25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkAmfizem nedir, öldürür mü, hastaları kaç yıl yaşar?

Amfizem nedir, öldürür mü, hastaları kaç yıl yaşar?

Son zamanlarda Amfizem nedir birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Bir akciğer hastalığı olan amfizem nedir, amfizem belirtileri nelerdir, amfizem neden olur gibi hastalığı anlatan bu soruların yanıtını sizler için hazırladık.

İçerikleri

Akciğerde uzu yıllar sürmüş olan hasar ile ortaya çıkan amfizem birçok belirti göstermektedir. Bu nedenle tedaviler ilk aşamada belirtileri azaltmaya yöneliktir. Akciğerlerde geri dönülmez hasarlara yol açabilen amfizem ciddiye alınarak hemen tedaviye başlanmalıdır.

Amfizem Nedir Tıp?

Günümüzde adını sıkça duyduğumuz amfizem nedir tıp dilinde ne anlama gelir detaylı olarak araştırdık. Akciğerde bulunan hava keseciklerinin gerilmesi ve genişlemesi ile ortaya çıkan duruma amfizem denir. Genişleme nedeni ile hava keseciklerini ayıran ince duvarlar yırtılarak akciğerde esneklik kaybına neden olmaktadır.

Esneklik kaybı yaşayan akciğerde hava kesecikleri ve hava girişinde kan gazları dengesi de bozulmaktadır. Göğüs kafesi açıldığı zaman esneklik kaybı nedeni ile akciğer sönmez ve hava içinde kalır. Akciğer amfizemi ile astım, kronik bronşit ve akciğer veremi gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle dikkat edilmelidir.

Akciğerde Amfizem Ne Demek?
Akciğerde Amfizem Ne Demek?

Akciğerde Amfizem Ne Demek?

Dışarıdan alınan oksijenin kana karışması akciğerler sayesinde olmaktadır. Kişi nefes aldığında akciğere dolan hava önce bronşlara sonra hava keselerine ulaşmaktadır. Hava keselerine tutunan kan damarları ise temiz havadaki oksijenin kana karışmasına yardımcı olmaktadır. Akciğerde amfizem ne demek araştırdığımızda akciğerlerin bu görevini yerine getiremediği bilgisine ulaşıyoruz. Amfizem nedeni ile hava keselerinin esnekliği kaybolur ve akciğer görevini yerine getiremez.

Amfizem ilerleyen bir hastalıktır. Kişi yüksek oranda kirli hava soluduğu zaman alveol zarar görmektedir. İçeriye giren yeni hava olmadığı için kişide nefes darlığı görülmektedir. Alveollerde oluşan hasar kalıcı zarara neden olabilmektedir. Ancak uygun tedavi yöntemleri sayesinde bu hastalık tedavi edilebilmektedir.

Amfizematöz Akciğer Ne Demek?

Amfizematöz akciğer ne demek sorusuna yanıt arayan birçok kişi bulunmaktadır. Amfizematöz akciğer, akciğerin amfizem hastalığına yakalandığı anlamına gelmektedir. Akciğer içerisinde bulunan alveoller hasar gördüğü zaman Amfizematöz akciğer durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda akciğerdeki hava değişimi sekteye uğramaktadır. Amfizematöz akciğer bir an önce tedavi edilmelidir.

Her İki Akciğerde Havalanma Artışları İzlenmiştir Ne Demek?

Amfizem ile ilgili bir-çok konu merak edilmektedir. Özellikle tetkikler sonucunda her iki akciğerde havalanma artışları izlenmiştir ne demek hastaların telaşla araştırdığı bir sorudur. Akciğerde ve yan filmlerde havalanma artışı amfizem tanısı konulmasında yardımcı olmaktadır. Akciğer filmi sonucunda her iki akciğerde de havalanma artışı izlenmesi amfizemli akciğer hastalığına işaret etmektedir.

Akciğerde Aerasyon Artışı Ne Demek?

Akciğer sorunu yaşayan kişilerin ortaya çıkan belirtilerine göre çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler sonucunda belirlenen akciğerde aeraston artışı amfizem hastalığının bir belirtisidir. İçine hava alma denilen aerasyon nedeni ile kişide nefes darlığı ortaya çıkmaktadır.

Amfizem Belirtileri Nelerdir?

Amfizem belirtileri nelerdir tanı ve tedavi için çok önemlidir. Yaşanan belirtiler sayesinde hastalık kısa sürede tespit edilerek tedaviye başlanmaktadır. Amfizemli akciğer durumunda ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nefes almada güçlük
  • Kronik öksürük
  • Göğüs kafesinde şişme
  • Fiziksel aktivitede zorlanma
  • Yoğun balgam
  • Sürekli yorgunluk hali
  • Hastalığın ileri evresinde parmak uçları ve dudakta mavi- gri arası morarma
  • Kilo kaybı
  • Hızlı kalp atışı
  • Göğüste hırıltı
  • Depresyon

Amfizem Neden Olur, Nedenleri Nelerdir?

Amfizem neden olur, nedenleri nelerdir belirlendiği zaman hastalığın oluşması engellenebilir. Amfizemin en yaygın nedeni yoğun sigara kullanımıdır. Bunun yanında yoğun sigara dumanına maruz kalan kişilerde de amfizem görülebilmektedir. Kimyasal içerikli, kirli ve tozlu havaya maruz kalmak da amfizemin nedenleri arasında yer almaktadır.

Akciğer Amfizemi Tipleri Nelerdir?

Akciğerde ciddi bir hastalık anlamına gelen amfizem farklı türlere sahiptir. Her tür amfizemin belirtileri birbirinden farklı olabilmektedir. Bir-çok kişide görülme ihtimali yüksek olan amfizem türleri şunlardır:

Sentrilobüler Amfizem

Genelde akciğerin üst bölgelerinde görülmektedir. Temelinde sigara içme alışkanlığı bulunan bu tür amfizem respiratuar bronsiyol bölgelerinde hasara neden olmaktadır.

Panlobüler Amfizem

Respiratuar bronşillerde ve alveollerde oluşan amfizem türüdür.

Paraseptal Amfizem

Genelde en ücra bulunan alveollerin etkilendiği amfizem türüdür.

İrregüler Amfizem

Akciğere inmekte olan hava yollarının amfizemde düzensiz olarak tutulmasıdır. Genelde akciğerin sertleştiği durumlarda görülmektedir.

Cilt Altı Amfizem

Akciğerde oluşan havalanmanın cilt altına kadar indiği amfizem türüdür. Travma ve dış etkenler nedeni ile ortaya çıkabilir.

Amfizem Nasıl Teşhis Edilir?

Amfizem nasıl teşhis edilir belirlemek için ilk olarak akciğer fonksiyon testleri yapılmaktadır. Bunun yanında göğüs filmi ya da tomografi çekilmektedir. Akciğer filminde üst dokuların incelip incelmedigi tespit edilerek hastalık teşhis edilmektedir. Ayrıca akciğerde havalanma durumuna bakılarak da karar verilmektedir.

Amfizem Tedavi Edilebilir Mi?

Amfizem hastalığına yakalanan kişiler amfizem tedavi edilebilir mi merak etmektedir. Amfizem hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın ilerleyişi yavaşlatılarak hastanın yaşadığı belirtiler azaltılmaktadır. Bu sayede olası komplikasyonların önüne geçilerek hasta normal hayatına dönmektedir.

Amfizem Öldürür Mü?

Ciddi bir hastalık olan amfizem öldürür hastaları korkutmaktadır. Yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyen amfizem tedavi edilmediği zaman ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. İlk aşamada hastanın sigarayı bırakması sağlanarak yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Hastalığın türüne göre de ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?
Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?

Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?

Akciğer yapısının bozulması ile ortaya çıkan amfizem ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Ancak amfizem hastaları kaç yıl yaşar kesin olarak bir sayı vermek mümkün değildir. Çünkü hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla beraber hastanın yaşam kalitesini arttıracak tedaviler uygulanmaktadır. Hastalığın türüne ve ilerleyişine göre bu hastaların kaç yıl yaşayacağı değişiklik göstermektedir. Amfizem hastalığında doğru tedavi çok önemlidir.

Amfizem Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Neler?

Amfizem hastalığının ilerleyişine göre çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Amfizem tedavisinde kullanılan ilaçlar içerisinde antibiyotikler, brondkodilatörler ve inhaler steroidler bulunmaktadır. Soluk yolunda bulunan kasları rahatlatan bu ilaçlar kişinin rahat nefes almasına yardımcı olmaktadır.

Amfizem Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Amfizem hastalığına yakalanan çoğu kişi amfizem bitkisel tedavisi var öğrenmek istemektedir. Yüzde 99 oranında sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan amfizem tedavisinde genelde ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bazı bitkilerin akciğerleri tedavi ettiği belirlenmiştir. Bu bitkiler düzenli olarak kullanıldığı zaman amfizemin etkileri ortadan kalkmaktadır.

Amfizem İçin Şifalı Bitkiler Hangileridir?

Amfizem için şifalı bitkiler oldukça fazladır. Tamamen doğal olan bu bitkilerin bir yan etkisi yoktur. Ancak alerjik yapıya sahip olan kişilerin dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Amfizem tedavisinde kullanılan bitkiler şunlardır:

Kekik: Nefes darlığını tedavi etmektedir. Güçlü bir antiseptik olan kekiği çay olarak tüketebilirsiniz.

Ekinezya: Güçlü bağışıklık için etkili olan ekinezya soğuk algınlığına faydalıdır. Bu sayede akciğerin daha rahat nefes alıp vermesini sağlar.

Adaçayı: En faydalı bitkiler arasında yer almaktadır. Antiviral etkisi ile akciğerdeki bakterileri yok eder.

Sarımsak: Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak amfizem için kullanılabilir.

Amfizem Bitkisel Tedavi İbrahim Saraçoğlu

Amfizem bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından detaylı olarak anlatılmıştır. Saracoğlu amfizem için yulaf samanı kürünü tavsiye etmektedir. Kür için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 1 tatlı kaşığı yulaf samanı
  • 1 su bardağı kaynar su

Hazırlanışı: 1 bardak kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı yulaf samanı eklenerek 7 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. 7.dakikadan sonra bekletmeden süzülür. Ilıyan karışım yudum yudum içilir. 1 ay boyunca gün aşırı sabah, öğle ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra içilir. 1 ay içerisinde 15 gün uygulanmaktadır. 1 ay dolduktan sonra 15 gün ara verilir ve küre tekrar başlanır.

Amfizem İçin Hangi Bölüme-Doktora Gidilir?

Amfizem hastalığı için Göğüs Hastalıkları Bölümünde Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Ameliyata karar verildiği zaman Göğüs Cerrahinin görüşüne başvurulur.

Bunlar da ilginizi çekebilir;