19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTırnaktaki beyaz lekeler neden olur? Hangi hastalığın habercisidir?

Tırnaktaki beyaz lekeler neden olur? Hangi hastalığın habercisidir?

Tırnaktaki beyaz lekeler, çizgi ve nokta halinde şekiller olarak ortaya çıkan ve lökoniki adı verilen durum tıbbi açıdan bir hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Nadir olarak ciddi hastalıkların habercisi olabilen bu durum mutlaka ciddiye alınmalıdır. Çoğu insan tırnaktaki beyaz lekelerin vitaminsizlik nedeni ile oluştuğunu düşünse de, bu lekelerin farklı nedenleri mevcuttur. Tırnakta beyaz lekeler neden olur? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Tırnaktaki Beyaz Lekeler (Lökoniki) Nedir?

Parmaklarda ya da tırnaktaki beyaz lekeler ve çizgiler lökoniki olarak adlandırılmaktadır. Çok yaygın bir şekilde görülmesine rağmen zararsız bir durumdur. Bazı kişilerde küçük noktalar halinde görülen beyaz çizgiler bazı kişilerde uzun ya da kısa çizgiler şeklinde tüm tırnağı kaplayabilmektedir.

Genelde zararsız olan tırnaktaki beyaz lekeler ciddi hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle tırnaklarınızda oluşan beyaz lekeleri önemsemeniz ve mutlaka bir doktora gitmeniz önerilmektedir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Neden Olur?

Genelde vitamin eksikliğinden kaynaklandığı sanılan tırnaktaki beyaz lekeler farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tırnaklarda oluşan lekeler şeritler halinde ise nedeni protein yetersizliğidir. Vücutta belirli miktarda bulunan çinko eksikliğinde de beyaz lekeler oluşmaktadır. Tırnaklarda görülen beyaz lekelerin diğer temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Protein eksikliği: Yatay şeritler şeklinde görülen tırnaktaki beyaz lekelerin nedeni protein eksikliğidir. Tırnak yatağında bulunan bu lekeler tırnak ile beraber uzamazlar. Tırnağınızı diğer eliniz ile sıktığınız zaman oluşan beyaz leke kayboluyor ise beyaz lekelerin nedeni protein eksikliğidir.

Alerjik etkiler: Besleyici yağlar, ojeler, oje sökücüler gibi tırnağa temas eden tüm kozmetik ürünler alerji ile beraber tırnaktaki beyaz lekelerin oluşmasına neden olmaktadır.

Mineral eksikliği: Vitamin ya da mineral eksikliği durumlarında tırnaktaki beyaz lekeler oluşmaktadır. Kalsiyum ve çinko eksikliği nedeni ile meydana gelen tırnaktaki beyaz lekelerin tedavisi mümkündür.

Tırnak mantarı: Sarı beyaz lekeler ile başlayan tırnak mantarı zamanla tırnağa yayılarak tırnakların kalınlaşmasına neden olur.

Tırnak yaralanması: Tırnak köklerine alınan darbeler tırnaktaki beyaz lekelere neden olabilir. Bu durumun temel nedenlerinden biri de çok sık manikür yaptırmaktır.

Diğer rahatsızlıklar: Siroz, hepatit ve karaciğer hastalıkları tırnaktaki beyaz lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Böbrekte meydana gelen rahatsızlıklar beyaz lekeler ile beraber pembe lekeleri meydana getirmektedir. Böbrek yetmezliğinde lekeler komple beyaz olmaktadır.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Hangi Hastalığın Habercisidir?

Birçok kişide görülebilen tırnaktaki beyaz lekeler önemsenmesi gereken bir durumdur. Bazı ciddi hastalıkların habercisi olan tırnaktaki beyaz lekeler sayesinde erken teşhis ve tedavi mümkün olabilmektedir.

Tırnakta oluşan beyaz lekeler karaciğer hastalıklarının habercisi olabilir. Hepatit ve siroz gibi hastalıklar tırnaktaki beyaz lekelere neden olabilmektedir. Bununla beraber böbrek hastalıkları da pembe ve beyaz lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Kansızlık ve demir eksikliği gibi anemi hastalıkları da tırnaktaki beyaz lekeler ile kendini göstermektedir.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler İçin Hangi Doktora Gidilir?

İhmal edildiği zamanlarda cerrahi operasyonlar gerektiren tırnaktaki beyaz lekeler için erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Farklı yaş gruplarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan tırnaktaki beyaz lekeler için bir Dermatoloji uzmanına giderek muayene olmanız gerekmektedir. Yapılacak incelemeler sonrasında tırnaktaki beyaz lekelerin nedeni tespit edilerek bu nedene yönelik tedavi yapılmaktadır.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Görülme sıklığı artan tırnaktaki beyaz lekeler için tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Bu durum için kesin bir tedavi yöntemi henüz geliştirilememiştir. Ancak hastalığın nedenlerine göre uygulanacak tedavi ile tırnaktaki beyaz lekeler giderilmeye çalışılmaktadır. Tırnaklarınızda beyaz lekelerden kurtulmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Parmaklar, eller ve tırnaklar nemli tutulmalıdır.
  • Tırnakların büyümesi beklenmelidir.
  • C vitamini yönünden düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Çinko açısından zengin besinler tüketilmelidir.
  • Beslenmeye dikkat edilerek yeterli oranda yoğurt ve süt gibi besinler tüketilmelidir.
  • Demir yönünden zengin olan kuruyemiş, et, yulaf ve tavuk ciğeri tüketilmelidir.
  • Sülfür yönünden zengin olan meyveler, sebzeler, lifli gıdalar ve tahıllar tüketilmelidir.
  • Tırnaklara yeniden oje sürmeden önce en az bir gün beklenmeli ve tırnaklar dinlendirilmelidir.
  • Temizlik esnasında eldiven kullanılmalıdır.
  • Tırnaklara sert bakım yapmaktan kaçınılmalıdır.
Tırnaktaki beyaz lekeler neden olur? Hangi hastalığın habercisidir?