19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınVajinoplasti (vajina daraltma) ameliyatı nedir, niçin yapılır?

Vajinoplasti (vajina daraltma) ameliyatı nedir, niçin yapılır?

İçerikleri

Vajinoplasti ameliyatı, vajinanın yeniden şekillendirilmesi anlamına gelmektedir ancak günümüzde genellikle vajina daraltma ameliyatı ile aynı anlamda kullanılıyor olsa bile, temelde vajinanın genel anlamdaki görünüm ve fonksiyon sorunlarının giderilmesi için çok daha geniş bir alanı ifade etmektedir. Dolayısıyla vajinoplasti konusundan bahsederken vajinanın genişliği kadar diğer öğelerinin de düzenlenmesi konusunda bilgiler vereceğiz.

Vajina her ne kadar çoğu kadında farklı bir görünüme sahip olsa da, temel olarak dış dudakların içerisine gizlenmiş olan iç dudaklar sayesinde genellikle derli toplu bir görünüme sahiptir. Ancak bazı kadınlarda iç dudakların dışarıya doğru sarkması mümkün olur ve bunun yanında çeşitli renk farklılıkları oluşabilir, asimetrik bir görünüm bulunabilir ve bu durum da estetik anlamda kadınları rahatsız edebilir. Vajinoplasti ameliyatları sayesinde bu tip şekil bozuklukları başarıyla ortadan kaldırılabilmektedir. İç dudakların cinsel ilişki sırasında oluşturmaları muhtemel olan bazı sıkıntılar da böylece ortadan kaldırılmış olur.

Bunun yanında, doğumlardan kaynaklı vajina genişlemesi de karşımıza çıkan bir diğer sıkıntı olmaktadır. Normal doğum esnasında, bilhassa bebeğin başının geldiği sırada, vajina çok yüksek bir baskıya maruz kalır ve hem kas hem de doku kısımlarında yırtılmalar, açılmalar meydana gelir. Bu yırtılmalar ise bölgedeki sıkılığı sağlayan yapıların zarar görmesine neden olduklarından, doğum sonrasında vajinanın girişinde ve içerisinde bir açıklık ortaya çıkar.

Vajinanın girişinin açık kalması estetik anlamda istenmeyen görüntüler ortaya çıkarabilirken, iç kısmının genişlemiş olması ise cinsel ilişki sırasında hem kadın hem de erkek için tatminsizliğin bir sebebi olabilmektedir. Zira bu bölgedeki kasların kasılıp gevşemeleri, kadınların orgazm yaşamaları için bir gereklilik iken, erkeklerin cinsel organı da bu kasılmalar ile daha fazla uyarılmaktadır.

Vajinoplasti sayesinde bu genişlik daraltılabilmektedir ve bu esnada vajinanın hemen arkasında yer alan bağırsak, mesane ve rektumun varlığı sebebiyle operasyon uzman bir jinekolog tarafından gerçekleştirilmelidir. Genişlemiş olan vajinal doku, dikişler sayesinde birleştirilmekte ve vajina doğum öncesi genişliğine yeniden kavuşturulmaktadır. Bu esnada fazla dokuların çıkarılması ve kasların özel yapılarla desteklenmesi de mümkündür.

Ancak vajinoplasti sonrasında yeniden doğum yapılırsa her şeyin başa dönebileceği de unutulmamalı.