19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerZencefil faydaları, çayı, nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Zencefil faydaları, çayı, nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

İçerikleri

Zencefilin faydalarıyla birlikte pek çok rahatsızlıkta özellikle destekleyici bir besin gerekmesi durumunda zencefilden yararlanılması mümkün oluyor. Herhangi bir problem oluşmaması ve hızlı sonuç elde edilebilmesi amacıyla özellikle zencefilin faydaları sindirim sistemi de dahil olmak üzere, kemoterapi ile romatoid artrit ile ilgili durumlarda kullanılabiliyor. Kullanım amacının bir hayli fazla olmasının yanı sıra, düzenli kullanımlarda özellikle günlük dozların aşılmaması yeterli olacaktır.

Hızlı sonuç alınabilen ve hastalıkların iyileştirilmesi için en çok kullanılan bitkilerden bir tanesi olması nedeniyle de her zaman için ilgi görmeye devam ediyor. İstediğiniz her zaman için uzman doktorlarla iletişime geçebilir ve ciddi rahatsızlığınız bulunuyorsa, zencefilin yararlı olup olmayacağını sorabilirsiniz. Ayrıca diğer takviye besinler de önerileceği için, tedavi sürecinizde sizi olumsuz etkilemeyecek her besini ve ilacı kullanırken dozlarına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Zencefil, köklerinin yer altında bulundurulmasıyla mor, pembe çiçekleriyle ve son derece hoş kokusuyla dikkat çeken bir besin olarak ilgi görüyor. Cerrahi tedavilerin öncesinde olduğu gibi sonrasında da çoğu defa önerilmiş ve istenen sonuçların elde edilmesi için hizmet verilmeye başlanmıştır.

Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Neye İyi Gelir?

Zencefilin faydalarıyla birlikte son derece hızlı bir şekilde özellikle antioksidan etkilerinden yararlanılarak kanserle ve oksitlerle mücadele edilmesi mümkün olacaktır. Lezzetli ve hoş kokulu besinlerden bir tanesi olması nedeniyle özellikle hamilelik sürecindeki sürekli oluşan bulantının giderilmesi ve kusmanın azaltılması için olumlu etkilerinden yararlanılabilecektir. Mide bulantısının kontrol edilebilmesi ve kemoterapide takviye bir besin olarak değerlendirilmesini sağlayan kullanım durumu söz konusu oluyor. Her zaman için aşırı kullanımlarda başta karın ağrısı olmak üzere pek çok etkisi olabileceği için sadece günlük belirtilen dozda tüketilmesi gereklidir.

Zencefilin iyi geldiği hastalıklar arasında kemoterapi tedavisinin alındığı tüm kanser hastalıkları bulunuyor olması dahi bu besinin son derece dikkat çekici olmasını sağlıyor. Ayrıca hamileler tarafından hem bulantının geçirilmesi hem de mide bulantısında oluşabilecek düzensizliğin ve ardışık durumun dengelenmesi mümkün olabilir. Direkt olarak anti inflamatuar bir etkisinin bulunuyor olması ise vücudun herhangi bir bölgesinde iltihaba neden olabilen durumların tespit edilmesini ve iltihapların geçirilebilir hale getirilmesini destekleyecektir.

Antioksidan etkisinin bulunuyor olmasının yanı sıra, özellikle kozmetik sektöründe en çok tercih edilen gıdalar arasına son dönemde zencefil de girmeye başlamıştır. Bu nedenle hem ana biyoaktif bileşik yapısından faydalanılması mümkün oluyor hem de mağduriyet yaşanmaksızın tüm sürecin başarılı bir şekilde işlemesi desteklenebiliyor.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Türkiye’de özellikle hazımsızlık, hamilelik, kanser karşıtı ilaçlarla birlikte kullanım sürecindeki etkileri nedeniyle zencefilin son derece büyük bir önemi bulunuyor. Zencefil nasıl kullanılır sorusunu soran kişiler için dört farklı durumla cevap verilmesi mümkün olacaktır. Aşağıda yer alan her bir yöntemi uygulayabilir ve istediğiniz zaman tamamen günlük doza uygun bir şekilde güncel durumunuzu ve size olan etkilerini kontrol edebilirsiniz.

  • Zencefilin tozunun kullanımıyla birlikte etkisinin hastalıklar üzerinde hızlı sonuç verebilecek hale getirilmesi için günlük 1 gram dozu yeterli olacaktır. Ayrıca doz belirlenirken direkt olarak kapsüller içerisinde düzenlenebilir ve herhangi bir problemle karşılaşılmaksızın temin edilebilir. Yemeklerle birlikte kullanılabileceği gibi, gün içerisinde düzenli olarak suyla birlikte içilmesi de yeterli olacaktır.
  • Çay halinde tüketilmek istenmesi durumunda, zencefil çayının iyi geldiği hastalıklar özellikle düzenli kullanımda kanser başta olmak üzere pek çok sayıda sıralanabiliyor. Toz yada direkt olarak taze formda bulunması halinde çayın gün içerisinde 2 ila 3 fincan olacak şekilde, kaynak yerine ılık bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Hazırlanacak olan karışımın yarım saat değil, on dakika ila on beş dakika kaynatılması yeterli olacaktır.
  • Zencefilin esans yağının temin edilmesi halinde direkt olarak zencefilin son derece yüksek yağ oranının bulunduğu bu besinle birlikte sağlıklı sonuçların elde edilmesi mümkün olacaktır. Kullanım süreci olarak tanımlaması yapıldığında özellikle 2 ila 3 damlanın terapötik doz özelliğinden yararlanılması yeterli oluyor.
  • Ham zencefil kullanılarak direkt olarak her gün bir kez olmak kaydıyla sıcak veya soğuk suyun içerisine rendeleyerek kullanma olanağına sahip olacaksınız. Suya rendelerken tamamen içeriğinin yayılmasını sağlayabilmek amacıyla sadece baş parmağınız büyüklüğünde bir parçayı ince şekilde kesmiş olmanız gereklidir.

Kan şekerinin değerlendirmeye uygun olması, zencefil ve damlasakızı ile ilgili tüm işlemlerin herhangi bir problem bulunmadığı taktirde çoğu hastalarda kullanılabileceği verisine ulaşılıyor. Kontrollü bir çalışma yapılacak olması halinde zencefil ekstresiyle birlikte tüm ağrıların geçtiğinin gözlenmesi, ağrıların geçirilebilmesi amacıyla bu besinden faydalanılması mümkün olacaktır.

Zencefil Hangi Hastalıkların İyileşmesinde Kullanılır?

Diyabet hastaları tarafından düzenli olarak kullanılan besinlerden bir tanesi olan zencefil, özellikle kan şekerinin düşürülmesi amacıyla sık sık tercih ediliyor. Hem doğal bir yapıya sahip olması nedeniyle hem de tip 2 diyabetliler üzerinde yapılan testlerde olumlu sonuç elde edilmiş olmasından dolayı ilgi görmeye başlamıştır. Kalp krizi de dahil olmak üzere pek çok kalp sorunuyla karşılaşılmasına neden olabilecek duruma yönelik önlemlerin alınması için özellikle düzenli zencefil kullanımının olumlu etki edebileceği görülmüştür.

Zencefil şeker hastalığı tedavisi için kullanımıyla birlikte tüm testlerde direkt olarak 2 gramlık zencefil tozundan yararlanılmasıyla birlikte kan şekeri oranında %12’ye varan azalmayla karşılaşıldığı görülüyor. Bunun yanı sıra 12 haftalık kullanımlarda ise HbA1c olarak tanımlanan kan şekeri düzeyinde ise sadece 3 aylık düzenli kullanımda ortalama %10 oranında düşüklük elde edilmiştir. Bunun dışındaki diğer etkiler ise ApoB ve ApoA – 1 oranındaki düzenlemelere %28 oranda yenilenmeye sebep olmuş olması geliyor. Özellikle oksitlenmiş lipoproteinlerin belirteç olarak tanımlanan değerlerinde %23’e varan hızlı azalmalar da istenen sonuçlara ulaşılmasını sağlamıştır.

Dispepsi Rahatsızlığında Zencefil Kullanımı

Midenin geneline etki edebilen fakat özellikle midenin üst bölümünde görülerek ağrıların yayılmasına neden olabilen dispepsi adı verilen rahatsızlık için zencefille ilgili denemeler yapılmıştır. Testlerde özellikle de hazımsızlık sürecinde ve krampların geçirilmesine yönelik süreçte direkt olarak kısa süre içerisinde etki edebilecek bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Zencefil tozu ve hastalık tedavileri için özellikle midenin geç boşalmasına neden olan durumlarda veya hazımsızlığa neden olan durumlara yönelik işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Dispepsi sorunlarında kişinin sadece yemekten sonra değil, yemek yendikten saatler sonra da ağrılar ve hazımsızlık çekebileceği için özellikle bu sürenin ortalama 15 dakikaya düşürülmesi için zencefilden yararlanılmalıdır. Her yemekten önce mutlaka tam olarak 1,2 gram olacak şekilde zencefil tozunun kullanılması durumunda midenin tamamının hızlıca sindirimde etkin bir rol oynamasını ve iki kat daha hızlı sindirime uygun hale gelmesini destekleniştir.

Taze Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefil çayı yapımı için zencefilin 20 gram kadarının yıkanması ve ince bir şekilde kesilmesi gereklidir. Bunun dışındaki bir uygulama da rendeleme işlemidir. Bu sayede direkt olarak çayın demlenmesi için cezvede veya ufak çaydanlıklarda pişirmeniz mümkün olacaktır. İnce dilimlerle kestiğiniz veya rendelediğiniz çay için 10 dakika kadar sıcak suyun içerisinde beklemesini sağladıktan sonra süzebilirsiniz. Bu işlem esnasında eğer isterseniz az miktarda bal veya limon da ekleyebilirsiniz.