25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkYüzünüzün sağlığınız hakkında açığa çıkarabileceği sırlar!

Yüzünüzün sağlığınız hakkında açığa çıkarabileceği sırlar!

En son ne zaman aynada kendine iyi baktın? Gerçekten de sandığın kadar sağlıklı mısın? Vücudunuz size genel durumunuz hakkında ilk başta tam olarak farkında olmadığınız şeyler söylemeye çalışıyor olabilir. Yüzünüzde ve başka yerlerde tipik anlatı işaretleri belirgin olabilir ve sizi bir organınızın olması gerektiği gibi çalışmadığı konusunda uyarır.

İçerikleri

Aynaya baktığınızda göreceğiniz yüz hakkında pek çok şeyi biliyorsunuzdur. Ama yüzünüze biraz daha yakından ve dikkatlice bakarsanız, sağlığınız hakkında önemli ipuçları elde edebileceğinizi de belirtmek isteriz. Bu yazımızda yüzümüzün sağlığımız hakkında bize yolladığı işaretlerden bahsetmek istiyoruz.

Sarımsı Cilt ve Göz Rengi

Vücudunuz kırmızı kan hücrelerini parçalarken, çok fazla atık ürettiğinde cildinizde ve /veya gözlerinizde sararma olabilir. 38 Haftayı doldurmadan doğan bebeklerde oldukça sık görülen bir durum olup, onlar için zararsızdır. Bebekler için bu renk oluşumunun anlamı karaciğer gelişiminin tamamlanmaması olabilir.

Yetişkinlerde ise göz ve ciltte görülen bu sarılık, viral enfeksiyonların alarmını verebilir. Söz gelimi sarılık hastalığı (hepatit ve/veya mononükleoz), karaciğer, safrakesesi ya da pankreas gibi rahatsızlıklar gözlerde ve ciltte rengin sarıya dönmesine neden olabilir. Fazla alkol kullanımı da gözlerde ve/veya ciltte sararma etkenidir.

Yeni Oluşan Benler

Benler, cilt üzerinde meydana gelen koyu renkli, çıkıntılı ya da çıkıntısız lekeler olarak tanımlanabilir. Çoğu kez endişelenmeye gerek yoktur. Fakat dikkatlice takip edilmesi, olası bir cilt kanserinin erken teşhisini sağlayabilir. Benler konusunda dikkate alınması gereken önemli noktalar şunlardır:

  • Lekenin asimetrik olup olmadığı
  • Sınırlarının pürüzlü ya da pürüzsüz olması
  • Çapının en az bir bezelye tanesi kadar olması
  • Ortaya çıkma zamanının son birkaç haftaya denk gelmesi

Bu sorulara verdiğiniz yanıtlardan bir tanesi dahi evet ise benlerin kontrolü için doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

Dudaklarda Yaralar/ Uçuklar

Dudaklarınız ve/veya ağız bölgeniz etrafında ortaya çıkan uçuklara büyük bir ihtimalle tip 1 hermes virüsü sebep olmaktadır. Bahse konu virüsü bir kez kaptığınızda, daima sizinle kalır. Hasta ya da üzüntülü/endişeli olduğunuz zamanlarda, özetle vücut direnciniz düştüğünde ya da uzun süre güneş altında kaldığınızda dudaklarınızın çevresinde ya da üzerinde uçuk patlayabilir. Çoğu kez fazla önemli olmayıp, kendiliğinden iyileşir. Fakat çok sık oluyor ve sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzla görüşüp, tedavi olabilirsiniz.

Çatlak Dudaklar

Özellikle kış mevsiminde olmak üzere, hemen herkeste dudak kuruması ya da çatlaması sorunu oluşur. Bu amaçla üretilen dudak balsamları, dudakların çatlamasını önleyebilir. Fakat sık sık kuruyan dudaklar bazen de vücudunuzda yeterli su olmadığını, yani bir dehidratasyon sorunu yaşandığına işaret edebilir. Bunun dışında kuru ve çatlak dudaklar steroid ilaçlara karşı vücudun gösterdiği bir alerjik reaksiyon da olabilir.

Kelebek Döküntüsü

Pek çok cilt döküntüsü hafif seyreder ve kendiliğinden iyileşir. Fakat bazen her 2 yanağı da kelebek gibi kaplayan kırmızı döküntü hafife alınmamalıdır. Bu durum lupus hastalığı habercisi olabilir. Lupus, immün sistemin, dokularınıza ya da organlarınıza saldırması sonucu ortaya çıkar. Ciddi bir hastalıktır. Kelebek döküntüsünün, lupus belirtisi olabileceğini gösteren diğer semptomlar şunlardır:

  • Ateş
  • Eklem Ağrısı
  • Eklem sertleşmesi
  • Parmakların soğukla birlikte mavi renge dönmesi

Bu tip belirtilerle beraber yüzünüzde sebebi açıklanamayan döküntüler varsa, vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

İstenmeyen Yerlere Çıkan Tüyler

Yaş ilerlemesiyle birlikte kadınların çene etrafında, erkeklerin ise kulak ve kaş çevresinde istenmeyen kıllar çıkabilir. Bu normaldir. Fakat böyle bir durum genç kadınlarda görülürse polikistik over habercisi olabilir. Polikistik over kısırlık sebebi olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktorunuzun görüşünü almalısınız.

Sarkmış Göz Kapakları

Doktorlar göz kapaklarının sarkmasını ‘’pitoz’’ ya da ‘’blefaroptoz’’ olarak tanımlıyorlar. Bu problem tek gözde olabildiği gibi, her 2 gözde de olabilir. Bazen de doğuştan itibaren ortaya çıkan bir sorun olup, sıklıkla sonradan gelişir. Çoğu kez önemli bir soruna işaret etmez. Fakat bazı özel durumlarda beyin, sinirler ya da göz yuvasında olabilecek hastalıkların gizi bir işareti de olabilir. Sarkmış göz kapaklarının yanı sıra aşağıdaki belirtiler de varsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Önemsenmesi gereken başlıca belirtiler şunlardır:

  • Çift görme
  • Zayıf kaslar
  • Yutma güçlüğü
  • Baş ağrısı

Bütün bunlar olası bir felcin ilk belirtileri olabilir.

Yüzünüzün Bir Tarafını Hareket Ettiremezseniz

Eğer yüzünüzün tek tarafını hareket ettiremediğinizi hissederseniz, derhal doktora başvurmanız gerekir. Yüz kaslarını kontrol eden bir sinire baskı yapan herhangi bir şey (çoğu kez bir virüs) bu bölgede felç gelişmesine yol açabilir.

Yüz felci birkaç gün ya da saatte ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda çene ve kulak arkasında ağrı da hissedilebilir. Çoğu kez kendiliğinden iyileşir. İyileşme süresi genel olarak 3 ila 6 aydır.

Yüz Felcinin Diğer Belirtileri

Kan damarlarından birisinin patladığı ya da tıkandığı durumlarda beyninizin bir bölümüne kan akışı kesilir. Bunun sonucunda da inme meydana gelir. Vakit kaybetmeden doktora gitmenizi gerektiren başlıca belirtiler şunlardır:

  • Yüzün alt kısmının aniden felç olması
  • Kollarda ve/veya bacaklarda uyuşma güçsüzlük hissi
  • Konuşma bozukluğu
  • Çift görme
  • Baş dönmesi
  • Yutma güçlüğü

Göz Kapaklarında Sarı Noktalar Oluşması

Üst ya da alt gözkapaklarından birisinin ya da her ikisinin birden çevresinde oluşan kabarık sarı renkte tepecikler ‘’ksantelazmata’’ olarak adlandırılır. Bu sivilce benzeri yapıların içerisinde kolesterol bulunur. Görüntüsü genellikle beğenilmez. Tehlikeli ya da acı verici değildirler. Estetik bir müdahale ile çıkarılabilirler.

Fakat yüzümüzün sağlığımız hakkında verdiği ipuçlarından bir tanesi bu noktaların kalp hastalığına ya da kalp krizi geçirmeye eğilimli olduğunuzu göstermesi olabilir. Bu nedenle doktorunuzu görerek, kontrolden geçmek iyi bir fikirdir.

Şiş Gözler

Gözlerin alt bölümündeki boşluk, sıvı ile dolduğunda gözleriniz şiş görünebilir. Bu durumun çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebeplerden en sık rastlananları şunlardır

  • Sıcak, nemli hava
  • Uykusuzluk
  • Bolca tuz tüketimi
  • Hormon salgılanmasında değişiklikler

Yaşınızın ilerlemesi ile birlikte gözlerde şişlik oluşumu daha sık karşılaşılan bir sorundur. Bunun nedeni yaşlandıkça göz kapaklarını destekleyen kasların zayıflamasıdır. Eğer gözlerinizde şişmenin yanı sıra kırmızı renkte ve kaşıntı varsa bu durumun sıklıkla rastlanan sebepleri şunlardır:

  • Gıda alerjisi
  • Polen alerjisi
  • Makyaj malzemesi alerjisi
  • Parfüm alerjisi
  • Pembe göz enfeksiyonu

Melazma

Melazma yüz bölgenizde grimsi, kahverengi cilt lekeleri şeklinde kendini gösterir. Tam olarak sebebi bilinmemektedir. Genellikle hamilelik sırasında ya da doğum kontrol haplarının yan etkisi olarak ortaya çıkar. İlaçların kesilmesi ya da hamileliğin sonlanması ile bitebilir. Melazma bunların dışında bir sebepten oluşuyorsa, hiç geçmeden yıllarca kalabilir. Melazma kimyasal peeling uygulaması ya da çeşitli ilaçların yardımıyla tedavi edilebilir.

Kıl Dökülmesi

Kirpik ya da kaş dökülmesi doktorlar tarafından ‘’alopesi areata’’ olarak tanımlanmaktadır. Bu durum bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saç köklerine saldırması sonucu ortaya çıkabilir. Bu oluşumu önlemek mümkün değilse de dökülen tüylerin yeniden çıkmasına yardımcı olabilecek tedaviler için doktorunuza danışınız.

Genel olarak yüzümüzün sağlığımız hakkında verdiği en belirgin ipuçları bunlardır.

Sağlık Sorununuz Olduğunu Gösteren Yüzünüzde Gizli 11 İşaret