22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaKadın7 cm miyom tehlikeli midir? Kaç cm’lik miyom ameliyat edilir?

7 cm miyom tehlikeli midir? Kaç cm’lik miyom ameliyat edilir?

Miyom, rahimde görülen iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşme riski olmayan miyomlar kadınları çok korkutmaktadır. Kadın üreme organlarından en çok görülen tümör türü olan miyom belirtileri nelerdir? Miyom ağrıları nasıldır? Miyom nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Düzgün sınırlı kitleler olan miyomlar farklı yerleşimlere de sahip olabilirler. Kadınlarda en sık görülen karın içi tümörlerinden miyomlar rahim kas dokusundan gelişmektedir. Genelde üreme çağındaki kadınlarda görülen miyom riski yaşın ilerlemesi ile beraber artar. Korkmanıza gerek olmayan miyomla ilgili bilmediklerinizi bir tık uzağınıza sunuyoruz. Yazımızı okuyarak miyom hakkında kapsamlı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Miyom Neye Denir?

Daha önce miyomla ilgili bilgi sahibi olmayan ve doktordan miyomları olduğunu duyan kadınlar miyom neye denir diye merak etmektedirler. Adet görmeyen genç kızlarda miyom görülmez. Adet dönemi sonrasında kadınların miyomla karşılaşma oranı yüzde 70-80 arasındadır. Normal dışı düz kas dokusunun büyümesi anlamına gelen miyomlar rahim ve rahim ağzında görülmektedir.

Miyomlar kısırlığa ve düşüğe neden olabileceği için önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle kasıklarında ağrı hissedenlerin mutlaka doktoruna muayene olması önerilir. Miyomun temel nedeni tam olarak bilinemese de, miyom riskini artıran etmenler şunlardır:

  • Siyahi kadınlarda daha fazla miyom görülür.
  • Birden fazla doğum yapan kişilerde miyom riski yüksektir.
  • Erken yaşta adet görmeye başlamak miyom riskini artırır.
  • Doğum kontrol hapları miyomların büyümesine neden olur.
  • Şişmanlık ve miyom arasında dolaylı bir ilişki vardır.
  • Kırmızı eti çok fazla tüketenlerde miyom görülme riski vadır.
  • Genetik etkenler miyom riskini artırır.

Miyom Nerelerde Ağrı Yapar, Belirtileri Neler?

Miyomlar genelde ciddi bulgu ve şikayetlere neden olmaz. Ancak bazı kişilerde anormal kanamalar, rahatsız edecek seviyede ağrılar, kanamalı regl, cinsel birleşme esnasında ağrı ve sırt ağrısı görülebilmektedir. Miyom olduğundan şüphelendirecek diğer önemli belirtiler şunlardır:

  • Baskı ve basınç hissi
  • Ağrılı adet
  • Bacak ağrısı
  • Kabızlık
  • Sindirim sorunları
  • Çok sık idrara çıkma
  • Mesane boşaltmada zorluk
  • Karın içi ağrı

Miyom Tehlikeli Mi?

Doğurganlık çağında rahimde görülen miyom tehlikeli mi diye korku yaşayan kişi sayısı bir hayli fazladır. İyi huylu tümör türleri arasında olan miyomlar çok nadir vakalarda kansere dönüşebilmektedir. Tedavisi mümkün olan miyomlar düşük veya kısırlığa sebep olabileceği için önemsenmelidir.

Miyom Çok Büyürse, Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Miyomlar tedavi edilmediği zaman büyümeye devam ederler. Aşırı büyüyen miyomlar ise rahmi burkabilir. Bu durumda kişide ağrı, ateş ve bulantı görülür. Ayrıca rahim iltihaplanır ve kısırlığa neden olabilir. Ancak gerekli tedavi yapıldıktan sonra çiftler bebek sahibi olabilirler.

Miyom Kendi Kendine Yok Olur Mu?

Hormonlarla alakalı olan miyom kendi kendine yok olur mu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Miyomların gebelik ve menopoz sonrasında kendi kendine yok olması mümkündür. Ancak miyom tedavisinde genel olarak kesin çözüm cerrahi müdahaledir.

7 Cm Miyom Tehlikeli Mi?

Ortalama olarak 6-7 cm büyüklüğündeki miyomlar büyük miyom grubunda yer almaktadır. Miyomlar 7 cm olduğunda ameliyatla alınmalıdırlar. 7 cm miyom bulunduğu alana göre tehlikeli olabilmektedir. Özellikle anne olmayı düşünen kadınlarda bebeğin yerleşeceği bölümlerde büyüyen miyom tehlikelidir.

Kaç Cm’lik Miyom Ameliyat Edilir?

Büyük miyom grubundaki miyomların ameliyatla alınması gerekir. Ortalama 6-7 cm aralığındaki miyomlar kişiyi rahatsız ediyorsa ameliyat edilir. Alınmayan miyomlar zamanla daha da büyüyerek tehlikeli hale gelir.

Miyom Ameliyatı Rahime Zarar Verir Mi?

Miyom ameliyatı olacağını öğrenen kadınlar miyom ameliyatı rahime zarar verir mi düşüncesi ile korkmaktadırlar. Miyom tedavisinde rahmin alınmasına gerek yoktur. Miyom ameliyatı rahime zarar vermez. Ancak ameliyatı gerçekleştirecek ekibin bu konuda deneyimli olması çok önemlidir.

Miyom Ameliyatı Olanların Yorumları

Çeşitli forum sitelerindeki miyom ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde, miyom ameliyatının korkulacak bir operasyon olmadığı anlaşılmaktadır. Ameliyat öncesi ağrı hisseden kişiler, ameliyattan sonra rahatladıklarını belirtmişlerdir.

Miyom Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu

Miyom tedavisinde bitkisel yöntemlerden yararlanmak isteyenler için miyom bitkisel tedavisi Saraçoğlu kürünü araştırdık. Bu küre göre, orta boy bir soğan dörde bölünür ve kaynamış iki bardak suya eklenir. Soğanlar 5 dakika kadar kaynatılır. Bu karışıma herhangi bir şey eklenmemelidir. Karışım öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak içilmelidir. Küre 15 gün devam edilmelidir.

Kist, Adet Düzensizliği ve Miyom İçin Soğan Kürü