28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDiş Sağlığı20 Yaş Dişleri İle İlgili Merak Ettiğiniz Bütün Bilgiler

20 Yaş Dişleri İle İlgili Merak Ettiğiniz Bütün Bilgiler

20 Yaş dişleri çıktığında hangi problemlere neden olur? 20'lik dişlerin yararları nelerdir? 20 Yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu mudur?

İçerikleri

Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda en önemli konulardan biri olan 20 yaş dişleri, çoğu zaman 18 ve 20 yaş arasında ortaya çıktığı için, halk arasında 20 yaş dişi olarak bilinmektedir. Bu dişler, diğer dişler gibi doğru ve yerinde çıktıklarında, ana dişler kadar faydalı ve etkili dişlerdir. Ancak çoğunlukla bozuk bir pozisyonda çıkan 20 yaş dişleri, kişiye fazlasıyla rahatsızlık vermektedir.

 20 Yaş Dişlerinin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

İnsanın ağız içine yerleşen ve çenenin iki tarafında da bulunan 3 azı dişi vardır. Büyük azı dişleri olarak bilinen bu dişlerin en sonunda ise 20 yaş dişleri yer alır. Normal bir ağızda 4 adet 20 yaş dişi bulunmaktadır. Bu dişler genetik faktörlerden dolayı 16 yaşında bile çıkabileceği gibi çok ileri yaşlarda da kendini göstermektedir. Bu dişlerin çıkmaya başladığını fark ettiğinizde, bir diş hekimine muayene olmak en doğru hareket olacaktır. Bunun nedeni çenenin arka kısmında oluşabilecek basınç, çeneyi açıp kaparken zorlanma ve ağrı gibi belirtiler olabilmektedir. 20 yaş dişleri çıkma sürecinde bu belirtileri veriyorsa, yanlış bir pozisyonda yer alma olasılığı yüksektir. Bu durumda diş hekimi gerekli kontrolleri yapacak ve en uygun tedaviyi gerçekleştirecektir.

20 Yaş Dişlerinin Yararı Nedir?

20 yaş dişleri yanlış pozisyonda çıkmıyorsa ve çıkan dişlerde çürük sorunu yoksa, ağızda yer alan diğer dişler kadar faydalıdır. Çiğneme fonksiyonlarında büyük etkisi olan bu dişler, bahsi geçen sorunlarla çıktığında hiçbir faydası olmayacağı için alınması uygun görülmektedir.

20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmelidir?

Sağlıklı şekilde çıkan 20 yaş dişlerine hiçbir müdahale gerekmez. Ancak gömülü 20 yaş dişleri olarak adlandırılan ve çıkamadığı için yan dişlere baskı yapan dişler, hem kişinin yaşam kalitesini düşürecek hem de diğer azı dişlerin çürümesine neden olacaktır. Ayrıca oluşan baskı nedeniyle tüm dişlerde bir çarpıklık görülebilmektedir. Bu nedenle gömülü kalan, yanlış pozisyonda çıkan ve çürük oluşan 20 yaş dişleri mutlaka alınmalıdır.

20 Yaş Dişi Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

20 yaş dişlerinin alınmasına karar verildiğinde cerrahi bir işlem gerekmektedir. Lokal anestezi altında yapılan bu operasyonları çene cerrahları gerçekleştirmektedir. Gömülü olan bir diş söz konusu ise, bölgeye kesik atılarak en az zararla diş alınmaktadır. İşlemin ardından uygulama yapılan bölgeye dikiş atılarak ve tampon koyularak, hastanın yarım saat kadar beklemesi istenmektedir. Ayrıca tampon uygulaması bir süre tekrar edilmelidir. Bunun yanı sıra tükürmek, 2 saat boyunca içecek ya da yiyecek tüketmek, cerrahi operasyonun yapıldığı bölgede kanamaya yol açmaktadır. Birkaç gün boyunca beslenme düzenine dikkat edilmesi ve sigara kullanımından kaçınılması çok önemlidir.

20 Yaş Dişleri Nedir? Neden Ağrı Yapar? Nasıl Tedavi Edilir?