26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÖğrenme bozukluğu disleksi nedir, nasıl anlaşılır? Disleksi tedavisi

Öğrenme bozukluğu disleksi nedir, nasıl anlaşılır? Disleksi tedavisi

İçerikleri

Disleksi, bir öğrenme bozukluğu şeklidir. Disleksi ile ilgili ilk çalışmalar bir doktorun çocuğunun zekasının iyi olduğunu fakat öğrenmesinin geç olduğunu fark etmesiyle yapılmıştır. Disleksinin en belirgin özelliği algılamanın tersten olmasıdır. Yani kelimeler ve harflerin tersten algılanmasıdır. Bu hastalık önceden görme bozukluğu olarak zannedilse de sonradan dil ile ilgili bir bozukluk olduğu ortaya çıkmıştır.

Disleksi Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Disleksi, kelime kullanımı anlamında yaşanan güçlüğü ifade eder. Bu, doğuştan gelen bir rahatsızlıktır ancak okul döneminde, okuma ve yazma döneminde açığa çıkar. Bu tür çocuklar yaşıtlarına göre okuma ve yazma becerilerini çok daha geç kazanırlar. Ayrıca kelime kapasiteleri dardır. Bildikleri kelimeleri de telaffuz etmekte zorlanırlar. Tüm bu belirtiler dislektik olduklarına dair ipuçları verir.

Bu bozukluk beynin sol yarım küresindeki dil kullanımı sağlayan bölümlerin farklılaşmasıyla oluşur. Bunun sonucunda bahsettiğimiz, okuma, yazma, telaffuzda zorlanma görülür. Araştırmalara göre disleksi olan çocuklar, bilgiyi daha farklı işliyorlar. Bu da yazma, okuma ve sıralamada karışıklığa neden oluyor.

Dislektik çocuklar diğer çocuklar tarafından farklı görüldüğü için eleştirilere maruz kalabilirler. Buda çocukta öz güven eksikliğine neden olur. Özellikle bu tür çocukların öğretmenleri bu konuda yeterince bilgi sahibi değilse çocuğa zekası eksik gibi davranırsa durum daha karmaşık bir hal alabilir. Bu durumda çocuk öğrenmeden daha çok korkuyor.

Başarılı Disleksili Ünlü İnsanlar

  • Düşünen adam heykelini sahibi Rodin
  • Thomas Edison
  • Einstein
  • Winston Churchill
  • Walt Disney
  • Alexander Graham Bell
  • Agatha Christie
  • Henry Ford
  • Richard Branson

Disleksili Çocukları Dahi Yapan Özellikler

Disleksili olan çocuklar, yaşıtlarına göre daha meraklıdır. Yaşıtları gibi kelimelerle değil de resimlerle düşünürler, çok boyutlu algılarlar ve düşünürler, düşündüklerini hayal güçleri sayesinde çok çabuk ve net canlandırabilirler.

Dislektikler Nasıl Düşünür/Davranır?

Dislektikler, kelimeleri akıllarında tutamazlar, konsantrasyon da güçlük yaşarlar, el yazıları karışıktır, dikkat zorluğu yaşarlar, fikirlerini sözlü ya da yazılı olarak rahatça ifade edemezler. Bu çocukların yaşıtlarına göre hareketleri daha yavaştır, sıralamada ve gruplandırmada zorluk yaşarlar. Okurken kelimeleri atlarlar. Okuduklarını hatırlayamazlar, aynı şeyleri birden fazla defa okurlar, sözcükleri tersten okurlar, örneğin, ‘kitap’ yerine ‘kipat’ derler. Bazı harfler arasındaki farkları ayırt edemezler. 73 sayısını 37 olarak, 3 rakamını e harfi olarak algılayabilirler.

Disleksinin Tedavisi Nasıldır?

Dislektik çocuklarda bir ilaç kullanım tedavisi yoktur. Özel eğitim uygulanır. İlaç tedavisi ancak başka sorun varsa kullanılabilir. Mesela dikkat eksikliği varsa kullanılabilir.

Yaş ilerledikçe okuma sorunları düzelebilir. Yazı hataları kalıcıdır. Yetenekleri doğrultusunda meslek hayatına atılırlar. Başarısız olduklarında özgüvenlerini zedeleyecek davranışlarda bulunulmamalıdır. Bazen karşılarına bazı zorluklar çıkabilir ama atlatacaklarına inandırılıp destek olmak gerekir.

“Öğretmenim sersemin teki olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar vermiştim.” Thomas Edison/ Bilim Adamı

“Öğretmenlerim aklımın yavaş çalıştığını, asosyal olduğumu söylüyorlar.” Albert Einstein

Öğrenme bozukluğu disleksi nedir, nasıl anlaşılır? Disleksi tedavisi