13 Eylül 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAğızda aft neden olur, nasıl geçer? Ağız içi yaralarına ne iyi gelir?

Ağızda aft neden olur, nasıl geçer? Ağız içi yaralarına ne iyi gelir?

Çoğunlukla zararsız olsa da, son derece rahatsız edici olabilen ve genellikle yemek yemeyi, su içmeyi ve diş fırçalamasını dahi zorlaştırabilen aft (ağız ülseri) neden olur, nasıl geçer? Aft ile ilgili tüm merak edilenler yazımızın detayında.

İçerikleri

Ağız içinde oluşan yaralar ne kadar acı veriyor değil mi? Ağzınızın içinde yara varsa ne yediğiniz yemekten keyif alırsınız nede içtiğiniz sudan. Şöyle ki ağzımızın içinde oluşan aft geçinceye kadar hiçbir şey keyif vermez. Bazı insanların ağzında çok nadir ağız içi yara oluşmasına rağmen bazı kişiler ise bu kadar şanslı olmuyorlar ve ayda bir kez ağız içinde aft oluşumu ile karşı karşıya kalıyorlar. Aft yaraları için doğal tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler vermeden önce çok kısa da olsa aft nedenleri hakkında bilgi vermekte fayda olacaktır.

Ağızda Aft Neden Olur?

  1. B12 vitamin eksikliği bulunan kişilerin ağızlarında sık sık aft yaraları çıkmaktadır.
  2. Hastalıklara ve mikroplara karşı dirençli olmamızı sağlayan bağışıklık sistemimizin zayıf olması aftın oluşma nedenleri arasındadır.
  3. Kanal tedavisi, dolgu, implant gibi diş tedavilerinde diş hekiminin sürekli olarak, elinde eldiven olmasına rağmen ağız içiyle temas ediyor olması ağız içinin mikrop kapmasına sebep olmaktadır. Bu durumda bazı kişilerde aft yaralarının çıkmasına neden olmaktadır.
  4. Herhangi bir sebepten dolayı diş ile ağzı ısırmak ve bu ısırığın oluşturduğu tahribatın neticesinde aft yarası oluşabilir. Fakat diş ısırığı kaynaklı aft oluşumu çok sık görülen bir durum değildir.
  5. Sağlıksız ve yetersiz beslenme tarzının vücutta yarattığı vitamin eksikliği aft yaralarının en önemli nedenleri arasındadır.

Ağızda oluşan bu yaralar 10 gün içinde geçmektedir. Fakat sık sık tekrarlayan ağız içi yaralarında ihmal etmeden doktora gitmekte fayda vardır. Çok sık tekrar eden ağız içi yaralarının altında ciddi sağlık sorunları olabilir.

Aft Yaraları Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri

Karbonatlı su:

Karbonatlı su ile gargara yapmak ağız içerisinde oluşan aft yaraları için etkili bir yöntemdir. Fakat bir kulak çubuğunu ıslatarak karbonata direkt olarak bulayın. Kulak çubuğundaki karbonatı ağzınızın içinde oluşan yaranın üzerine sürün. Bu yöntemle canınız ilk önce çok acıyacak fakat daha sonra inanılmaz bir rahatlama hissi oluşacaktır.

Karanfil:

Yaranın üstüne karanfil bastırmak ya da ağzınıza karanfil çiğnemek rahatlama hissi verecektir.

Tuzlu su:

Aftlar için tuzlu su ile gargara yapılabilir.

Karadut:

Karadut, aft yaraları için en etkili yöntemdir. Eczanelerde satılan Karadut şurubundan alabilirsiniz.

Sirke:

Elma yada üzüm sirkesi ile gargara yapılabilir.

Türk kahvesi:

Türk kahvesini toz haliyle yani kuru bir şekilde yaranın üzerine basıp bekletebilirsiniz. Aft yaralarını daha kısa sürede geçmesi için yaranın olduğu dönemde gazlı içecek tüketimine ara vermek faydalı olacaktır.

Adaçayı ve kekik:

Adaçayı veya kekik sıcak suda demlendikten sonra soğumaya bırakılır ve ağızda gargara yapılabilir.

Maydanoz:

Düzenli olarak maydanoz yemek ağızda aft oluşmasını önleyecektir.

Ağız İçi Yaralar Dil Kanserinin Belirtisi Olabilir!

Nedeni belli olmayan, aylarca sizinle beraber yaşayan ağız içi yaraların dil kanserinin en önemli belirtisi olduğunu biliyor musunuz? Özellikle de kötü ağız kokusu ve kanamanın eşlik ettiği dil yaraları, sık görülen dil kanserinin ilk şikayetleri arasında yer alıyor. Ne kadar erken fark edilirse o kadar çok başarı oranı artıyor.