19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaDiyetAkdeniz diyetinin sağlık için 5 önemli faydası

Akdeniz diyetinin sağlık için 5 önemli faydası

İçerikleri

Akdeniz diyeti sağlığınızı iyileştirmek ve kilo vermenizi kolaylaştırmak için çok faydalı bir diyet şeklidir. Bu diyet, Amerika’da yayınlanan bir rapora göre, 2019 yılının en iyi diyeti olarak gösteriliyor. Akdeniz bölgesindeki geleneksel beslenme kültüründen harmanlanmış Akdeniz diyeti; taze meyve ve sebzeler, sağlıklı yağlar ve kepekli tahıllardan meydana gelir. Akdeniz diyeti, kırmızı et, beyaz et ve yumurta tüketimini sınırlandırırken, bir miktar süt ve balık tüketilmesine müsaade eder. Ayrıca, birçok faydası bulunan Akdeniz diyetinin sağlık için 5 önemli faydası aşağıda açıklanmıştır.

1- Kardiyovasküler Sağlığınızı Geliştirir

Bu diyet kalbin anahtarıdır! Akdeniz Diyetinin vücutta LDL (kötü kolesterol) varlığını azalttığı kanıtlanmıştır. Bu kolesterol, damarlarda birikebilen ve göğüs ağrısı veya kalp krizi ile sonuçlanabilecek sağlıksız bir kolesterol türüdür. Araştırmalar, kardiyovasküler sağlığın artmasının bir sonucu olarak HDL (iyi kolesterol) seviyesinin de arttığını göstermiştir. Ancak Akdeniz diyeti, yüksek oranda zeytinyağı içerdiği için, fazla yağ tüketmemesi gereken kişiler için uygun olmayabilir. Eğer, bu diyeti yapmaya karar verirseniz mutlaka öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

2- Kronik Bir Hastalığın Gelişme Riskini Azaltır

Akdeniz diyetinde yer alan besleyici yiyecekler; diyabet ve Parkinson Hastalığı gibi kronik hastalıklar ile mücadelede oldukça etkilidir. Araştırmalar, Akdeniz diyetinin vücutta bazı iyi bakterileri desteklediğini ve özellikle meme kanserinin önlenmesinde rol oynadığını öne sürüyor.

3- Beyin Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Akdeniz diyeti beyninizin dostudur! Bu diyetteki yiyecekleri tüketerek sağlıklı ve mutlu bir beyne sahip olabilirsiniz. Bir çalışmada, beslenme tarzının yaşlılıkta beyin hacminin azalması ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Araştırma analizi, Akdeniz diyetinde yer alan domates ve zeytinyağı gibi anti-enflamatuar yiyeceklerin depresyona karşı koruma sağlayabileceğini de ortaya koymuştur.

4- Kemiklerinizi Güçlendirir

Journal of American Geriatrics’te yayınlanan bir araştırmaya göre, Akdeniz diyetinde yer alan besinler, kemiklerin güçlenmesine ve yaşlılıkta meydana gelen kemik hassasiyetlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Akdeniz diyetini uygulayan yaşlı insanlarda kemiklerin kırılma ve erime oranı oldukça düşüktür.

5- Sağlıklı ve Hızlı Kilo Vermeyi Sağlar

Kilo vermek için damak tadınızdan ödün vermek zorunda değilsiniz! Lezzetli besinler tüketerek de sağlık ve hızlı kilo vermek mümkün. Akdeniz diyeti sağlıklı kilo verme konusunda oldukça yararlı bir diyet çeşididir. Akdeniz diyetinde zeytinyağı, fındık ve avokado gibi malzemelerden elde edilen sağlıklı yağlar bulunduğu için metabolizmanız daha hızlı çalışır. Böylece sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.