18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaDiyet4 adımda sağlıklı diyet programı nasıl yapılır?

4 adımda sağlıklı diyet programı nasıl yapılır?

İçerikleri

Sağlıklı bir diyet öncesinde ulaşılabilir bir hedef belirlemek ve bu hedefe ulaşmak için plan yapmak çok önemlidir. Bu iş için öncelikle bir diyetisyene başvurmalı ve birlikte diyet planı yapmalısınız. Aksi takdirde hem zamanınız boşa gidebilir ve hem de farkına bile varmadan sağlığınızdan olabilirsiniz. İşte, 4 adımda sağlıklı diyet programı yapmak için pratik öneriler:

1- Diyet Programınızı Mutlaka Bir Diyetisyen Eşliğinde Hazırlayın

İnternette, dergide, kitapta ya da herhangi bir yerde okuduğunuz veya duyduğunuz kaynağı belirsiz diyet planları sağlığınız açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden diyet yapmaya karar verdikten sonra ilk yapmanız gereken bir diyetisyene danışmak olmalıdır. Diyetisyeniniz, mevcut kilonuz ve zindelik düzeyiniz ve sahip olduğunuz tüm tıbbi koşulları göz önünde bulundurarak, ideal bir diyet planı hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, diyetisyeniniz bu planı hazırlarken sizin daha önceki beslenme alışkanlıklarınızı da dikkate alacaktır.

2- Diyetiniz İle İlgili Net Hedefler Belirleyin

Sağlıklı beslenme ve diyet yapma konusunda kararlı olabilirsiniz ancak tam olarak neyi başarmak istediğiniz konusunda daha spesifik olmalısınız. Diyetisyeninize danışarak diyet sonucunda elde etmek istediğiniz net ve ulaşılabilir hedeflerin belirleyin. Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız değişiklikleri ve diyetin sonunda bulunmak istediğiniz kiloyu diyetisyeniniz ile birlikte tam olarak tespit etmelisiniz. Örneğin ” diyet boyunca daha az karbonhidratlı yiyecek tüketeceğim, diyet sonunda 10 kilo zayıflayacağım, ” şeklinde basit cümleler ile hedeflerinizi yazabilirsiniz.

3- Diyet Hedeflerinizi Aşamalı Olarak Uygulayın

Sağlıklı bir diyete başladığınız zaman beslenme alışkanlıklarınızı tamamen değiştirmeye çalışmanız çok zor olabilir. Bir süre sonra diyetten vazgeçip eski yeme alışkanlıklarınıza geri dönme ihtimaliniz yüksek olacaktır. Diyetten sıkılmamanız için, hedeflerinizi belirledikten sonra bunları aşamalı olarak uygulamalısınız. Örneğin, şekerli içecekleri daha az içmek ya da her sabah kahvaltıda taze meyve yemek gibi pozitif bir hedefle başlayabilirsiniz. Ardından sıradaki hedefinizi uygulamaya geçebilirsiniz.

4- İlerlemenizi Takip Etmek İçin Günlük Tutun

Mevcut hedeflerinizi günlüğe yazın ve ardından bu hedeflere uymaya çalışarak her öğünde yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi takip edin. Diyetinizi kaydetmek, ilerlemenizin somut bir kanıtı olacağı için geri dönüp baktığınız zaman size somut bir motivasyon sağlayacaktır. Hedeflerinizi not etme konusunda teknolojiden de faydalanabilirsiniz. Günümüzde akıllı telefonlarda kullanılabilen birçok diyet takip uygulaması bulunuyor. Böylece diyetinizi takip etmek daha kolay olacaktır. Son olarak, bu yöntemlerle her gün ilerlediğinizi görmek, diyeti sizin için daha keyifli hale getirecektir.