25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıKuru fırçalama nedir, nasıl yapılır? Faydaları neler?

Kuru fırçalama nedir, nasıl yapılır? Faydaları neler?

Cildi yumuşatan, selüliti azaltan kuru fırçalama nedir, faydaları neler, kuru fırçalama hangi fırça ile nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

Kuru fırçalama uygulaması özellikle son dönemlerde popüler hale gelmiştir. Birbirinden farklı birçok faydası ile dikkatleri üzerine çeken bu uygulama oldukça kolay şekilde yapılabilmektedir. Kuru fırçalama tekniği kan akışının hızlandırılarak cildin yenilenmesine imkan sunan bir uygulamadır. Vücut bakımında sevilerek kullanılan bu işlem bir fırça yardımı ile yapılmaktadır.

Kuru Fırçalama Hangi Fırçalar İle Yapılabilir?

Kuru fırçalama için uygun olan fırçalar farklı kıl yapılarına sahip olabilmektedir. Fakat bu fırçalardan en çok tercih edilerek önerileni doğal at kılı fırçalarıdır. Vücut için uygun olan kıl yapısı oldukça önemli bir detaydır. Kuru fırçalama için tamamen özel üretilen fırçalar eczanelerden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Selülit giderici fırça olarak da bilinen kuru fırçalama işleminin düzenli yapılması gözle görülür bir fayda alınmasına imkân sunmaktadır.

Kuru fırçalama uygulaması cildin alt tabakasını uyararak kan akışını hızlandırmaktadır. Bu işlem cilt yüzeyinde oluşabilecek çatlak görüntüsünün giderilmesine ve cildin daha parlak görünmesine yardımcı olmaktadır. Kuru fırçalama işleminin faydalarının gözle görülür bir şekilde olabilmesi için düzenli kullanım oldukça büyük bir öneme sahiptir. Duş sonrasında tamamen kuru cilde uygulanması tavsiye edilmektedir. Uygulama sırasında uçucu yağlar ile destekleme yapılması cilt kusurlarının oldukça kısa sürede ortadan kaldırılabilmesine yardımcı olmaktadır. Yağlar ile kullanılması halinde kuru fırçalama işleminin süresinin arttırılması tavsiye edilmektedir. Haftada yalnızca bir kez uçucu yağ ile kullanılması dahi ciddi bir sonuç elde edilmesine imkân sunmaktadır.

Kuru Fırçalama İşlemi Nasıl Yapılır?

Uygulama sırasında cildin tamamen kuru olması oldukça önemli bir detaydır. Adından da anlaşıldığı üzere kuru fırçalama işlemi kuru cilt yüzeyine uygulandığında etkisini göstermektedir. Haftanın her günü kullanılan bilen kuru fırçalama işleminin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Vücut bakımına önem veren kişilerin bakım rutinine eklediği bu işlem sırasında uçucu yağlar kullanılması da mümkündür. Herhangi bir doğal içerikli uçucu yağın el ile vücuda yedirilmesi ardından kuru fırçalama işlemine geçilebilmektedir.

Haftada 4 gün dahi kullanılması kolayca etki alınmasına yardımcı olmaktadır. İlk kullanımdan itibaren cilt yüzeyinde ki pürüzsüzlük kolayca fark edilebilmektedir. Kuru fırçalama işlemini en az iki dakika boyunca yapmak gereklidir. Bu süre kişinin tercihine göre uzatılabilir. Uçucu yağlar ile birlikte fırçalama işlemi yaptıktan sonra fırçanın ıslak kalmadığından ve kuruduğundan emin olunması oldukça önemli bir detaydır.

Kuru Fırçalama İşlemi sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru fırçalama işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekilen önemli unsurlar mevcuttur. Bunlardan ilki fırçalama işlemi sırasında fırçanın kullanım şeklidir. Fırçanın sert kullanımından kaçınılması gereklidir. Etkisinin daha iyi olacağı düşüncesi ile fırçayı bastırmak oldukça yanlıştır. Hafif ve dairesel hareketler ile fırçanın cilt üzerinde gezdirilmesi gereklidir. Aşağıdan yukarıya doğru yapılan kuru fırçalama işlemi en az iki dakika sürmelidir. Bu süre kişiye göre arttırılabilmektedir. İşlem sırasında fırçanın bastırılmaması ve nazik hareketler ile uygulama yapılması oldukça önemlidir. Kuru fırçalama işleminin birbirinden farklı birçok faydası bulunmaktadır. Cilt yüzeyinde ki kırışıklıkların giderilmesine ve aynı zamanda cildin daha genç görünebilmesine olanak sağlamaktadır.

Kuru Fırçalama İşleminin Faydaları Neler?

Cildin ölü deriden arınmasını sağlar;

Cildin üst tabakasında bulunan ölü deri cildin kuru ve cansız görünmesine neden olmaktadır. Özellikle bacaklarda görülen pullanma ve kuruluk durumu ölü deri ile alakalıdır. Bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için kuru fırçalamaya özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir. Kuru fırçalama işlemi sırasında kıllar cilt yüzeyinde biriken ölü derinin temizlenmesine olanak sağlar. Ölü deriden arındırılan cilt çok daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olmaktadır.

Gözenekleri temizler;

Cilt yüzeyinde birçok farklı sebebe bağlı olarak gözeneklerde kir birikmektedir. Bu kir birikimi siyah noktaya sebep olmaktadır. Özellikle vücutta oluşan pütürleşme durumu kir birikimi ile alakalı bir durumdur. Bu olumsuz durumla karşılaşılmaması için kuru fırçalamanın önemi oldukça fazladır. Kuru fırçalama sırasında gözeneklerde biriken kir temizlenmektedir.

Kan dolaşımını arttırır;

Cilt yüzeyinde ki kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen kuru fırçalama işlemi cildin genç görünmesine olanak sağlamaktadır. Düzenli kullanımda cilt yüzeyinde görülen yaşlanma belirtilerini geciktirdiği bilinmektedir. Kan dolaşımının hızlanması selülit oluşumunun da önüne geçmektedir.

Stresi azaltmaktadır;

Kuru fırçalama işleminin bilinen en etkili faydalarından bir diğeri ise stresi azaltıcı özelliğidir. Stres azaltmada oldukça etkili olduğu bilinen bu işlem kişinin kendine vakit ayırmasına olanak sağlamaktadır. Sessiz bir ortamda birkaç dakika ayrılarak yapılan kuru fırçalama vücuttaki toksinlerin atılmasına ve enerjinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Bu durum kişinin üzerinde biriken negatif enerjinin yok olmasına ve buna bağlı stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu işleme yalnızca birkaç dakika dahi ayrılması etkilerin kolayca görülmesi için önemlidir.

Lenfatik sistemi desteklemektedir;

Lenfatik sistem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili bir unsurdur. Kuru fırçalama işlemi sırasında vücutta biriken toksinlerin azaltılmasına olanak sağladığından lenfatik sistem için önemli bir görev üstlenmektedir. Lenfatik sistemin uyarılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilebilmesi için kuru fırçalama işleminin düzenli olarak yapılması tavsiye edilmektedir.