Kabızlık bir sindirim sorunu olarak bilinir. Bağırsakların yeterince çalışmamasından dolayı dışkılamada güçlükler meydana gelir. Dolayısıyla kabızlık nasıl geçer sorusuna verilen cevaplar merak konusu olur.
Kabızlık için lifli gıdalar tüketin
Kabızlığı çözmekte lifli gıdalar işe yarar. Bunun için kabızlık sorunu yaşayan kişilerin lif yönünden zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Ancak bu besinler tüketilirken bol su içilmelidir. Aksi takdirde ters ve beklenmeyen bir durum söz konusu olabilir. Lif yönünden zengin besinler ise buğday ve yulaf kepeği, baklagiller, kuru erik gibi besinlerdir.
Düzenli beslenme ile kabızlıktan kurtulun
Kabızlık için düzenli beslenme oldukça önemlidir. Bu durum pek çok hastalık için de geçerlidir. Düzenli beslenen vücut daha sağlıklı bir yapıya sahip olur. Kabızlık problemi yaşayan kişiler yeteri miktarda meyve ve sebze tüketmelidir. Bu sayede bağırsaklarda posa meydana gelmez ve kabızlık görülme olasılığı azalır. Kabızlık oluşmaması için bağırsak hareketlerini düzenleyen yiyecekler tüketilmelidir. Örneğin kuru kayısı yenildikten sonra üzerine bir bardak su içmek bağırsakları harekete geçirir ve böylece kabızlık oluşumu önlenir.
Posalı yiyecekler kabızlığı geçirir
Posalı yiyeceklere en güzel örnek meyvelerdir. Doğal meyveleri direkt tüketmek ya da meyve suyu olarak hazırlayıp içmek kabızlığı geçirir. Ancak bu meyve suyunun hazır değil de elde sıkılmış olması gerekir. Dışarıda hazır satılan meyve sularında şeker miktarının fazla olması meyve suyunun faydasını azaltır. Şekerin kabızlığı artırıcı etkisi bulunmaktadır.
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelir
Kabızlığa iyi gelen besinler arasında zeytinyağı da yer alır. Her evde rahatlıkla bulunabilecek bir besin olduğundan dolayı kabızlık yaşayan kişilerin bir kaşık zeytinyağı içmeleri önerilir. Zeytinyağı sayesinde bağırsaklar harekete geçmekte ve kabızlık sorunu çözülmektedir. Zeytinyağı ile hazırlanan yiyecekler de kabızlığı geçirir. Ancak bu yiyeceklerdeki yağ miktarında aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmelidir.
Kabızlığa karşı su için
İnsan vücudu günlük ortalama iki litre suya ihtiyaç duyar. Ancak bu miktar bazı insanlara fazla gelmekte ve yeterince su içilmemektedir. Bu durumda da kabızlık sorunu yaygın biçimde görülür. Kabızlığı önlemek için bol miktarda su içilmelidir.
Stresten uzak durun
Günümüzde pek çok hastalığın nedeni olan stres, kabızlığın oluşumunu da tetikler. Stres bağırsakların çalışmasını yavaşlatarak kabızlık oluşumuna yol açar yani bağırsak tembelliği ortaya çıkar. Kalın bağırsakta yer alan kaslar dışkılamayı sağladığı için stres sonucunda kas hareketleri yavaşlar ve kabızlık görülür. Kabızlık ve buna benzer hastalıkları önlemek için stresli durumlardan uzak durmak, stres ile başa çıkmayı öğrenmek gerekir.
Probiyotik yoğurt kabızlığı geçirir
Probiyotik yoğurt içerisinde bulunan bağırsağı düzenleyici bakteriler sayesinde kabızlık önlenir. Genellikle uzmanlar tarafından da tavsiye edilen probiyotik yoğurt sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların çalışmasını sağlar. Gün içerisinde iki kez yenilmesi yeterli olur. Bu sayede kabızlık sorunu ortadan kalkar.
Kabızlığa karşı bitkisel çözüm
Kabızlığa karşı öncelikle yeteri miktarda sebze ve meyve tüketmek gerekir. Bunun haricinde ıspanak, brokoli, pırasa, kabak gibi sebzeler ile de kabızlık geçmektedir. Meyve olarak da armut tüketilmesi önerilir. Armut yedikten sonra üzerine su içmek bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler. Evde bitkiler ile hazırlanacak karışımlar da işe yarar. Buna göre ortalama on tane taze portakal yaprağı bir bardak su ile kaynatılır. İyice kaynadıktan sonra süzülerek hazırlanan çay sabah kahvaltıdan önce içilir. Ne kadar sıklıkta içileceği kabızlığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle bu kür bir hafta boyunca uygulanır.
Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlemek mümkün
Bağırsakları çalıştırmanın en bilinen yolu buna imkan sağlayan besinler tüketmektir. Bunun yanı sıra kabızlığı önlemek için hareket etmek de bağırsakları çalıştırmakta ve sorunu çözmektedir. Hareketli bir yaşamı olan kişilerde kabızlık problemi daha az görülür. Sürekli oturan, masa başı çalışan, yürümek yerine sürekli araba kullanan kişiler daha sık kabız olur. Düzenli yürüyüş ve egzersizler yapmak kabızlığı önler. Ancak spor yapmadan önce mutlaka hekim kontrolüne başvurulmalı, vücuda uygun hareketler tercih edilmelidir.
Tuvalet alışkanlığı düzenli olmalıdır
Düzenli tuvalet alışkanlığı olan kişilerde kabızlık daha nadir görülür. Her gün aynı saatlerde tuvalete giden kişilerde bağırsaklar düzenli çalışmaya alışır. Bu sayede herhangi bir sıkıntı olmadan tuvalet ihtiyacı rahatlıkla giderilir. Ayrıca tuvalete gitme isteği geldiğinde bunu ertelememek de kabızlık için önem taşır. Erteleme durumu tuvalet alışkanlığını bozarak kabızlığa neden olur.
Kahvaltıdan önce ılık su için
Güne başlarken kahvaltıdan önce bir bardak ılık su içmek bağırsakları harekete geçirir. Bu sayede daha rahat ve düzenli biçimde tuvalete çıkılarak kabızlık önlenir. Suyun ılık olması sindirim sistemine fayda sağlayacağı için fazla soğuk ya da sıcak su içmekten kaçınılmalıdır.
Evde kabızlık tedavisi için çeşitli karışımlar, kürler hazırlanır. Ancak bunları uygulamadan önce uzman onayından geçirmek gerekir. Her insanın vücut yapısı farklı olduğundan dolayı kabızlık için verilen karışım kişide beklenmeyen sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla verilen her bitkisel tedaviyi direkt olarak uygulamak pek doğru değildir. İleri derecede kabızlığa çözüm için alanında uzman hekimlerden yardım alınmalıdır. Hekimlerin verdiği talimatlara birebir uyulmalı, verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu sayede kabızlık sorunu çözülür ve kişi eski sağlıklı hayatına geri döner. Hekime ne kadar erken gidilip muayene olunursa kabızlık o kadar çabuk geçer.