26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınMakyajKozmetik ürünlerin zararları neler?

Kozmetik ürünlerin zararları neler?

İçerikleri

Kozmetik ürünler yani daha kısa tabiriyle makyaj malzemeleri, içeriklerinde bulunan çeşitli kimyasal maddeler nedeniyle ciddi anlamda sağlık tehlikesi oluşturabiliyorlar ve bu nedenle kullanılan markalara ve ürünlere oldukça dikkat etmek gerekiyor. Bazı markalar olabildiğince toksinlerden uzak ürünler üretirlerken, bazıları ise fiyatta uygunluğu yakalamak veya daha kalıcı sonuçlar elde edebilmek için uzun vadede sağlığa zararlı maddeleri ürünlerine katabiliyorlar. Dolayısıyla kozmetik ürünlerin zararları nelerdir sorusunu cevaplandırırken her zararın her marka ve üründe olmayabileceğini ancak bunlara dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Cildin üzerinde doğrudan uygulanan kozmetik malzemelerde, yani fondöten, ruj, maskara, far gibi pek çok makyaj malzemesinde, bu ürünlerin cilt üzerinde tutunmasını sağlayan çeşitli metaller ve kimyasallar bulunmaktadır. Bu maddeler her ne kadar kısa vadede bir soruna sebep olmasalar da, uzun vadeli ve sık kullanımda maalesef cildin çok hızlı yaşlanmasına katkıda bulunurlar. Özellikle de rujlarda bulunan krom, alüminyum gibi tutucu metaller cilt üzerinden iç organlara da ulaşabilir ve ilerleyen senelerde karaciğer, böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilirler.

Göz çevresine uygulanan far, rimel ve diğer göz makyajı ürünlerinde ise kullanılan kimyasallara ek olarak bir risk daha bulunmakta. Bu ürünlerin göz gibi savunmasız ve açık bir bölge çevresine uygulanmaları, bilhassa temiz kullanılmayan fırçalar nedeniyle pek çok bakteriyi gözlere davet etmektedir. Fırçaya çeşitli yerlerden bulaşabilen bakteriler makyaj malzemesinin içerisinde çoğalma fırsatı bularak gözler ve çevresi için çok ciddi riskler oluşturmaktadırlar.

Saçlarımıza uyguladığımız temizlik ve bakım malzemeleri ise aşırı yoğun kullanım sonrasında kafa derisinde rahatsızlıklara sebep olabilirler ve saç köklerine verdikleri zarar nedeniyle saçlardaki dökülmeler artabilirler. Dolayısıyla saçlara bakım yapmayı asla unutmamamız ancak bunu yaparken aşırıya kaçmaktan kaçınmamız gerekiyor. Bilhassa kullanıldıktan sonra durulanmaması gereken saç ürünleri bu konuda en büyük riski oluşturuyorlar.

Oje ve benzeri tırnak süsleme ürünleri ise aslında sağlık açısından çok büyük risklere sahip değiller çünkü tırnaklardan kan dolaşımına herhangi bir madde geçmesi pek olası değil. Ancak bu ürünlerin çok sık ve uzun vadeli kullanımlarında tırnaklarda sertleşme gibi sorunlara sebep olabileceklerini aklınızdan çıkarmayın.

Kozmetik ürünlerin zararları neler?