19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerVitamin hapları bilinçsiz kullanılırsa hastalıklara zemin hazırlıyor!

Vitamin hapları bilinçsiz kullanılırsa hastalıklara zemin hazırlıyor!

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgın sürecinde bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerektiğine uzmanlar tarafından sıkça vurgu yapılınca insanlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için hekime danışmadan ve vitamin takviyesine gereksinimi olup olmadığını bilmeden bilinçsizce vitamin haplarına yöneldi. Bilinçsiz kullanılan vitamin haplarının birçok hastalığa zemin hazırladığına değinen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, en sağlıklı vitaminleri sebze ve meyvelerde bulunduğunu söyledi.

En Fazla Kemik ve Böbreklere Hasar Veriyor

Covid-19 virüsü salgını yayılım hızını her geçen gün artırarak dünyayı etkilerken, bu salgından en fazla bağışıklık sistemi düşük olan kişiler olumsuz etkilenince bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek isteyen çok sayıda insan, vitamin haplarında çare arıyor. Gerek internetten, gerekse de eczanelerden satın alınarak bilinçsiz bir şekilde kullanılan vitamin hapları ise kemik ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır.

Reklamlardan izlenmesiyle, komşudan duyulmasıyla ya da beğenerek vitamin haplarının içilmemesi gerektiğinin altını önemle çizen Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, “Vitaminleri en sağlıklı alma yolu sebze ve meyvelerdir. Vitamin haplarıyla vitamin takviyesi alması zorunlu olan insanlar ise kesinlikle doktora danıştıktan sonra kullanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

İnsan Sağlığını Direkt Etkiliyor

Kış aylarının soğuk günlerinde insan vücudu vitamin takviyesine gereksinim duyduğu için insanların bu mevsimde vitamin haplarına her zaman yöneldiğini kaydeden Karacan, “Pandemi süreciyle birlikte bu artışta adeta patlama yaşandı. Vitamin ve mineral olarak adlandırılan maddeleri sebze ve meyveler bol miktarda içermektedir. Bu nedenle insanlar doğru ve sağlıklı beslenmeye çok önem vermelidir. Pandemi süreciyle birlikte farklı şeylere yönelen insanlarda bir bilinçsizlik olduğu söylenebilir. Çünkü tabletlerin içerisine vitamin ve mineral konuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu tarz ürünlere onay verdikten sonra bu ürünlerin piyasada satışa sunulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz. Çünkü bu tarz ürünler insan sağlığına direkt etki ediyor. Vitaminlerin tümü farmasötik forma içerisindedir. Yani ilaç haline getirilerek satışa sunulmaktadır. Bu tür ürünlerin onayının ve takibinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Promosyon Dahi Düzenleniyor

Vitamin haplarına bilinçsiz bir yönelim olduğunu vurgulayan Karacan, “Bu haplara erişim çok kolay olduğu için insanlar çok rahat satın alabiliyorlar. İnternet ortamından sadece bir tuşa basılarak dahi satın alınma imkanı var. Çocuklar dahi bu tarz ürünleri satın alabiliyor. İlaç haline getirilen vitaminlere çok dikkat etmek gerekiyor. İnternet ortamı bu işin dolandırıcılığına oldukça müsaittir. Bir vitaminin değeri 50 lira iken, bir alana bir bedava kampanyasıyla 125 liraya satabiliyorlar. Yani ayakkabı satın alınır gibi bir alana bir bedava kampanyası düzenlenebiliyor. Vitamin haplarının bu derece bilinçsiz kullanımı özellikle kemik ve böbreklere ciddi hasar verebilmektedir. Bu tarz ürünlerin marketlerde, internette ve işportada satılmasının ve kolay ulaşılmasının engellenmesi gerekiyor. Talep çok artsa da vitamin fiyatlarının artışında çok kayda değer bir yükseliş olmadı. Fiyatta hareketliliği etken madde etkilese de ciddi bir fiyat artışı söz konusu olmadı. Meyve ve sebzelerden rahatlıkla alınabilecek vitaminlerin bu tarz ürünlerden alınmasına hiç gerek yoktur. Ancak insan vücudu bu tarz ürünlere gereksinim duyabilir. Vitamin haplarının kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde bir hekime danışılarak hekim kontrolünde kullanılması gerekir. Çevre duyumlarıyla veya tavsiyesiyle, reklamlardan izleyerek ve beğenerek vitamin hapları kesinlikle alınmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar Ne Düşünüyor?

Çevresinde bulunan pek çok insanın vitamin hapları aldığını söyleyen Batuhan Çağlar, “Pandemi sürecinde vitamin haplarının kullanımı çok arttı. Ben şimdilik kullanmasam da kullanmayı düşünüyorum. Meyve ve sebze tüketerek de vitamin almaya çalışıyorum. Vitamin haplarını daha evvel çok kullandım. Şimdi kullansam da Covid-19 virüsüne karşı bağışıklık sistemimi kuvvetlendirmek için kullanacağım.” dedi.

Pandemi sürecinden evvelde vitamin hapları aldığını ifade eden Yeşim Güngör, “Pandemi sürecinde vitamin haplarını ara ara alıyorum. İnsan sağlığına bir faydası olduğu kanaatindeyim. Vitamin haplarını bir hekime danışmadan kullanıyorum. Sadece bu tarz ürünlerden değil, portakal, limon suyu, mandalina vb. meyveler ve sebzeler tüketerek de vitamin almaya çalışıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bu tarz vitamin hapları almadığını kaydeden bir başka vatandaş Deniz Güngör ise “Bu tarz ürünlerin Covid-19 virüsüne karşı bir koruma sağladığını düşünmüyorum. Bazı insanlar sağlık durumlarından ötürü bu tarz ürünleri kullanabilir. Herhangi bir sağlık probleminden dolayı ek vitamin alınması gerekmiyorsa meyve ve sebzelerden alınan sağlıklı vitaminlerin insan için yeterli olacağını düşünüyorum. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin en sağlıklı yolu sağlıklı ve dengeli beslenmektir.” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren Gaye Çalık’ta, “Bana Covid-19 virüsü enfekte oldu. Enfeksiyon geçirdiğim süreçte özellikle C vitamini aldım. İlaçların yanı sıra takviye vitaminlere talebinde bir hayli fazla olduğu görülüyor. Vitamin haplarını alsam da bu vitaminlerin sağlıklı beslenerek besinler yoluyla alınmasının çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.