Çoğumuzun korkusu sararmış, siyahlaşmış tuvalet taşı ve klozet temizliği sırasında karşılaşma ihtimali verdiğimiz mikroplardır. Üstelik vücudun temas halinde olduğu alanlar olması konuyu daha da hassaslaştırıyor. Sifon çekmeme, yetersiz temizlik, çay ve benzeri sıvıların dökülmesine bağlı olarak tuvalet taşları sararır, hatta kararır.
Klozet Temizliği Nasıl Yapılır?
Temizlenmiş, güvenli, bembeyaz ve kokmayan bir klozet, birçoğumuzu mutlu etse de temizleme eylemine geçmek sıkıcı gelebilir. Bu nedenle püf noktalarını öğrenmek isteyen hanımlar, klozet temizliği nasıl yapılır diye merakla araştırma yapar.
Klozeti temizlemeden önce sifon çekilerek kaba kirler akıtılır. Ardından çamaşır suyu ile fırçalanır. Klozetin kapağı ve dış yüzeyi temiz bir bezle silinir ve durulama suyunda sıkılmış bir bezle üzerinden geçilir. Yani klozet temizliği içten dışa doğru yapılır ve temizlik öncesinde eldiven takılır. Çamaşır suyuna hassasiyeti olanlar; hidrojen peroksit, beyaz sirke, karbonat ve tuz kullanabilir. Fırça yerine ponza taşı da aynı görevi yapar.
Sararmış, Siyahlaşmış Tuvalet Taşı Nasıl Temizlenir?
Sararmış tuvalet taşı nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız bu yöntemle taşlarınız eskisinden daha beyaz olabilir. Bir spreyin yarısına kadar çamaşır suyu ve diğer yarısı da suyla doldurulur. Tuvalet taşı ve dip aralıklarına püskürtülerek ortalama 1 saat beklenir. Krem amonyak ile temizlenen alaturka tuvalet çamaşır suyunun etkisine benzer sonuç verir.
Hem klozet hem de tuvalet temizliğinde pas önleyiciler kullanılır. Coca-cola ve bebek yağı taşların beyazlatır ve cilalar. Bu yöntem muslukları parlatmak için de kullanılır. Karbonat ve beyaz sirke ikilisi ise tıkanmış klozeti rahatlıkla açar. Ayrıca yarım limonla klozet boruları ve tuvalet muslukları ovularak parlatılır.