25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkUykuya dalarken neden aniden sarsılırız, irkilme hissi yaşarız?

Uykuya dalarken neden aniden sarsılırız, irkilme hissi yaşarız?

Uykuya dalarken yataktan düşme ve aniden sarsılma hissinin nedenlerini merak ediyor musunuz? Bu yazımızda uykuya dalarken aniden sarsılma ve irkilme hissinin nedenlerini araştırdık. İşte detaylar.

İçerikleri

Hepimizin uykuya dalarken aniden kas krampları hissiyle uyanma anıları vardır. Bu, kasların ani hareketinden kaynaklanır ve reaksiyon, sarsıcı bir hareketten bir irkilmeye kadar hissedilebilir. Şok içinde uyanıp kısa süre sonra tekrar uykuya dalmamıza rağmen, bunun neden olduğu sorusu ilginç bir konudur. Bu yazımızda uykuya dalarken neden irkilme ve sarsılma hissi yaşarız konusunu elde aldık.

Uykuya Dalarken Neden Aniden İrkilme Yaşarız?

İşte uykuya dalarken irkilme hissi ile yataktan kalkmanıza neden olan etmenler:

Genellikle beyniniz uyku sırasında kaslarınızı felç eder
Genellikle beyniniz uyku sırasında kaslarınızı felç eder

Genellikle beyniniz uyku sırasında kaslarınızı felç eder:

Belki de her şeyden önce, neden uyku sırasında genellikle hareket etmediğimizi anlamak önemlidir. Bunun nedeni, beynin kasların çalışmasını sağlayan hücreleri kapatan kimyasalları serbest bırakmasıdır. Böylece beyniniz aktif olarak çalışsa da vücudunuzun kasları felçli kalır.

Bu, bilinçten uyuşukluğa geçişle sağlanır
Bu, bilinçten uyuşukluğa geçişle sağlanır

Bu, bilinçten uyuşukluğa geçişle sağlanır:

Neden bazen tamamen felçli görünmediğimizi anlamak için, beyinde gerçekte neler olup bittiğine bir göz atalım. Orada 2 ana sistemleri düzenli bir hayat denetler. İlki, retiküler aktivasyon sistemi olarak adlandırılır ve nefes alma gibi temel fizyolojik süreçleri yöneten kısımdır. Bu tam olarak yürüdüğünde, kendimizi tetikte ve huzursuz hissederiz – uyanığız. Bu sistemin karşısında, uykululuğu tetikleyen ventrolateral preoptik çekirdektir. Beynin bu bölümü, kaslarınızı hareket ettirme yeteneğinizi kapatan kimyasalları serbest bırakır. Şimdi uyuduğunuzda, beyniniz farkındalık durumundan uykululuk durumuna geçer. Ancak bu, “açma-kapama” düğmesi gibi çalışmaz. Aslında bunu daha çok birinden diğerine geçiş yapan bir kayan mekanizma olarak düşünebilirsiniz.

Bazen beyniniz gerçek dünya ile rüya dünya arasında kontrol sağlamakta zorlanır
Bazen beyniniz gerçek dünya ile rüya dünya arasında kontrol sağlamakta zorlanır

Bazen beyniniz gerçek dünya ile rüya dünya arasında kontrol sağlamakta zorlanır:

Bu geçiş her zaman sorunsuz gitmez. Bir başarısızlık meydana geldiğinde, beyniniz gerçek dünya ile rüya dünyası arasında kontrol için savaşır. Örneğin, bir futbol topunu ittiğinizi hayal ettiğinizde, aniden partnerinizi yatakta ittiğiniz gerçeğine dönüşebilir. Sizi her zaman uyandırmaz, ancak hareket yeterince yoğun olduğunda uyanırsınız.

Hipnotik sarsıntılar anksiyeteye neden olmaya başlayana kadar normaldir
Hipnotik sarsıntılar anksiyeteye neden olmaya başlayana kadar normaldir

Hipnotik sarsıntılar anksiyeteye neden olmaya başlayana kadar normaldir:

Hipnotik sarsıntılar tamamen normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Ancak insanlar bunlara odaklanabilir ki bu endişe verici olabilir. Bu, çok sık olduğunda yine rahatsız edici olabilir. Bu artan anksiyete ve uykusuzluk, daha fazla hipnotik sarsıntılara neden olabilir. Bu tür koşullar konusunda endişeli hissediyorsanız, bu konuda ne yapabileceğinizi anlamak için bir uzmana danışmanız en iyisi olabilir.

Uykuya dalarken neden aniden sarsılırız, irkilme hissi yaşarız?