24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerTütün ürünlerini 40 milyondan fazla genç içiyor

Tütün ürünlerini 40 milyondan fazla genç içiyor

İçerikleri

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar ise eğitimin ve farkındalığın önemine vurgu yaparken, sigara içmeye başlayan her 10 kişiden 9’unun 18 yaşından evvel sigara kullanmaya başladığını dile getiriyor. DSÖ uzmanları tarafından yapılan 13-15 yaş aralığındaki 40 milyondan fazla gencin sigara içtiği açıklaması ise felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Tütün ürünlerinin sağlığa verdiği ciddi zararlar ile ilgili farkındalığın artırılması ve sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi için her yıl 31 Mayıs DSÖ’nün liderliğinde ‘Dünya Sigarasız Günü’ olarak kutlanmaktadır.

‘Dünya Sigarasız Günü’ dolayısıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin teşvik edilmesi maksadıyla gerçekleştirilen politikaların savunulması ve sigara endüstrisi tarafından geliştirilen satış yöntemlerine karşı farkındalığın artırılması için 2021 yılının teması olarak ‘Bırakmak için söz ver’ belirlendi.

Günümüzde dünya çapında 1.3 milyar insanın tütün ürünlerini kullandığı tahmin ediliyor. Tütün ürünlerini kullananların yüzde 80’i ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamlarını sürdürüyor. Bu ülkelerde tütün ürünlerine bağlı olarak görülen sağlık problemleri sağlık sisteminin yanı sıra ekonomiye de çok ciddi yük oluşturmaktadır.

Tütün Ürünlerinin Bırakılmasında Covid-19 Tek Başına Neden

DSÖ, 2021 yılında tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması için 100’ü aşkın neden listesinde ilk sırayı sigara kullananların Covid-19 enfeksiyon sürecini ağır geçirme ve enfeksiyondan dolayı hayatını kaybetme riskinin daha yüksek olmasından dolayı Covid-19 yani yeni tip koronavirüs aldı.

Sigara kullanımı üzerine gerçekleştirilen bilimsel araştırmalardan elde edilen verilerde sigara içenlerin, Covid-19 virüsü enfeksiyonuna karşı sigara içmeyenlere göre daha savunmasız kaldığını gösteriyor.  

Sigara kullanımından kaynaklı kalp-damar ve solunum yolları ile kanser hastaları, Covid-19 virüsü risk grubunda ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca tütün ürünlerine bağlı gelişen hastalıkların en önemli ikinci nedenini oluşturan pasif içicilik ise ölüme neden olmadığı takdirde kalp-damar hastalıklarının yanı sıra solunum yolları rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık problemine neden olmaktadır.

Dünyadaki çocuk nüfusunun hemen hemen yarısı ise kamusal alanlarda tütün ürünlerinden yayılan dumanın kirlettiği havayı solurken, her sene 65 bine yaklaşık çocuk pasif içicilikten dolayı yaşamını kaybetmektedir.

Tütün Mamullerinin Üretim ve Tüketim Merkezi Çin

Çin, tütün mamullerinin sadece tüketiminde değil, üretiminde de dünyada ilk basamakta bulunmaktadır. Çin’de 300 milyonu aşkın insan tütün mamullerini içerken, bu sayı dünya genelinde tütün ürünü içenlerin yaklaşık yüzde 30’una tekabül etmektedir.

Çin’de 15 yaş üstündeki nüfusun yüzde 26.6’sı tütün ürünlerini kullanmaktadır. Her sene ise 1 milyondan fazla kişi sigaraya bağlı hastalıklardan yaşamını kaybetmektedir.

Çin’de pasif içicilikte oldukça yaygındır. Çin’de 700 milyonu aşkın kişi, her gün en az 1 defa tütün ürünlerinin dumanına maruz kalmaktadır. Pasif içicilik nedeniyle her sene 100 bin kişi yaşamını yitirmektedir.

Uzmanlar, tütün ürünlerinin kullanımına yönelik alışkanlıklar sürdüğü takdirde tütün ürünlerine bağlı hastalıklardan hayatını kaybedenlerin sayısının iki katına çıkmasından korkuyor.

Dumansız Politikaların Geri Dönüşü Olumlu

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yayınlanan veriler incelendiği zaman dumansız hava sahasına yönelik yürütülen politikalar, tütün ürünlerinin kullanılmasına çok ciddi destek veriyor.

Günümüzde iş yerlerinde uygulanmakta olan dumansız hava politikaları sayesinde sigara bırakma oranı yaklaşık yüzde 6.4 arttı.

Dumansız hava politikasının uygulandığı bölgelerde, kalp-damar ve solunum yolları hastalıklarından dolayı hastanelere yapılan müracaatlarda ciddi azalmalar olduğu yapılan araştırmalar ile tespit edildi.

Sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde kandaki kotin seviyesi artmaktadır. Dumansız hava sahası politikalarının uygulanmaya başlanmasından sonraki 2 ay içerisinde bu artışın yüzde 85 gibi yüksek bir seviyede düştüğü belirlendi.

Dumansız hava politikaları sayesinde gençlerin tütün ürünlerini kullanım oranı ciddi seviyelerde düştü.

Elektronik Sigara Tütün Kullanımına Özendiriyor

Tütün ürünlerini kullananların yüzde 60’ı bu bağımlılıktan kurtulmak istemektedir. Bu bağımlılıktan kurtulmak için etkili bir yöntem olduğu düşünülen elektronik sigara kullananların sayısı ise her geçen gün artmaktadır.

Elektronik sigaraların içeriğindeki aerosoller zehirli maddeler barındırdığından ve çok ciddi solunum yolu hastalıklarına ve kansere neden olduğundan uzmanlar, elektronik sigara kullanımını tavsiye etmiyor.

Elektronik sigara şirketleri ise özellikle gençlerin ilgisini çeken paketlemeler ve aromalarla gençleri cezbetmeyi hedeflemektedir. Bu durum ise gençlerde tütün kullanımını özendirmektedir.

Yasa dışı yollardan edinilen elektronik sigara cihazları özellikle gençler arasında yaygınlaşmaktadır. Bunun da gençlerde nikotin bağımlılığını tetiklediği düşünülüyor.

Yasa Dışı Sigara Ticareti

Dünya genelinde her 10 tütün mamulünden biri illegal yollardan elde edilmektedir. Özellikle suç ve terör örgütlerinin finansman yöntemlerinden biri olan illegal yani yasa dışı sigara ticareti, birçok ülkenin ulusal güvenlik problemi arasında yer almaktadır.