Zaman zaman herkesin başına gelebilen kabızlık sorunu kişileri hem psikolojik hem de sağlık açısından olumsuz etkilemektedir. Sindirim sisteminde yaşanan soruna bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık nedenleri nelerdir? Ne kadar dikkat etsem de kabız oluyorum diyorsanız kabızlığa ne iyi gelir ve bitkisel tedavisi nedir sorularına bu yazıda cevap bulabilirsiniz.
Kabızlık Nedir? Neden Olur?
Sindirim hareketlerinin azalarak boşaltımda güçlük yaşanması durumu kabızlık nedir sorusunun en temel cevabı olmaktadır. Hemen her dönem rastlanabilen gastrointestinal sorun olan kabızlık, haftada 3 kereden daha az büyük tuvalete çıkılması sorunudur. Kabız olduğunuz dönemde tuvaletiniz sert ve kuru olmaktadır.
Kabızlık neden olur sorusuna farklı cevaplar verilebilmektedir. Kişilerin fiziksel aktivitelerine, beslenme düzenlerine ve tüketilen besinlere göre kabızlığın etkileri değişmektedir. Ancak genel olarak kabızlık nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Lifli ve posalı besinler tüketmemek
- Sıvısız kalmak
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Bağırsak hastalıkları
- Seyahat
- Yaşlılık
- Dışkılamayı ertelemek
- Çevresel ve psikolojik etkenler
- Rektumda tıkanıklık ya da darlık
- Dışkılamada etkili olan adelelerde işlev bozukluğu
- Hormonal rahatsızlıklar
- Tiroid hastalığı
- Şeker hastalığı
- Antiasit ilaç kullanımı
- Süt ürünlerini fazla tüketmek
- Huzursuz bağırsak sendromu
Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Kabızlık belirtileri ne kadar erken fark edilirse tedaviye o kadar erken başlanır. Uzun süre devam eden kabızlık nedeni ile ortaya çıkan belirtiler çekilmez hale gelmektedir. Kabızlıktan bahsedilebilmesi için 1 hafta içerisinde 3 kereden daha az büyük tuvalete çıkılması gerekmektedir. Genelde ciddi bir sorun teşkil etmeyen kabızlık kronik olduğu zaman kişiye ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Kabızlık olduğunu anlayabileceğiniz temel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Sert dışkı
- Haftada 3 kereden büyük tuvalete çıkmak
- Dışkı yapılırken zorlama
- Tıkanma ve şişkinlik hissi
- Kasık ağrısı
- Gaz
- Dışkılama esnasında bel ve karın ağrısı
Kabızlık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?
Kabızlık çeken kişiler genelde doktora gitmeyi tercih etmezler. Kabızlığın etkisi ile görülen ağrı, sancı ve diğer belirtilerin etkisini en aza indirmek için bitkisel yöntemleri tercih edebilirsiniz. Bağırsak hareketlerinizde beklemediğiniz bir değişim yaşıyorsanız ve ilgili semptomlar uzun süredir devam ediyorsa kabızlığa iyi gelen şu besinleri tüketebilirsiniz:
- Turp
- Kereviz
- Havuç
- Lifli ve kepekli yiyecekler
- Ispanak
- Lahana
- Roka, maydanoz, marul ve dereotu
- İncir, kuru üzüm ve kuru kayısı
- Ayçiçeği ve kabak çekirdeği
Yukarıda sıralanan besinleri tüketerek kabızlık belirtilerinin etkisini azaltabilirsiniz. Ancak ağrıya dayanmıyorsanız kabızlık için bitkisel çözümler deneyebilirsiniz. Tamamen doğal olan bu yöntemlerin vücudunuza herhangi bir zararı bulunmuyor. İşte kabızlık için doğal yöntemler:
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kuru Kayısı – Mürdüm Eriği Kürü:
1 bardak ılık su içerisine 2 tane kuru kayısı ve 2 tane mürdüm eriğini ekleyerek gece boyunca bekletin. Sabah aç karına bu suyu için ve erik ile kayısıyı tüketin. Bununla beraber bol su tüketin ve metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlayın.
Isırgan Otu Kürü:
Bağırsakları harekete geçiren ısırgan otu dışkı maddelerinin boşalmasını sağlar. 1 çorba kaşığı kadar ısırgan otunu bir kabın içerisine koyun ve 1 bardak su ile 5 dakika kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika suyu bekletin ve süzün. Bu karışımı günde 3 bardak kadar tüketebilirsiniz. Sabah aç karına bir bardak için. Öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce bu karışımdan tüketin.
Meyan Kökü Kürü:
Bağırsakların temizlenmesi için meyan kökü son derece etkilidir. Ancak iki haftadan fazla bu kürü uygulamak ödeme neden olabilmektedir. Bu nedenle en fazla iki hafta uygulanması önerilmektedir. 1 bardak su içerisine 1 çorba kaşığı meyan kökü ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar bekletin ve gün içerisinde 3 kere bu sudan tüketin.
Şiddetli Kabızlığa Karşı Saraçoğlu Kürü
- Kabızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Kabızlık Acilen Nasıl Giderilir?
- Kabızlık giderici doğal tarif!
- Kabızlık için Doğal 10 Laksatif
- Kabızlık Neden Olur? Kabızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?