Bütün dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgınıyla mücadelede yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşan Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Kapan, “Tüm dünyanın olduğu gibi bizimde ilk gündemimiz koronavirüs salgınıyla mücadeledir. Dünyadaki insanların çoğunluğuna koronavirüs bir şekilde enfekte olacak gibi görünüyor. Çevremizde, çalıştığımız iş yerinde, yaşadığımız mahallede, oturduğumuz apartmanda ve akrabalarımızda koronavirüsün enfekte olduğu kişiler mutlaka var.
Sinir Sistemine Tutunan Koronavirüs Kendisini Gizliyor
Salgının dünyada ilk görüldüğü günden bugüne kadar görülen vakalar üzerinde yapılan incelemede vakaların neredeyse yüzde 30’unda koronavirüs sinir sistemine tutunmuş. Bu oranın tahmin edilenin çok üstünde olduğunu düşünüyoruz. Koronavirüsün enfekte olduğu kişilerde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, önemli bir kısmında kas ve baş ağrısı, tat ve koku kaybı, hatta yüz ve beyin felci görülebilir. Bilinç bozukluğu ve baş dönmesi gibi sağlık problemleri ile de karşılaşılabilmektedir. Vakalarda denge problemi, uyku bozuklukları, nöbetler, görme azlığı, his kaybı, kramplar, yorgunluk, kırgınlık ve halsizlikte karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır.
Dünyada görülen birçok virüste olduğu gibi koronavirüste sinir sistemine tutunarak hastalığa neden olabilmektedir. Hatta sinir sisteminde kendisini uzun süre sakladığını düşünüyoruz. Koronavirüste nörolojik belirtiler iki şekilde görülebilmektedir. İlki sinir dokusuna tutunması, ikincisi ise solunum sistemi ve kalbe tutunarak kanın oksijenlenme sistemini bozması ve felce neden olmasıdır.” diye konuştu.
Sınırlı Bilgiye Sahibiz
Koronavirüsten korunma yöntemleri ile ilgili de tavsiyelerde bulunan Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Kapan, “Nörolojik rahatsızlıklar her zaman ilk ve tek belirti olamayabilir. Koronavirüsle ilgili şimdilik sınırlı bilgiye sahibiz. İlerleyen süreçte daha net ve doğru bilgiye ulaşabileceğiz. Şu andaki en önemli önceliğimiz insanların koronavirüsten korunmasıdır.
Sadece koronavirüsten korunmak için değil, bütün rahatsızlıklardan korunmak için immun sistem olarak adlandırılan bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bunun içinde su bol tüketilmeli, elden geldiğince güneşlenmeli, D, C ve B grubundaki vitaminlerin alınması ihmal edilmemeli, uyku sağlıklı ve kaliteli olmalı, içeriğinde çinko ve selenyum elementlerini barındıran besinler tüketilmeli, egzersiz ve açık havada yürüyüş yapılmalı, karbonhidrat ve şeker tüketiminden kaçınılmalı, mevsim sebzelerini tüketmeye dikkat etmeli, sigara bırakılmalı, bırakılamıyorsa da elden geldiğince azaltılmalı.” şeklinde konuştu.