18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBeslenmeAçlık krizine girmemek için ne yemeli, ne yapmalı?

Açlık krizine girmemek için ne yemeli, ne yapmalı?

İçerikleri

Öğünler arasında acıktığınızda bu süreci hafif besinlerle geçiştirmeniz gerekiyor, bir sonraki öğünde de iştahınızı kapatmayacak atıştırmalıkları iyi seçer ve dozu kaçırmazsanız, guruldayan mideyi tatmin edeceksiniz ve sonraki öğünü de tam olarak afiyetle yiyeceksiniz.

Uzmanlar, bir günde alınacak atıştırmalıkların, günlük besinin yüzde 5-20’sini geçmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Yoksa azar azar kilo almaya başlayacak ve siz fark etmeden şişmanlamaya başlayacaksınız. O yüzden bu orana riayet ederek atıştırmalıklarınızı seçin.

Bir olgun insanın günlük olarak alması gereken kalori miktarı 2.500 Kcal ise bu kişi günde en fazla 250 Kcal atıştırma yapabilir. Bu da bir bardak çay ( 80 Kcal) bir meyve suyu ( 200 Kcal) ya da bir elma olabilir ( 45 Kcal). Belki de bir kek ( 550 Kcal) ile ara öğünü kurtarabilirsiniz. Uzmanlar, 3 saatte bir şeyler atıştıranların, kolay kolay acıkmayacaklarını ve açlık krizine girmeyeceklerini ifade ediyorlar. Kan şekeri seviyesini korumak çok önemli bir noktadır. Aşırı düşerse titremeler başlar, aşırı yükselirse baş dönmesi ve tansiyon yükselmesi sorunu ortaya çıkar. O yüzden kan şekeri seviyesinin 120 mg/dL seviyesinde tutulmaya çalışılması daima iyidir.

Atıştırma Zorunlu mu?

Vücudunu yemek yemeye alıştırmış olan günümüzün tipik modern insanı için atıştırma zorunlu olmaya başladı. Mide kazınmasının acısını bir sonraki öğünden çıkarmak, daha fazla kalori almaya yol açacağı için, işin çözümü için orta yolu bulmak ve az kalorili atıştırma yapmak akıllıca olabilir. Hele ki sindirimi sağlayan sistemle ilgili sorunlarınız varsa veya gastrit, duodenit, kolit, ülseratif sorunlarınız varsa atıştırma çok önemli.

Gizli şeker hastaları ve tip 2 şeker hastaları günde 5-6 kez yemek yeme ihtiyacı hissederler. Burada önemli olan, mide kazınmadan önce onu susturmak ve ona rüşvet vermektir. Midenin kazınması mide içindeki asit miktarının artması demek oluyor. Bu asit, besinleri parçalamaya hazır vaziyette, yemek borusundan salınacak besinleri bekliyor demektir. O halde onu kızdırmadan azar azar az kalorili besinler gönderebiliriz. Mideye neler gönderelim de onu yatıştıralım?

Ya a en sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir, şişmanlatmayan atıştırmalıklar hangileridir? Örneğin proteinli besinlerden başlayalım. Kazınan ve isyan eden mideye ,1 adet pişmiş yumurta yollamak 1-2 saat isyanı durduracaktır. Tek bir adet üçgen peynir de aynı etkiyi gösterecek. Balık kraker veya çubuk kraker, çizi tuzlu bisküvi de mideyi oyalayacaktır. Zevke göre, dilerseniz bol lifli meyveleri de seçebilirsiniz. 45 kilo kalori içeren bir elma, 50 kcal içeren bir portakal, 80 kalorilik bir muz da işinizi görür. Bir avuç kuru üzümle karışık fındık 100-200 kcal bir kaç saat boyunca midenizi kazınmaktan koruyacaktır. 30 gramı aşmayacak şekilde bir avuç ceviz de tok tutacaktır. Unutmayın vücudumuz, bilgece davranır ve bir şeyler yemek istiyorsa, yemesi gerektiği içindir.