23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeAğrılarınızın asıl nedeni tükettiğiniz baş ağrısı yapan gıdalar olabilir!

Ağrılarınızın asıl nedeni tükettiğiniz baş ağrısı yapan gıdalar olabilir!

İçerikleri

Baş ağrısı, farklı nedenler ile ortaya çıkabilen yaygın bir rahatsızlıktır. Kişiye ve nedenine göre şiddeti değişen bu rahatsızlık, bazen yediklerinizle alakalı da ortaya çıkabilir. Baş ağrısı yapan gıdalar kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve herkeste aynı etkiye sahip değildir.

Siz de sürekli baş ağrısı yaşıyor ve bunun nedenini merak ediyorsanız, bu ağrıların başladığı anlara dikkat ederek, neyin bu ağrıları tetiklediğini anlayabilirsiniz. Bunun için her ağrı yaşadığınızda, o gün neler yaptığınızı, neler yediğinizi bir yere not etmeniz durumu değerlendirmeniz açısından faydalı olacaktır. Şüphelendiğiniz gıdalardan belli bir süre uzak kaldığınızda ağrılarınız son buluyorsa, bir uzmanla görüşüp doğru bir beslenme tarzı için destek alabilirsiniz.

Baş Ağrısı Yapan Gıdalar

Bazı besinlerin tüketilmesi ya da aşırı tüketilmesi, hassas bünyelilerde ve genellikle migren problemi olanlarda olumsuz reaksiyonlara neden olur. Sıklıkla baş ağrısı yaşayanlar genellikle aşağıdaki gıdalara karşı hassasiyet gösterirler. İşte baş ağrısı ile ilişkili olduğu düşünülen bazı gıdalar:

1- Zeytin: Son derece faydalı özelliklere sahip olan zeytin, bazı kişilerde baş ağrısı şikayetlerine neden olabilmektedir. Özellikle bazı migren hastalarının fazla zeytin tüketmesiyle şiddetli baş ağrılarının sıklığında artış gözlenmiştir. Bununla birlikte, zeytin yağının bu tür duyarlılığı olanlarda aynı etkilere neden olabileceği düşünülüyor.

2- Yıllandırılmış peynir türleri: Uzun süre bekletilerek üretilen peynir türleri, içerisinde pek çok yararlı bakteriyi barındırdığı için peynir sevenlerin tercihleri arasında yer alır. Ancak bu tür peynirler fazla tüketildiğinde tansiyon problemleri, alerji ve baş ağrısına neden olabilir.

3- Fastfood yiyecekler: Baş ağrısına neden olan gıdalar arasında bulunan Fast food gıdalar, içeriğinde bulunan MSG maddesi (Monosodyum Glutamat) nedeniyle baş ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca sürekli fast food beslenenlerde migren atakları daha sık görülmektedir. Bununla birlikte bu maddenin çeşitli alerjilere yol açtığı, ilerleyen yaşlarda da Alzheimer riskini arttırdığı düşünülüyor.

4- Soya sosu: Sağlıklı olması ile bilinen soya sosu hassas bünyeye sahip ya da migren rahatsızlığı olan kişilerde baş ağrısına neden olabilir.

5- Alkol: Özellikle vücudun susuz kalmasına neden olan aşırı alkol tüketimi, migren dahi çeşitli baş ağrılarını tetikleyebilir. Ayrıca, alkol içerisinde bulunan ve koruyucu olarak kullanılan sülfitler de baş ağrısına neden olabilir. Bira , kırmızı şarap, viski ve şampanya en sık rastlanan baş ağrısı tetikleyicilerindendir.

6- Kafein: Düşük miktarda kafein baş ağrıarına iyi gelse de bazı durumlarda ve aşırı tüketildiğinde ağrıların atmasına neden olabilmektedir.

7- Soğuk Gıdalar: Özellikle dondurma, buzlu içecekler gibi soğuk gıdaların hızlıca ve aceleci bir şekilde tüketilmeleri kandaki basıncı arttırarak baş ağrısına neden olabilir. Migren hastalarının çoğu dondurma ve soğuk gıdalar tükettikten hemen sonra ataklarının başladığını bildirmiştir.

8- Katkı Maddeleri: Bazı gıdalarda bulunan koruyucu maddeler (özellikle nitrat ve nitrit) baş ağrısına yol açabilir. Bu katkı maddeleri genellikle salam, sosis, pastırma, pepperoni gibi işlenmiş gıdalarda ve bazı kalp ilaçlarında bulunur.

9- Baş Ağrısı Yapan Diğer Gıdalar: Bazı kişilerde bu gıdaları tükettikten sonra baş ağrısı şikayetlerinde artış olduğu görülmüştür: Cips, turşu, hamur mayası, sakatat, soğan, fıstık ezmesi, badem, avokado, yoğurt, papaya, ananas…

Bu gıdalar herkeste aynı etkiyi göstermemekle birlikte, özellikle migren sorunu olanların çok daha dikkatli olması ve baş ağrısı yapan gıdalar konusunda mutlaka bir uzmanla görüşüp gerekli desteği almaları gerekir. Bu durum migren ataklarını yönetmeleri konusunda yardımcı olacaktır.