18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeSahte (Plastik) pirinç diye bir şey var mı? Nasıl ayırt edilir?

Sahte (Plastik) pirinç diye bir şey var mı? Nasıl ayırt edilir?

Sosyal medyada viral olan plastik pirinç birçok insanı endişelendiriyor. Pekiyi bu gerçek mi, sahte ve gerçek pirinç birbirinden nasıl ayırt edilir? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

Plastik pirincin yiyecek olarak satıldığına dair şüpheler 2017’de viral oldu. 5 yıldır gündemden düşmeyen plastik pirinç hakkında, gıda güvenliği kurumları henüz söylentileri destekleyen bir kanıt bulamasalar da bu konu birçok yabancı kaynaklı web sitesinde gündeme taşındı. İşte NaturalNews.com‘da yer alan o haber..

Sahte pirinç

NaturalNews.com – Çin Plastik Pirinç Üretiyor!

(NaturalNews) Çin, toplu halde plastik pirinç üretiyor ve bu, bir çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Çin’in Wuchang pirinci, son derece popüler ve güzel kokulu kokusu ve belirgin tadı nedeniyle iyi biliniyor – normal pirincin neredeyse iki katı fiyatına mal oluyor.

Wuchang pirincine olan talebin bu kadar yüksek olmasıyla, şirketler fırsatı değerlendirmeye ve aynı yüksek fiyata sattıkları sahte pirinç yaratmaya başladılar.

Çin’in bu sahte “Wuchang pirincini” en az dört yıldır ürettiği ve iyi bir ölçü için patates, tatlı patates ve bazı zehirli plastik kullanarak popüler ürünü yeniden yarattığı düşünülüyor. Şekil ve boyut açısından gerçek anlaşma ile aynı görünüyor; ancak plastik pişirildikten sonra sert kalır ve sağlığınız için ciddi şekilde kötüdür.

Ünlü Wuchang Pirincinde Sahtekarlık

Gizli bir gazeteci, Çinli şirketlerin sahte pirinci üretirken az miktarda gerçek Wuchang pirincini plastik pirinciyle karıştırdığını ve ardından orijinali ve ambalajı aynı şekilde kopyalamak için bir koku püskürttükleri ihbarını aldı.

Her yıl 800.000 ton gerçek Wuchang pirinci üretilirken, yılda 10 milyon tonluk korkunç bir “Wuchang” satıldığı düşünülüyor – bu, her yıl satın alınan 9 milyon tondan fazla “Wuchang pirincinin” sahte olduğu anlamına geliyor.

The Korea Times’a göre, distribütörler, özellikle şu anda talep edilen muazzam miktarlarda suni pirinç satmanın son derece karlı olduğunu belirttiler. Şirketler, Çin’in dışında Hindistan, Vietnam ve Singapur gibi ülkelere dağıtmaya başlayana kadar dört yılı aşkın bir süredir bu sentetik ürünü satmaktan kurtulmayı başardılar.

Filipinler Cumhuriyeti Ulusal Gıda Kurumu şu anda plastik pirinç raporlarını inceleme sürecinde ve söz konusu pirincin yasal olup olmadığını tespit etmek için bir spektroskopi cihazı kullanıyor. Ayrıca bir uyarı yayınlandı.

Plastik Tüketmek Tehlikeli!

Bu sahte “Wuchang pirinci”nden sadece üç kase yemenin, bütün bir plastik poşeti tüketmekle aynı şey olduğu ve özellikle sık sık olduğu gibi günlük olarak tüketildiğinde ciddi ve hatta ölümcül sindirim sorunlarına neden olduğu düşünülüyor.

Aslında, Çin’deki çoğu insan her gün yarım kilodan fazla pirinç tüketiyor ve son zamanlardaki sağlık tartışmaları, bırakın plastik pirinci yemeyi, gıda endüstrisinde plastik ambalaj kullanmanın güvenli olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi!

Araştırmalar, bisfenol A ve yaygın olarak plastiklerde bulunan ftalat adı verilen bir kimyasal sınıfıyla ilişkili potansiyel olarak ciddi sağlık riskleri bulmuştur. Bisfenol A, hormonlarımızın, özellikle östrojenin fonksiyonlarını bozma yeteneğine sahiptir. Birkaç hayvan çalışmasında üreme gelişimi üzerindeki etkilerle ilişkilendirilmiştir.

Bu arada ftalatlar, 2005’ten beri AB’de yasaklanmış olmasına rağmen çeşitli ürünlerde bulunan bir grup “plastikleştirici”dir. Ftalatlar ayrıca hormonları bozabilir; bununla birlikte, bisfenol A’dan farklı olarak, etkilenen testosterondur.

Plastik kaplarda saklanan gıda ürünlerinin kontaminasyonu nedeniyle her birimiz muhtemelen vücudumuzda hem ftalat hem de bisfenol A’nın saptanabilir bir miktarına sahibiz. Bununla birlikte, tüketilirse, Çin’deki plastik pirinç, bu tehlikeli kimyasalların seviyelerinde büyük bir artışa neden olacaktır.

Şu ana kadar ABD’de plastik pirinçle ilgili herhangi bir rapor olmadı; ancak, pirincin Çin dışında ihraç edilip tüketiliyor olması, ülkelerin mal ithal etmeden önce gıda kaynakları hakkında yeterince soru sorup sormadıklarını sorguluyor.

Pirincin Gerçek Mi Yoksa Sahte Mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Pirincin Gerçek Mi Yoksa Sahte Mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Pirincin Gerçek Mi Yoksa Sahte Mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Su Testi:

İçinde biraz pirinç taneleri bulunan bir bardağa su ekleyin ve karıştırın, hepsi suyun altına yerleşirse pirinç gerçektir; ancak pirinçler yüzüyorsa, tüketim için güvenli değildir.

Kaynama Testi:

Plastik veya sahte pirinç haşlanırken kalın bir tabaka oluşturur, gerçek pirinç ise tabaka oluşturmaz.

Yakma Testi:

Adından da anlaşılacağı gibi, sahte pirinç ‘plastik’tir. Birkaç tane pirinç tanesini yakın ve yanıcıysa, bu, pirincinizin doğal olmadığının kanıtıdır.

Yağ Testi:

Pirinç tanelerini ısıtılmış yağa bırakın; Sahte iseler, yağda eriyecek, birbirine yapışacak veya tavanın dibine yapıştırılacaktır.

Havan ve tokmak testi:

Eğer bir tokmak ve havan yardımıyla birkaç pirinç tanesini ezdiğinizde bembeyaz bir toz haline geliyorsa sorun yoktur. Ama eğer bir sarılık varsa bu tozda, bildiğiniz plastiktir.

Küf testi:

Eğer pirinci iyi bir şekilde pişirdiğinizi biliyorsanız ve zamanınız da varsa güzel bir deney daha var. Bunda da pirincin az bir kısmını alıp hava geçirmez bir kabın içerisine koyuyorsunuz. Birkaç gün sonra kapağını açtığınızda küflenmemişse, düpedüz sahtedir bildiğiniz plastiktir, market torbasıdır.! Pirincin küflendiğini unutmayın.

Kaynak:

naturalnews.com/
satvyk.com/chinese-companies-are-making-toxic-rice-out-of-plastic/