19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeDoğru beslenerek sağlıklı ve mutlu olmanın en önemli 5 kuralı

Doğru beslenerek sağlıklı ve mutlu olmanın en önemli 5 kuralı

İçerikleri

Sağlıklı bir yaşam sürmek için kişinin doğru bir yaşam tarzı belirlemesi ve bu yaşam döngüsü içerisinde dengeli bir beslenme tarzı oluşturması çok önemlidir. Bunun için sağlıklı gıda seçimi, lifli gıdalar ile faydalı sebze ve meyvelerin tüketilmesi gibi bazı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi gerekir. İşte, doğru beslenerek sağlıklı yaşamanın en önemli 5 kuralı:

1- Yemeği Dikkatlice ve Yavaş Yavaş Çiğnenerek Yiyin

Yemeği tadını çıkartarak yerseniz, daha sağlıklı bir yaşama ilk adımı atmış sayılırsınız. Çünkü insan beyni yemekten müthiş bir zevk alır ve psikolojik olarak rahatlamaya yardımcı olur. Yemeği küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş çiğnemekte büyük yarar vardır. Dilinize dokunan farklı lezzet ve tatların her birini almaya çalışın. Bu, yemeğinizden daha fazla keyif almanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemeği dikkatli yediğiniz zaman beyniniz doyma sinyalini daha doğru alacağı için yediğiniz miktar azalır ve çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

2- Günde Ortalama 5-6 Porsiyon Meyve ve Sebze Tüketin

Meyve ve sebzeler sağlıklı ve mutlu olmanıza yardımcı olacak önemli vitaminler, mineraller ve diğer besinleri içerir. Taze ürünler ile yapılan bir beslenme, sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Bunun için öğünlerde ve öğün aralarında olmak üzere günde 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin.

3- Lifli Gıdaları Tercih Edin

Lifli gıdalar, bağırsak sağlığını korumanın yanında genel vücut sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bu gıdalar, aynı zamanda ruh halinizi ve ruh sağlığınızı olumlu etkiler. Kahverengi ve işlenmemiş tam tahıllı gıdalar lif bakımından oldukça zengindir. Kadınlar günde 25 gram, erkekler ise günde 38 gram lif tüketmelidir. Lif açısından faydalı diğer gıdalar arasında tam buğday ekmeği, esmer pirinç, kepekli makarna, fasulye, mercimek, diğer baklagiller, brokoli, Brüksel lahanası ve enginar gibi sebzeler ile elma gibi meyveler yer alır.

4- Omega-3 Yağları Yönünden Zengin Gıdaları Tercih Edin

Omega-3 yağlarının vücutta yeterince bulunmaması, mutsuzluk hislerini tetkikler. Omega-3 yağ asitleri, başta sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yanında pek çok faydaya sahiptir. Kadınların günde en az 1.1 gram, erkeklerin günde 1.6 gram tüketmesi idealdir. Bu nedenle, balık, ceviz, ıspanak, lahana ve yumurta gibi bol miktarda Omega-3 içeren yiyecekleri tüketmek çok yararlıdır.

5- İşlenmiş Gıdalardan ve Fast-food Yiyeceklerden Olabildiğince Uzak Durun

Fast-food kolay bir yemek tercihidir. Ancak fast-food tüketiminin ruh sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri vardır. İşlenmiş gıdalar genellikle bol miktarda kalori, sodyum ve sağlıksız yağlar bulundurur. Bu nedenle, sağlıklı bir yasam için kendi yemeğinizi pişirin veya mümkün olduğunda taze gıdalar arasından tercihlerde bulunun. Zaman zaman fast-food tüketmek sorun değil. Fakat, bunu alışkanlık haline getirmemeye çalışın.