19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkVarikosel Nedir? Belirtileri Neler? Varikosel Kısırlığa Sebep Olur Mu? Tedavisi

Varikosel Nedir? Belirtileri Neler? Varikosel Kısırlığa Sebep Olur Mu? Tedavisi

Her beş erkekten birinde görülen ve erkeklerin korkulu rüyası haline gelen varikosel nedir, belirtileri nelerdir, kısırlığa sebep olu mu, bitkisel tedavisi nedir? Haberimizin detayında.

İçerikleri

Erkeklerde görülen kısırlığın en sık rastlanan sebeplerinden birisi olan varikosel nedir? Varikosel kısırlığa sebep olur mu?

Varikosel Nedir?

Varikosel, testislerde var olan toplardamarların varisleşmiş görüntü alma durumudur. Kısırlık şikâyetiyle doktora başvuran erkeklerin yaklaşık yüzde 30-40’ında bu hastalık görülmektedir. Bacaklarda oluşan var varis görüntüsüne benzeyen bu varisler genişler ve kan akışını bozar. Kirli kanlar testiste birikir ve toplardamarlarda toksik madde oluşturur. Bu sayede sperm üretimi azalır ve testosteron üretimi bozulmuş olur. Erkeklerde kısırlığa yol açan ve bebek ümidinin yitirilmesine yol açan bu rahatsızlığının detaylarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varikosel hastalığı için tanı koyulması açısından bazı belirtileri araştırmak gerekir. Bu belirtiler arasında;

  • Testiste şişlik
  • Kabarıklık
  • Testiste ağrı olabilir.

Yukarıdaki belirtilere ek olarak aşırı terleme ve sıcaklık da görülen belirtiler arasındadır. Dışarıdan bakıldığı vakit gözle görülür şekilde damarların belli olduğu ve genişlediği görülür. Eğer testiste küçülme de varsa varikoselin varlığı araştırılmalıdır.

Varikosel Hastalığında Ağrı Nasıl Olur?

Varikoselde hissedilen ağrı testiste direk rahatsız edici saplanma şeklinde bir ağrıdır. Bunun yanında kasıklarda ve bacaklarda ağrı hissedilebilir. Testislerde olan ağrı farklı ağrılarla karıştırılmamalıdır. Fıtık, üriner sistemde yer alan idrar yolu enfeksiyonuna bağlı ağrı, böbrek taşı, testis enfeksiyonu, testisteki damarlar üzerinde kanlanma hastalıklarının yarattığı her ağrı varikosel ile karıştırılmamalıdır.

Varikosel Hastalığına En Çok Kimlerde Rastlanır?

Normal şartlarda varikoselin nedeni bilinmemektedir. Ancak varikosel hastalığı en çok aşağıda yer alan kişilerde görülür:

  • Obezite rahatsızlığı olanlar
  • Yüksek ağırlıklı spor yapan kişiler
  • Kronik astım ya da öksürük şikâyetleri yaşayan kişiler
  • Sürekli kabızlık problemi yaşayanlar
  • Mesleği gereği sürekli ayakta duran polis, öğretmen, güvenlik görevlisi gibi meslek grupları
  • Toplardamar hastalığı olan kişiler

Varikosel Kısırlığa Sebep Olur Mu?

Varikosel tedavi edilebilir düzeyde ise tedaviden sonra kısırlık önemli ölçüde azalmaktadır. Genellikle çocuğu olmayan erkeklerde varikosel hastalığına sıkça rastanmaktadır. Varikosel olan erkeklerde daha önce çocuğu olup tekrar çocuğu olmama durumunda kısırlık oranı yüzde 60’lara çıkabilmektedir. Varikosel genel olarak erkeklerde yüzde 90 oranında sol testiste görülür ve yüzde 1 veya 2 oranlarında sağ testiste görülebilir. Bunun nedeni de anatomik yapı ile alakalıdır. Ameliyat olduktan bir müddet sonra sperm sayısında artış olacağında çocuk sahibi olma şansı da artabilir.

Varikosel Muayenesi Nasıl Olur?

Varikosel muayenesinde ilk aşama genital bölge görüntüsünün gözlemlenmesidir. Daha sonra hasta ayakta durarak testisin normal olup olmadığına bakılır. Normal pozisyonda iken damarsal genişleme ya da testisin boyutlarında anormallik saptanırsa gözle ve elle muayene yapılarak varikosel tanısı konur. Diğer aşamada ise varikoselin derecesini belirlemek için skrotal doppler çekimi ile ultrason görüntüsü incelenir.

Varikosel Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Varikosel olan hastalarda kısırlık problemi yoksa ya da sperm hareketlerinde bozulma başlangıç seviyesindeyse öncelikle ilaçla ya da alternatif yollarla tedavi gerçekleşir. Ancak sperm azlığını tamamen yaşayan ve çocuk sahibi olmayan hastalar için ameliyat kararı verilir. Doppler görüntüsünde testis üzerindeki damar kalınlığı 3 mm’yi aşıyorsa ve testis boyutlarında küçülme ve yumuşama varsa kesinlikle hastalar ameliyat edilir.

Varikosel Ameliyatı Risk Teşkil Eder Mi?

Varikosel ameliyatları mikrocerrahi yöntemiyle yapıldığı için hastada daha sonra bir yan etki gelişmesi son derece düşüktür. Ameliyattan sonra oluşabilecek en önemli risk testiste yer alan atardamarın bağlanması sonucunda testiste küçülme ve kanlanma olmasıdır. Bunun oluşması ihtimali de yok denecek kadar azdır. Zaten sürekli hastanın kanama kontrolü ve steril işlemi yapıldığı için oluşabilecek zararlı durumların varlığı ortadan kalkmaktadır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi Kaç Gündür?

Mikrocerrahi ameliyatından sonra iyileşme süresi hasta 2-3 gün sonra fiziksel aktivitelerini yapabilir rutin yaşantısına ise 1 hafta ya da 10 gün sonra geri dönebilir. Yalnızca kişi ağır egzersizler yapıyorsa ya da beden gücüyle çalıştığı bir işi varsa bu tarz işleri yapabilmesi için 4 ila 6 hafta arası süre gerekmektedir.

Varikosel Ameliyatı Sonrası Cinsel Hayat

Varikosel hastalığı tedavisi gören kişiler ameliyat sonrası cinsel aktivite yapabilmeleri için tamamen bir iyileşme olması gerekir. Cinsel aktiviteye dönüş süresi 15-20 günü bulabilir. Doktor muayenesinden sonra doktorun verdiği tavsiyeler ve ilaçların düzenli kullanımı ile cinsel hayata daha çabuk adapte olunabilir.

Saraçoğlu Varikosel Kürü – Bitkisel Tedavisi