Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zekâ ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültelerinin İş birliğinin ortak ürünü ‘’Yapay Zekâ Temelli Tanı Destek Sistemi’’ tıp dünyasında yerini aldı. Projede, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden bilgisayar mühendisleri Miraç Atıcı, Ramazan Terzi, Umut Demirezen ile Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Dr. Emrah Çeltikçi ve Doç. Dr. Alp Özgün Börcek yer aldı.
Manyetik rezonans (MR) ile beyinde tümör, ödem ve kanama olan kişilere tanı koyuluyordu. Bundan böyle MR sonuçları yapay zekâyla birlikte değerlendirilebilecek. Yapay zekâ sayesinde bazı hastalıklara 5 saniye içinde ön tanı konulabilecek.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Tıp dünyasında yerini alan yapay zekâ projesinin birçok uygulamanın önünü açacağını ve bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydetti. Beyin tümörü olan hastaların MR’ları yapay zekâ algoritmaları ile birlikte incelenecek. Anormal bir durumun tespiti ve ilgili sınıflandırma kısa sürede tamamlanabilecek, dedi.
Projenin, sağlık kurumlarındaki hastanelerin sistemine bütünleşmiş olması halinde radyologlara büyük destek sağlanmış olacak. Doktorların da işlerini kolaylaştıran hizmet, karar destek sistemi vazifesini görmesi planlanıyor. Projenin ülke genelindeki hastanelere kurulumları bekleniyor. Bunun için ikinci aşama çalışmaları hızlandı.
Türkiye’nin Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem Başladı
Bir yıllık süren çalışmaların ardından Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde yeni dönem başladı. Tümör gibi beyin hastalıklarında ön tanı koyma süresi azaldı. Projenin içinde yer alan ekip, heyecanla yapay zekâ teknolojisinin hayata geçmesini bekliyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, proje çalışmalarında verilerin gizlilik ilkesine uyularak, kurul izinlerinden sonra toplamda 100 kişiye test edildiğini söyledi. Milli ve dünya çapında bu ürün sayesinde sağlık çalışanlarının iş yükü hafifleyecek. MR tetkiklerinde yapılan hatalar ez az seviyeye inecek ve sonuç aşaması 5 ile 10 saniyede tamamlanacak. Yapay zekâ algoritması ile sonuçların radyologlarca değerlendirmesi ve karar destek ekibinde yer alması, sağlık hizmetlerinde yeni dönemin başlamasına neden olacak.
Projenin Başarı Oranı Yüzde 90 Oranlarında
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Emrah Çeltikçi, sistemin gelişimi hakkında bilgi verdi. Buna göre, sistem geliştirilirken iki hasta grubu alındı. Birinci hasta grubu beyin kanaması geçirenlerden oluşturuldu. Bu hastalara 2 saatlik rapor süresi beklenmeden hemen tanı koyuldu. İkinci grup beyin tümörü hastaları içindi. MR’ı çekilmiş ve ortalama 2 hafta sonra raporu çıkacak olan hastalar. Yapay zekâ sayesinde MR’da çıkan anormalliğin ne olduğu saniyeler içinde tespit ediliyor. Şu anda projenin başarı oranı yüzde 90 oranlarında sonuç verdi. Dr. Çeltikçi, sistemden herkesin yararlanamayacağını söyledi. Vücudunda saçma mermi olanlar, metal implantı olanlar şimdilik MR’a giremiyor.
Sistem Doktorların Yerini Alamayacak
Hasta MR sonucu en erken 3 en fazla 15 gün içinde alabiliyordu. Fakat yapay zekâ sistemi sayesinde 5 saniyede alabilecek. Fakat sistem doktorların yerini alamayacak. Sadece iş yükünü hafifletip, hastaya ve sağlık çalışanlarına hastalık konusunda hızlı bilgi vermiş olacak. Sistem şu anda pilot olarak uygulamaya alındı. Dr. Emrah Çeltikçi, sistemin dünyaya açılmasını hedeflediklerini kaydetti. Doktor sayısının az olduğu, gelişmekte olan ülkelerde iş yükü hafifleyecektir. ‘’566 bin kişiye bir radyolog düştüğü Nijerya’da ve yaklaşık 14 Afrika ülkesinde radyolog yok.’’ şeklinde konuştu.