13 Eylül 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkKabızlık için Doğal 10 Laksatif

Kabızlık için Doğal 10 Laksatif

İçerikleri

Eğer kabızlıktan muzdaripseniz bu doğal laksatif seçeneklerini denemek isteyeceksiniz. Bağırsak fonksiyonlarınızın sağlıklı bir şekilde yürümesini istiyorsanız beslenme düzeninize lif bakımından zengin ve yoğurt gibi gıdaları dahil etmeniz gereklidir.

Doğal laksatifler bağırsaklarınızı doğal yoldan düzenleyen gıdalar veya bitkilerdir. Laksatif çeşitlerini ve bunların farkını bilmek önemlidir çünkü herhangi biri daha güçlü olabilir ve yan etkilere de yol açabilir.

Doğal Laksatif Çeşitleri

Laksatifleri vücutta nasıl çalıştıklarına göre aşağıdaki kategorilere ayırabiliriz:

Uyarıcı

Bunlar müshil olarak bilinirler; uyarıcı olarak dikkate alınırlar, çünkü bağırsak kaslarına etki ederler ve kalın bağırsağın dışkılama yetisine yardımcı olacak spesifik içeriklere sahiptirler. Ayrıca bağırsak duvarınızda da çalışarak mineral ve sıvıların üretimini arttırırlar, bağırsağın sodyum ve klorini absorbe etmesini de azaltırlar.

Negatif yan etkiler uyarıcının vücutta kalma süresine bağlıdır. Bir kez sindirildiğinde 8 saate kadar etki edebilirler. Uyarıcı laksatifleri genellikle uyumadan önce almanız tavsiye edilmektedir.

Mekaniksel
Bu laksatifler lif bakımından çok zengindir bu da dışkınıza hacim kazandırır, suyu tutar ve bağırsak duvarlarınızın su dengesini korumasına yardım eder. Ayrıca bağırsak kaslarınızın hareketlerine yardımcı olan en doğal yollardan birisidir. Bunlar eriyen ve erimeyen lifleri içerir. Mekaniksel laksatifler uyarıcı olanlardan daha yumuşaktır ve kabızlığın ilk aşamalarında tavsiye edilirler. Ayrıca bu tedaviyi doğal yoğurtlar gibi probiyotiklerle de desteklemenizi öneriyoruz.

Osmotik
Bu çeşitteki laksatifler bağırsağınızdaki su miktarını arttırarak dışkınızı yumuşatır. Çok fazla mineral içermeleri ve bağırsağı tamamen boşaltmaları açısından mekanik laksatiflere benzerler. Vişne osmotik laksatiflere bir örnektir. Etkileri güçlüdür ve vücudunuzun su dengesini korumak için bol miktarda su ve izotonik sıvılar tüketmenizi gerektirir.

Laksatifi nasıl seçeriz?

En yumuşak laksatifler mekanik olanlardır, bunlara da aşağıdakiler dahildir:

Elma suyu ve zeytinyağı

Yarım bardak elma suyunu yarım bardak zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı uyumadan önce için. Bir kaseye 1 bardak kaynar su koyun. 6 adet vişne ekleyin. Ocaktan alın, üzerini kapatarak gece boyunca bekletin. Sabah olunca süzün ve 1 yemek kaşığı bal ekleyin. Vişneleri de gün boyunca yemek için ayrı bir yerde tutun.

Aloe vera

1 adet aloe vera yaprağı kesin. 1 kase suya koyun ve kaynatın. Soğuduğunda, bir kavanoza kapatın ve süzmeden buzdolabına koyun. Bunu sadece haftada 2 kez tüketmelisiniz. Bu laksatif hamile, emziren kadınlar ve antikoagülana sahip olanlar için önerilmemektedir.

Üzüm ve keten tohumu suyu

Üzümleri yumuşak bir su elde edinceye kadar ezin, 1 bardak üzüm suyu oluşturduğunuzda 1 yemek kaşığı toz formunda keten tohumu ekleyin. Sabahları tüketin ve haftada 1 kereden fazla içmeyin.

Hint yağı

Bu dışsal bir laksatiftir. Bir havluyu veya gazlı bezi Hint yağına batırın ve düşük ateşte ısıtın. Isınmış bu tabakayı sırtınıza veya bel kısmınıza yerleştirin. Üzerini kapatın, bu şekilde sıcak kalmasını sağlarsınız. Günde 1 kez uygulayın. Hint yağını yemenizi ve sindirmenizi tavsiye etmiyoruz.

Doğal laksatif gibi davranan gıdalar

Vişne ve aloe veraya ek olarak, laksatif gibi davranan başka güçlü gıdalar da vardır. Herhangi bir şeyi sindirmeden önce neyin sindiriminizi zorladığını anlamayı denemelisiniz. Kabızlık; haftada 3 seferden az tuvalete çıkma, veya dışkının katı ve kuru olması durumudur.

Sağlıksız bir beslenme şekliniz varsa sindirim sistemi sorunları yaşamanız normaldir. Spor eksikliği, durağan bir yaşam tarzı, fazla su içmeme, yağ ve işlenmiş un tüketimi de kabızlığa yol açar. Eğer sağlıklı bir sindirime sahip olmak istiyorsanız yaşam tarzınızı biraz değiştirmelisiniz. Önerilen gıdalar ise şu şekildedir:

Sinir otu

Bu bitki Hindistan kökenlidir ve tuvalete çıkmanıza yardımcı olan çok sayıda life sahiptir. Suyu absorbe edebilir ve dışkınıza hacim katarak bağırsak hareketlerinizi düzenler.

Elma

Kırmızı ve yeşil elmanın ikisi de pektin içerir, bu madde de bağırsak hareketlerini daha sağlıklı bir hale getirir, dışkıyı yumuşatır(lif içeriğinden ötürü) ve tuvalete çıkmanızı kolaylaştırır. Günde 1 kez elma yiyin veya akşam yemeğinden sonra bir miktar tüketin. Elmaları genellikle çiğ veya kurutulmuş olarak ve vişne ile servis etmenizi öneriyoruz.

Muz

Bu da lif içeriği (ve potasyumu) zengin olan bir başka meyvedir ve bu yüzden de çok güçlü bir doğal laksatif özelliği gösterir. Bir parça muz günlük tavsiye edilen lif miktarının %12’sini karşılar. Ayrıca, doğrudan kalın bağırsağa geçen oligasakkaritler içerir, sindirimi ve dışkılamayı düzenler.

Soğan

Soğanı her zaman beslenme düzeninizde bulundurmalısınız, çünkü bu sağlıklı sebzeler sadece lezzetli olmakla kalmazlar, aynı zamanda vücudunuzu da hastalıklardan, patojenlerden ve diğer kötü durumlardan korurlar. Ayrıca soğan çok harika bir doğal laksatif görevi görür. Bunu çiğ yediğiniz zaman midesel asitlerin üretimini arttırır bu da bağırsak floranıza yardımcı olur. İçindeki kinin de karaciğer metabolizmanıza, pankreasınıza, midenize ve bağırsaklarınıza destek olur.

Diğer seçenekleri, ilaçları, yapay yolları denemeden önce, bağırsak sağlığınızı ve kabızlığı düzenlemek için bu doğal tedavileri deneyin. Faydasını göreceksiniz!