12 Ekim 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıYüz yağlanması neden olur, nasıl geçer evde? Doğal

Yüz yağlanması neden olur, nasıl geçer evde? Doğal

Yüz yağlanması, ergenlik döneminde faaliyete geçen hormonların etkisi ile ortaya çıkan bir geçiş dönemi problemidir. Ortalama 13 – 14 yaşlarına kadar saydam ve pürüzsüz olan yüz neden yağlanır? Özellikle sabahları uyanınca yüz neden yağlı olur? Yüz yağlanması nasıl giderilir? Evde ne gibi yöntemler yüz yağlanmasına iyi gelir?

İçerikleri

Bakımlı ve sağlıklı bir cilde sahip olma görünümünü engelleyen yüz yağlanması özellikle kadınların yaşamış olduğu önemli problemlerden biridir. Bazı kişilerde tüm yüzde görülen yağlanma bazı kişilerde yalnızca T bölgesi olarak adlandırılan burun ve alın kısmında görülür. Yüz yağlanmasıyla karşı karşıya kalan kişilere özel hazırladığımız yazımızda bu problemin nedenlerini ve çözüm yollarını detaylı olarak aktaracağız. Bu sayede evde uygulayacağınız pratik yöntemler ile yüz yağlanmasına çözüm bulabileceksiniz.

Yüz Yağlanması Nedir? Yüz Yağlanması Neden Olur?

Yüz yağlanması nedir sorusu ile günümüzde çok sık karşılaşılmaktadır. Herkesin cilt yapısı ve cildinin nem dengesi farklıdır. Cildin üretmiş olduğu yağ dengesine göre cilt tipi belirlenmektedir. Erkeklerde de görülen yüz yağlanmasının özellikle kadınların yaşadığı bir sorun olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerin yüzlerinde yağlı ve buna bağlı parlak bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

Tedavi edilmeyen yüz yağlanması, gözeneklerin tıkanarak genişlemesine neden olmaktadır. Bu durum zamanla ölü deri birikimini de meydana getirmektedir. Birbirini tetikleyen etkenler ile yağlı yüzlerde akne ve sivilce de görülmektedir. Doğal yöntemlerle kurtulabileceğiniz yüz yağlanmasının nedenleri şunlardır:

1- Kişinin Yaşamış Olduğu Çevre Koşulları

Olumsuz çevre koşulları nedeniyle cilt yıpranarak yağlanmaktadır. Özellikle sıcak iklime sahip yerlerde yaşayan kişilerde yüz yağlanması daha sık görülmektedir. Sıcak hava cilt ve yağ dengesini olumsuz etkilemektedir. Yağlanma nedeni ile gözenekler kirlerle tıkanarak yağ salgısının çıkması engellemektedir. Bu da zamanla sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

 2- Aileden gelen kalıtım özellikleri

Genetik yapı olarak da adlandırılan kalıtım özellikleri yüz yağlanmasının nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Sahip olunan genetik özellikler cilt yapısının yağlı, kuru ya da karma olmasının en büyük etkenlerinden biridir. Yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler, yaşam tarzlarını buna göre şekillendirmelidirler.

 3- Hormonal değişiklikler

Özellikle ergenlik döneminde yüz yağlanmasının görülmesinin temel nedeni hormonal değişikliklerdir. Ergenlik döneminde yaşanan fiziksel ve duygusal değişikliklere hormonal değişiklikler de eklenerek cilt dengesinin bozulmasına ve yağlanmasına neden olmaktadır. 13 – 14 yaş evresinde görülen bu durum oldukça normaldir.

4- Dengesiz ve sağlıksız beslenme

Yüz yağlanması nedenleri arasında yer alan dengesiz ve sağlıksız beslenme son derece önemlidir. Beslenme şekli birçok şeyi etkilediği gibi cilt yapısını da etkilemektedir. Sağlıksız yağların ve fast – food tüketimi cilt yapısının yağlanmasının en önemli nedenleri arasındadır. Bu nedenle yağlı gıdalardan uzak durmanın yanında sağlıklı beslenmek gerekmektedir.

5- Kişisel Temizlik Alışkanlığı

Yüz yağlanmasına bağlı sıkıntıları yaşamak istemeyen kişilerin kişisel cilt temizliğini aksatmaması gerekmektedir. Özellikle makyajı silmeden uyumak, cildin nem dengesini koruyacak ürünler yerine yanlış bakım ürünleri kullanmak ve kişisel temizliğini yapmamak yüz yağlanmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

6- Stres

Birçok soruna neden olan stres, kişilerde yüz yağlanması sorununa da neden olmaktadır. Cildin ve derinin ciddi bir şekilde kasılmasına neden olan stres, cilt dengesini de bozmaktadır. Bozulan cilt dengesi etkisi ile kişinin yüzü yağlanarak parlamaktadır.

Sabah Uyanınca Yüz Yağlanması

Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen yüz yağlanması sabah uyanınca daha da belirginleşmektedir. Her an nefes alabilen bir özelliğe sahip olan cilt yapısı kendini sürekli yenileme çabasındadır. Buna bağlı olarak günün bazı zamanlarında cilt yağlanması daha sık görülmektedir. Özellikle sabah uyanınca yüz yağlanması ile karşı karşıya kalan kişiler için bu durum can sıkıcı hale gelmektedir. Buna bağlı olarak ‘’ Sabah uyanınca yüzüm neden yağlı oluyor? ‘’ sorusunun cevabını arayan kişi sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Cildin nefes alması özelliği, sabahları cilt yağlanmasının temel nedenlerinden biridir. Uykuya geçmeden önce cildini gerektiği gibi temizlemeyen kişilerde bu durum daha sık görülmektedir. Buna bağlı olarak düzenli cilt bakımı yapan kişiler, sabahları daha canlı ve kuru bir ciltle uyanmaktadır. Sizlerde cilt bakımınıza bazı püf noktalarla önem vererek sabahları yağsız bir ciltle güne merhaba diyebilirsiniz.

Yüzde Deri Altı Yağlanması Nasıl Gider?

Yüzde deri altı yağlanması pürüzsüz bir cilde sahip olmayı engellemektedir. Çene ve göz çevresinde yoğun olarak görülen yağ bezeleri sağlık açısından risk oluşturmasa da, kişilerin estetik görünümünü olumsuz olarak etkilemektedir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan deri altı yağlanmasından kurtulmak mümkündür. Genelde yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerde görülen yüzde deri altı yağlanması, dış görünümü etkileyen önemli bir durumdur. Metabolizmanın yakmakta zorlandığı fazla yağların dışa bir yansıması olarak adlandırılan deri altı yağlanması, gereksiz yağ tüketimi yapıldığının da önemli bir göstergesidir.

Son dönemlerde yüzde deri altı yağlanması nasıl gider diye araştırma yapan kişilerin sayısı artmaktadır. Bu yağ bezelerinin bazıları kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bazı kişilerde bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Yüzünde deri altı yağlanması sorunu yaşayan kişiler cilt temizliğine ve bakımına çok dikkat etmelidirler. Cildini düzenli olarak temizleyen ve cilde en uygun ürünleri kullanan kişilerde deri altı yağlanması görülmemektedir.

Deri altı yağlanmasının ne durumda olduğu cinsiyete, kişinin yaşına ve cilt yapısına göre değişmektedir. Yağlı cilde sahip olan kişilerin güneşe çok fazla maruz kalmamaları ve güneş kremi kullanmaları önerilmektedir. Tüm önlemlere rağmen yüzde deri altı yağlanmasını gideremeyen kişilerin dermatologlara başvurmaları tavsiye edilmektedir.

Yüz Yağlanması Nasıl Geçer? Evde Doğal Yöntemler

Yüz yağlanmasını önlemenin en kolay yolu, aksatmadan cilt temizliğinin ve bakımının yapılmasıdır. Cilt türüne uygun olarak kullanılan ürünlerin yanında evde doğal yöntemler ile yüz yağlanmasından kurtulabilirsiniz. Peki, yüz yağlanması nasıl geçer? Evde doğal yöntemler nelerdir? Aşağıda verilen pratik bilgiler ile sizlerde bu soruna elveda diyebilirsiniz.

Ballı Limon Maskesi: Önemli maskelerden biri olan ballı limon maskesini bu ürünlere alerjisi olan kişilerin uygulamaması önerilmektedir. Bir tatlı kaşığı bal içerisine bir tatlı kaşığı limon suyu ve az miktarda süt ekleyerek maskenizi hazırlayabilirsiniz. Maskeyi cildinize sürdükten 15 dakika sonra yüzünüzü bol su ile yıkayarak temizlemelisiniz. Asidik yapıya sahip olan ürünlerden oluşan bu maske haftada bir kere uygulanmalıdır.

Buğday Kepeği Maskesi: Birçok cilt bakım ürününde kullanılan buğday kepeğinin yüz yağlanmasında da etkili olduğu bilinmektedir. Dört tatlı kaşığı suya ekleyeceğiniz iki tatlı kaşığı buğday kepeği ile maskeniz hazır. Bu maske sayesinde yüzünüz fazla yağlardan arınarak genç bir görünüme sahip olmanızı sağlamaktadır.

Papatya Maskesi: Özellikle erkek yüz yağlanması için önerilen papatya maskesini hazırlamak oldukça kolaydır. Üç bardak kaynamış su içerisine bir kaşık eklenen papatya ile hazır hale gelen suyu pamuk yardımı ile cildinize sürebilirsiniz. Bu sayede yağlardan arınırken cilt temizliğinize yapmış olursunuz.

Yüz Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Yüz yağlanmasına ne iyi gelir sorusu özellikle yağlı bir yüze sahip olan kişiler için önem teşkil etmektedir. Cilt temizliği bu noktada çok önemlidir. Ancak bunun dışında yüz yağlanmasına iyi gelen önemli noktalar şunlardır:

  • Cilt günde en az iki kez yıkanmalıdır.
  • Temizlenen cilde tonik kullanılmalıdır.
  • Uyumadan önce makyaj temizlenmelidir.
  • Jel kıvamında olan temizleyiciler tercih edilmelidir.
  • Yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Cilt ölçülü olarak nemlendirilmelidir.
  • Sabah uyanır uyanmaz cilt soğuk su ile yıkanmalıdır.
  • pH değeri düşük olan sabunlar tercih edilmelidir.
  • Derinlemesine temizlik yapan maskeler kullanılmalıdır.
  • Yağ içermeyen ve cilt tipine uygun güneş kremleri kullanılmalıdır.
  • Bol su içmeye önem verilmelidir.

Yüz Yağlanması İçin Krem

Yağlı cilt türüne sahip olan kişilerin yaz – kış ayırt etmeden krem kullanması önerilmektedir. Çeşitli etkenlerle meydana gelen yüz yağlanması için krem son derece önemlidir. Kullanılan doğru kremler sayesinde yüzünüz fazla yağlardan arınarak sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır.

Cilt tipine bağlı olmaksızın herkesin yüzünü düzenli olarak nemlendirmesi gerekmektedir. Yağlı bir yüze sahip olan kişiler, ciltlerinin daha fazla yağlanacağını düşünerek nemlendirici kremlerden uzak durmaktadırlar. Ancak bu son derece yanlıştır. Her cildin nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bu noktada doğru kremlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Sizlerde kremlerin içeriğini detaylı bir şekilde inceleyerek, cildiniz için en doğru kremi kullanmalısınız. Bu sayede yağlı yüz görünümünden kurtulabilirsiniz.