Tırnaklarınıza bakarsanız dipte hafif bir alan görürsünüz, bu alana lunula denir. Lunula’nın rengindeki, şeklindeki ve büyüklüğündeki değişiklik, yalnızca belirli bir hastalığınız olduğunu değil, aynı zamanda ona yatkınlığınız olduğunu da gösterebilir. Bu tür teşhis, vücudunuzdaki sağlık sorununu erken fark etmenize ve uygun önlemi almanıza yardımcı olur.
Hangi Parmak, Hangi Organ İle Bağlantılı?
Tırnakların lunulasına bakarak hangi sağlık sorunları ile karşı karşıya olduğunuzu bulabilirsiniz.
Küçük parmağın üzerindeki lunula: Genellikle neredeyse görünmez olmalı veya hiç olmamalıdır. Küçük parmak böbreklerin, ince bağırsakların ve kalbin işleyişi ile ilgili bilgi verir. Büyük bir lunula, yüksek tansiyonu gösterebilir.
Yüzük parmağındaki lunula: Üreme ve lenfatik sistemlerin çalışmasına karşılık gelir. Göze çarpmayan bir lunula, metabolizma ile ilgili sorunları gösterebilir.
Orta parmaktaki lunula: Bu, beynin ve kardiyovasküler sistemin işleyişi ile ilgilidir. Lunula’nın yokluğu kan damarları ve yüksek tansiyon ile ilgili sorunları gösterebilir.
İşaret parmağındaki lunula: Bağırsak, pankreasın kötü çalışması veya üst solunum yolunun kronik hastalıkları nedeniyle lunula olmayabilir veya gözle görülür şekilde azalabilir.
Başparmaktaki lunula: Bu akciğerlerin ve dalağın nasıl çalıştığını yansıtır. Tüm lunulaların en büyüğüdür ve boyutu, parmağın tüm uzunluğunun % 25’inden büyük olmamalıdır. Sigara içen kişilerde veya yüksek tansiyonu olan kişilerde ciddi şekilde küçüktür.
Çok büyük lunula:
Lunulalar, parmağın üçte birini (veya daha fazlasını) kapladıklarında büyük kabul edilir. Kardiyovasküler sistem, değişen kalp ritimleri ve düşük tansiyon ile ilgili sorunları gösterebilirler .
Genellikle sporcularda ve aktivitesi çok fazla fiziksel çalışma ile ilgili olanlarda büyük lunula görülebilir. Kişi çok egzersiz yaparsa, şiddetli stres altında daha büyük lunula görünebilir.
Küçük nuluna:
Kütikül yüzeyine güçlükle ulaşan küçük nulunalar, düşük tansiyon ve dolaşım problemlerini gösterir. Zayıf bir bağışıklık sisteminin, yavaş bir metabolizmanın, aynı zamanda vücutta demir ve B12 vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.
Nuluna tırnağın geri kalanından enine bir çizgi ile gözle görülür şekilde izole edilmişse bu, kandaki şeker seviyesiyle ilgili problemlerinizin olduğunu gösterir ve diyabet riski açısından izlemeniz önerilir.
Hiç görünmeyen lunula:
Tırnaklarınızda veya çocuklarınızın tırnaklarında lunula göremiyorsanız panik yapmayın. Çocuklarda genellikle görünmezler ve zamanla ortaya çıkarlar. Yetişkinlerde tırnak anatomisinin fizyolojik özelliğinden dolayı çıkmayabilirler.
Bununla birlikte, lunüllerin kaybolması, modern tıp tarafından kan dolaşımıyla ilgili sorunların semptomlarından biri olarak kabul edilir. Bir çalışma, nuluna yokluğunun genellikle tiroid problemleriyle bağlantılı olduğunu, aynı zamanda B12 vitamini ve demir eksikliğiyle de bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Lunula Renk Değişimi Ne İfade Eder?
Gri lunula: Aşırı yorgunluk, sindirim sorunları ve vücut tarafından besinleri emmede olası zorluklar olduğunu gösterir.
Beyaz lunula: Doğal renkleri olduğu için iyi bir işarettir. Lunulalar ciltten daha hafif tonda olmalıdır.
Mor lunula: Zayıf kan dolaşımının, organlarda ve dokularda oksijen eksikliğinin bir işaretidir. Buna sıklıkla baş dönmesi ve baş ağrısı eşlik edebilir.
Pembe (kırmızı) lunula: Düşük fiziksel aktiviteyi ve akciğerlerle ilgili sorunları gösterebilir.
Siyah lunula: Çok tehlikeli bir işarettir ve çok yaygın değildir. Genellikle ağır metallerle zehirlenme belirtisidir.