıcak Kompres

Sıcak

Sıcak kompres kasılı kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Kramplı bölgeye sıcak bir havlu ile kompres yapın. Eğer kramp ayağınıza girdiyse, ayağınızı sıcak suya da sokabilirsiniz.

Soğuk

Buz ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir havluya veya bez parçasına saracağınız buz ile kramp giren bölgeye masaj yapabilirsiniz. Kesinlikle buzu doğrudan cildinize uygulamayın.

3- Elektrolit Tüketiminizi Arttırın

Terlediğinizde vücudunuz doğal bir şekilde tuz ve başta kalsiyum, potasyum ve magnezyum olmak üzere birçok mineral kaybeder. Buna ek olarak bazı ilaçların da mineral kaybına neden olduğu bilinmektedir. Eğer günlük önerilen miktarda kalsiyum (1000 mg), magnezyum (400 mg) ve potasyum (4700 mg) tüketmiyorsanız kramplarınızın artmış olması çok normaldir. İşte, işinize yarayabilecek bazı besinler:

  • Kalsiyum: Yoğurt, az yağlı süt ve peynir
  • Magnezyum: Badem
  • Potasyum: Muz

Ayrıca ıspanak ve brokoli hem magnezyum hem de potasyum açısından oldukça zengin besinlerdir.

4- Ayakkabınızı Değiştirin

Özellikle ayak ve bacak kramplarının en yaygın sebeplerinden birisi de ayakkabı seçimidir. Örneğin tüm günü topuklu ayakkabılar içinde geçirirseniz, kramp yaşama ihtimaliniz artacaktır. Günlük ayakkabılarınızda da ayağınızı çok sıkmayan ve rahat ettiren modelleri tercih etmelisiniz.

Kramp İçin Doğal Evde Doğal Çözümler Hakkında Sizin Bildikleriniz Neler?

Yukarıda bu rahatsızlıktan kurtulmanız ve rahatlama sağlamanız için kramp için doğal çözümler nelerdir, bacak krampı evde nasıl geçer? bahsettik. Ancak atladığımız ve oldukça etkili yöntemlerin olabileceğini de düşünüyoruz. Bu konu hakkında bizlerle ve okuyucularımızla paylaşmak istedikleriniz varsa, yorumlarınızı bekliyoruz.