Apandisit çoğunlukla gaz sıkışması ile karıştırılır, oysa hemen tıbbi müdahale gerektirir. Bu nedenle apandisit patlaması belirtilerini bilmek çok önemlidir. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilmesi ve ameliyatı kolaydır.
Apandisit Nedir?
Karın kısmının alt bölümünde yer alan kalın bağırsaklara bağlı ince bir boru şeklinde bağlı olarak tanımlanan apandisitin vücuttaki asıl görevi açısından net bir tanımla açıklanamadığı bilinir. Apandisit ağrısı, daha çok enfeksiyon veya dışkı tıkanması gibi durumlar sonucunda patlaması sonucu fark edilmektedir. Apandisit patlaması ve patlama sonucunda apandisit alınması hayati değerler taşımaktadır. Ameliyatla alınabildiği için yokluğu konusunda da bir sorun yaşanmaz. Bu nedenle apandisitin ne işe yaradığı merak edilmektedir. Sindirim sisteminin bir parçası olarak da bilinen apandisit sindirim için gerekli olan faydalı bakterilerin yaşayabileceği ortamı sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalar sindirim sistemine destek sağlayan lenf bezlerinin gelişmesi için de apandisitin fayda sağladığını ortaya koymaktadır. Etkisi ve nedenleri tam bilinmese bile aslında apandisit vücut için faydalı bir kısımdır. Bu nedenle apandisit üzerinde meydana gelen rahatsızlıklar vücut açısından oldukça önemlidir ve geç kalmadan müdahale edilmesi gerekir. Apandisit tedavisi devam ederken hastalar yalnızca doktorların dediklerine uyum sağlamalı ve kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelidir.
Apandisit Patlaması Belirtileri Nelerdir?
Vücudun yaşadığı en önemli rahatsızlıklardan birisi olarak bilinen apandisit patlaması bazı belirtilerle fark edilebilir. Genellikle enfeksiyon oluşumu ve zararlı madde birikmesi olduğu zaman bir tıkanma yaşanır ve apandis patlaması olur. Patlama sonucunda ilk olarak şiddetli karın ağrıları meydana gelmektedir. Bu ağrılar özellikle karnın sağ alt bölgesinde daha yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Ağrıların şiddetli bir şekilde devam etmesinin yanında şiddetli gaz ve böbrek ağrıları da görülebilir.
Apandisit patlaması belirtileri arasında mide bulantıları ve kusma, yüksek ateş, kabızlık sorunu ve sırt ağrıları da sayılmalıdır. Apandisit patlaması belirtileri her hastada aynı şekilde ve aynı şiddette görünmeyebilir. Doğru zamanda tedavi edilmediği sürece hayati sonuçlara neden olan apandisit patlaması belirtileri takip edilmelidir. Kimi hastalarda yüksek seviyede üşüme hissi ve sürekli olarak tuvalete çıkma sorunu da görülmektedir.
Apandisit Neden Patlar?
Apandisit görevleri ve patlama belirtileri kadar bu bölgenin neden patladığı da çok merak edilmektedir. Genellikle enfeksiyona bağlı etkenler ile birlikte apandisit patlaması meydana gelmektedir. Zararlı parazitler ve dışkıların vücuttan yeterli şekilde atılmaması, sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyon sorunu ile birlikte apandisit üzerindeki lenf dokusunun şişmesi, iltihap içeren bağırsak sorunları ve karın bölgesine alınan şiddetli darbeler sonucunda apandisit patlaması meydana gelmektedir. Genetik faktörler de apandisit patlamasını tetikleyebilecek nedenler arasında sayılabilir. Sindirim sistemi ve bağırsakları enfeksiyona meyilli olan bireylerde apandisit patlaması görülme olasılığı daha yüksektir.
Apandisit Ameliyatı ve Tedavisi
Apandisit şişmesi sonucu şişliği engelleyecek bir tedavi yöntemi olmadığı için apandis organı vücuttan ameliyat ile alınmaktadır. Apandisit patlaması olmadan önce bu rahatsızlığı engelleyici hamlelerde bulunmak hastalar açısından hayati etkiler verir. Çünkü apandisit patlaması sonucunda, içeride yer alan zehir vücudun diğer organlarına hızlı bir şekilde zarar vermektedir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar için çok daha hayati sonuçları olduğu bilinir.
Apandisit tedavisi ile birlikte hastalar antibiyotik kullanmak durumunda kalmaktadır. Yemek yeme alışkanlıklarına oldukça fazla şekilde kısıtlamalar getirilir. Apandis organının yerinden alınması ile birlikte patlamanın vereceği zararlar engellenmiş olur. Hastanın toparlanması için bazı takviye ilaçların da kullanılması gerekebilir. Bu ilaçların ne kadar süre devam edeceğine de yalnızca doktorlar karar verebilir. Özellikle aşırı ağrı kesici kullanımı önerilmemektedir.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Apandisit ameliyatı sonrasında hastalar bazı etkenlere karşı daha dikkatli olmalıdır. Ameliyattan sonra doktorların uygun gördüğü süre boyunca yoğun ve yorucu aktivitelere karşı kısıtlı davranılması beklenir. En az üç hafta spor yapılması ve ağırlık kaldırılması önerilmez. Bununla birlikte öksürmek veya gülmek gibi etkenler karşısında karnın tutulması veya desteklenmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra apandisit bölgesinde bazı ağrılar görülebilir. Bu ağrılar beklenen bir durumu temsil etmekle birlikte çok şiddetli olduğu takdirde doktor kontrolü ile ağrı kesici alınabilir.
Doktor onayı sonrasında hafif tempolu yürüyüşlerle hareket edilmeye başlanabilir. Hastalar bu süreçte bol bol dinlenmeli ve uyku düzenine dikkat etmelidir. Kabızlık ile birlikte ıkınmaya neden olacak beslenme alışkanlıklarından da kaçınmak gerekir. Bağırsakları zorlamayacak ve enfeksiyona neden olmayacak şekilde, sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu konuda diyetisyen yardımı almak da fayda sağlar.
Apandisitte Hangi Belirtiler Olursa Hastaneye Gidilmelidir?
- Karpuz Çekirdeğini Sakın Atmayın!
- Limon Çekirdeğini Sakın Yutmayın!
- Kabızlık Belirtileri Neler? Kabızlık Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm
- İshal Neden Olur? İshal Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler