28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkTırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? Hangi doktora gidilir?

Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? Hangi doktora gidilir?

Siz de tırnak yemeyi nasıl bırakırım diye araştırma yapanlardansanız bu yazımız tam sizin için. İşte tırnak yemek nasıl bırakılır sorusunun yanıtı..

İçerikleri

Stresli veya endişeli hissettiğinizde tırnaklarınızı ısırıyor musunuz? Bu zararlı alışkanlık sadece tırnaklarınıza ve dişlerinize zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzda çeşitli sağlık sorunlarına da neden olur. Bu kötü alışkanlıkla başa çıkmak için çeşitli yöntemler deneyebilir veya sorunun kaynağını araştırabilirsiniz.

Tırnak Yemeyi Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?

Tırnaklarınızı yemek, altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir. Geçici tırnak ısırığı nispeten hasarsızdır. Bununla birlikte uzun vadeli bir sorun haline gelebilir.

Tırnaklara ve çevresindeki dokulara hasar veren ve kontrol dışına çıkan tırnak ısırıkları genellikle “otofaji” olarak adlandırılır. Bu durum “obsesif kompulsif bozukluk ve ilgili hastalıklar” olarak sınıflandırılır.

Tırnak ısırığının diğer olası nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Aile üyeleri bu alışkanlığa sahip
  • Duygusal veya zihinsel stres
  • Sinirli ruh hali
  • Endişe ve kaygı
  • Sıkılma ve boş vakit geçirme
  • Aç hissetme
  • Güvensizlik duygusu

Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

1- Tırnaklarınızı kısa kesin:

Tırnaklarınızı kısa bir süre için kısa şekilde kesmek, tırnak yemeyi önlemenin en iyi ve etkili yollarından biridir. Isırmak için tırnak bulamadığınızda bu alışkanlıktan vazgeçmeniz kolaylaşır.

2- Manikür yapın:

Kendinize iyi davranın ve güzel tırnaklar alın. Manikür, tırnaklarla birlikte ellerin de çekici görünmesini sağlar. Tırnaklarınıza zarar vermek istemediğiniz için tırnaklarınızı ısırmanız pek olası değildir. Bu yöntem çoğu zaman işe yarayabilir.

3- Tetikleyici unsur kontrol edin:

Tırnak ısırmanızın sebebine dikkat edin. Sıkıldığınızda tırnaklarınızı ısırır mısınız? Araştırmalar, insanların sıkıldıklarında, aç olduklarında, gergin veya tedirgin hissettiklerinde tırnak yemeye yöneldiklerini gösteriyor. Tetiği bulun ve tırnaklarınızı ısırmamak için önleyici önlemlere başvurun.

4- Başka şeylerle meşgul olun:

Tırnaklarınızı ısırmanızı önlemenin iyi bir yolu, enerjiyi başka bir rahatlatıcı davranışa aktarmak amacıyla ellerinizi ve ağzınızı meşgul etmektir. Sizi meşgul eden bir aktivite bulun. Bu, aradığınız duyusal uyarımı sağlayabilir. Ellerinizi basınç toplarıyla rahatlatarak tırnaklarınızı yemeyi bırakana meşgul etmeye çalışın. Bunun dışında ağzınızı meşgul edecek bir arayış içindeyseniz, sakız çiğnemek en sağlıklı çözüm yolu olacaktır.

5- Acı oje kullanın:

Tırnaklarınızı yemeyi bırakmanın en yaygın yollarından biri, tırnaklarınıza tadı kötü bir sıvı sürmektir. Tırnaklarınızı ağzınıza soktuğunuzda kendinizi kötü hissediyorsanız, tırnak ısırmalarını önleyebilirsiniz. Tırnak ısırmalarını önlemek için tırnaklara acı bir tat vermek için özel tip oje kullanabilirsiniz. Ojenin korkunç kokusu, tırnaklarınızı ısırmadan önce mutlaka iki kez düşünmenizi sağlayacaktır.

Tırnak Yemek Hangi Sorunlara Yol Açar?

Tırnak yeme eğilimi zararsız bir alışkanlık gibi görünse de maalesef davranış bozuklukları ve enfeksiyon riski ile ilişkili zararları vardır. Tırnaklarınızı ısırmak ciltte hasara neden olabilir ve bu alanlar ağızdaki bakterilere maruz kalabilir ve muhtemelen cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Bazı durumlarda bu enfeksiyonlar şiddetli hale gelebilir ve tırnaklarda kalıcı deformasyona neden olabilir.

Deri enfeksiyonları ve tırnak deformitelerinin yanı sıra diğer riskler arasında diş hasarı ve hatta çene sorunları yer alır. Tırnaklarınız bakteri barındırdığı için hastalanma olasılığınız artar.

Tırnak Yeme Alışkanlığı İçin Hangi Doktora, Bölüme Başvurulmalı?

Tırnak yeme genellikle obsesif kompulsif bozukluk (OKB) veya başka şekilde anksiyete bozukluğu gibi daha olumsuz sonuçları olan bir depresyon hastalığının belirtisidir. Tırnak ısırığınız ciddi bir soruna veya işlev bozukluğuna neden oluyorsa, yardım isteme zamanı gelmiştir. Anksiyete gibi alışkanlığı tetikleyen temel bir sorun varsa bu konu ele alınmalıdır. Bu nedenle profesyonel yardım almalısınız. Elbette tırnak yeme alışkanlığı sağlıkla ilgili herhangi bir olumsuz sonuç doğuruyorsa, bir dermatoloğa gitmeniz gerekebilir. Tırnaklarınızı ısırırsanız ve cildinizde kırmızı, şiş veya hassas bölgeler varsa, tedavi gerektiren bir enfeksiyon geliştirip geliştirmediğinizi anlamak ve gerekli önlemleri almak için bir dermatoloğa danışın.

Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? Hangi doktora gidilir?