19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkBatık tırnak nasıl önlenir? Tırnak batmasından kurtulmak için öneriler

Batık tırnak nasıl önlenir? Tırnak batmasından kurtulmak için öneriler

İçerikleri

Tırnaklar, ayak sağlığının önemli bir parçasıdır. Tırnak batığı da ayaklar için büyük bir problemdir. Büyük derecede acı veren tırnak batıkları hayat kalitenizi de düşürmektedir. Tırnak batıklarının çıkmasında birçok etken vardır. Bunlar; sivri uçlu ayakkabı giyinmek, tırnak mantarı, tırnakta kalınlaşmalar, tırnakların hatalı ve çok dipten kesilmesi, travmalar ve gebelik dönemi batık gelişmesi şeklindedir. Batık tırnak için yapabileceğiniz birkaç uygulama vardır.

Tırnak batmasından kurtulmak için öneriler;

  • Ayaklarınızı ılık ya da sıcak suya sokun. Suyun sıcaklığı ne kadar fazla olursa tırnaklarınız için o kadar iyidir. Ayaklarınızı bu suda, 20 dakika kadar bekletin. Bunu günde iki kez uygulamanız önerilir. Bu uygulama, tırnaklarınızın yumuşamasına yardımcı olacaktır ve enfeksiyonları engelleyecektir. İşlem sonunda ayaklarınızı antibakteriyel sabun ile yıkamalısınız.
  • Tırnak makası, pedikür makası ve pamuğu banyoya girmeden önce hazırlayın. Banyo sonrasında ayaklarınızı temiz bir havlu yardımı ile kurulayarak, tırnaklarınızı düz bir biçimde kesin. Yuvarlak şekilde kesilen tırnaklarda batık riski artmaktadır.
  • Steril edilmiş bir iğne ya da steril olan sivri uçlu bir alet ile, batık olan tırnağınızı yavaşça kaldırın ve boş kalan kısma bir parça pamuk yerleştirin. Pamuğu tırnağınızı çok fazla zedelemeden yerleştirin ve pamuğu fazla itmeyin. Pamuğu, batık tırnak olan kısımda çok fazla ileriye iterseniz, enfeksiyon riskini arttırabilirsiniz. Bu riski önlemek için pamuğa bir miktar Teramisin yara merhemi sürebilirsiniz. Pamuğu tırnağınıza yerleştirdikten sonra, ayak parmağınızı gazlı bez ile sarın. Ayağınızı gazlı bezle sardıktan sonra ayağınızın gün boyunca çorap ve ayakkabının içinde kalacağınızı ve terleyeceğini de göz önünde bulundurun. Günde bir kez ayak parmağınızın durumuna bakın ve pamuğunuzu yenileyin. Bu şekilde daha hijyenik bir uygulama yapmış olursunuz.
  • Evde bulunduğunuz süre boyunca ayaklarınızın hava almasını sağlayın, geceleri uyurken çoraplarınızı çıkararak ayaklarınızın hava almasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Eğer ayağınızda enfeksiyon oluşursa, mesela ayak parmaklarınız kırmızı ve koyu maviye yakın bir renk alırsa, enfeksiyon oluştuğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken en doğru şey bir doktora giderek uygun enfeksiyon tedavisi almaktır.
  • Tırnak batması iltihabı için de bir dilim limonu ayağınızın üstüne koyun ve bir sargı bezi ile sarın. Gece boyunca bu şekilde durun. Limonun içerdiği asit sayesinde enfeksiyon duracaktır.

Bu uygulamalar sayesinde 2 hafta gibi kısa bir sürede batık tırnak rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Eski tırnaklarınızın yerine yeni sağlıklı tırnaklar çıkmaya başlayacaktır.