23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınSaç bakımında sıklıkla yapılan 15 yanlış!

Saç bakımında sıklıkla yapılan 15 yanlış!

İçerikleri

Güzellik, içinde birçok alanı barındıran kadim bir uğraştır. Ancak sağlıklı ve bakımlı saçların benzersiz ve çekici bir görünüme kavuşmak için hayati öneme sahip olduğunu söylemek abartı olmaz.

Bu yüzden, bu makalede sizlerle saç bakımında yapılan hatalar neler paylaşmak istedik. Bu bilgilerden sonra hayalindeki saçlara çok daha kolay bir şekilde kavuşacağından emin olabilirsin.

1- Yanlış Şampuan Seçimi

Şampuan seçimin saç bakımın için hayati öneme sahiptir. Olası zararlı sonuçlardan kaçınmak için saç tipine uygun bir şampuan kullandığından emin olmalısın. Bir seferden bir şey olmaz deyip, eline gelen şampuanı kullanmak haftalar boyunca telafi etmeye çalışacağın sorunlara neden olur.

2- Çok Sık Saç Yıkamak

Saçlarını ne sıklıkla yıkaman gerektiği saç tipi ve kullanılan suyun kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer saçın yağlı ise saçlarını her 1-2 günde yıkaman önerilir. Ama diğer saç tiplerinde bu süre genellik 3-4 gündür.

3- Şampuanı Yanlış Uygulamak

Saçını yıkamadan önce iyice taramalısın. Ne kadar şampuan kullanman gerektiği saçının uzunluğuna bağlı olarak değişiyor ama çok fazla kullanmamaya özen göstermelisin. Senin için en uygun miktarı bulmak için çeşitli denemeler yapman gerekebilir.

Şampuanı avucuna dök ve köpüklenmesi için ellerini ovuştur. Ardından şampuanı saç köklerinden başlayarak sürmeye başla. Masaj yapar gibi dairesel hareketlerle ve sadece parmak uçlarını kullanarak saç derine şampuanı uygula. Tırnaklarınla saç derini çizmemeye özen göster. Saç köklerine iyi geleceğinden tüm yıkama boyunca parmaklarında masaj yapmaya devam et.

4- Saçını Nemlendirmeyi ve Beslemeyi Unutmak

Saç nemini hızla kaybeder. Bu soruna çözüm bulmak için özel balsamlar veya saç maskelerini kullanabilirsin ama bu ürünlerin sahip olduğun saç türüne göre farklı etkileri olabilir. Bu yüzden kendi saç türüne göre uygun ürünleri satın aldığından emin olmalısın. Balsamları şampuanınla birlikte uygulayabileceğin gibi, saçını duruladıktan sonra da uygulaman mümkün. Balsamları uygulamanın en doğru tekniği saç derine masaj yaparken, kremi tüm saçların boyunca da yaymaktır.

Eğer saç maskesi kullanmayı düşünüyorsan da haftada bir seferden fazla kullanmamalısın.

5- Yanlış Su Sıcaklığı

Birçok insan saçlarını yıkarken çok sıcak su kullanıyor. Bu yapılan ciddi hatalardan birisi. Sıcak su saçının rengini açtığı gibi yağ üreten bezleri de harekete geçirir. Saçını yıkarken ılık su kullanmak en iyisi çünkü yağ bezlerinin salgıladığı sıvıları seyreltmene, kirden kurtulmana ve kan dolaşımını arttırmana yardımcı oluyor.

Saçlarını ılık suyla yıkadıktan sonra soğuk bir havlu ile saçlarını durulamak, saç köklerinin uyarılmasını ve saçlarının daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

6- Saçları Havlu İle Kurulamak

Saçlarını yıkadıktan sonra bir havlu yardımıyla nazikçe köklerden başlayarak uçlara doğru fazla suyu alarak, durula. Başına havlu sarma çünkü bu saç köklerine zarar veriyor. Eğer saçlarını aceleyle kurutman gerekiyorsa havlu yerine nefes alabilen bir pamuklu tişört kullan.

7- Sıklıkla ve Özensiz Tarama

Saçlarını özensiz bir şekilde taramak kırıklara veya kopmalara neden olur. Saçını yıkadıktan hemen sonra tarama. Saçının kurumasını bekle ve ardından ilk olarak parmaklarınla tara. Ancak bunlardan sonra saçına fırça sürmelisin. Kullanacağın fırçanın da geniş dişleri olduğundan emin ol. Saçlarını tararken uçlardan başla ve yavaş yavaş saç köklerine doğru ilerle.

8- Sıklıkla Şekillendirici Ürünler Kullanmak

Saç kurutma makineleri, fön veya diğer benzeri uygulamalar saçının sıvı kaybetmesine, kurumasına ve daha kırılgan olmasına neden oluyor. Eğer sıklıkla saçlarını şekillendirmek zorundaysan o zaman ilk olarak saçın için termal koruyucu spreyler kullanmayı unutma.

9- Saç Kurutma Makinesini Yanlış Kullanmak

Saç kurutma makinesini yanlış kullanmak saçlarına zarar verebilir. Eğer saçımı nasıl kurutmalıyım diye düşünüyorsan işte, bilmen gerekenler: İlk olarak saçını bir havlu ile durula. Ardından saç kurutma makinenin ucuna havayı dar bir alandan çıkartmaya yarayan aparatı tak. Saçlarını köklerinden uçlarına doğru dik bir açıyla kurutmaya başla. Böyle yaparak, saç dokuna daha az hasar vermiş olursun.

Kurutmaya başladığın ve saçın hala nemli olduğu sırada saç kurutma makinesini maksimum sıcaklıkta kullanabilirsin ama saçının aşırı kurumasını önlemek için sıcaklığı kademeli olarak düşürmen gerekiyor. Bu yüzden yeni bir saç kurutma makinesi alırken, cihazın birden fazla sıcaklık ayarına sahip olmasına dikkat etmelisin.

10- Sağlıksız Beslenme

Sağlıksız ve dengesiz beslenme ve ek olarak düzensiz saatlerde yemek yeme alışkanlığı gerekli mineral ve vitaminleri alamamana neden olur. Böyle bir durumda hacimli ve güzel saçlara kavuşmak hayaldir. Saçlarının selameti için günlük olarak hayvan kökenli proteinler tükettiğinden emin olmalısın.

Saçların için bir diğer önemli bileşen ise çinko. Çinko eksikliğinden kaçınmak için yumurta, deniz ürünleri, avokado veya kuru erik gibi besinler tüketmeye özen göstermelisin. Ayrıca demir ve kalsiyumu da unutmamak gerekiyor. Bunları da buğday, kuruyemiş, kümes hayvanları ve balıktan elde edebilirsin.

11- Sağlığına Dikkat Etmemek

Saçlarının aniden sağlığını kaybetmesi veya saç dökülmelerinin artması genellikle ciddi hastalıkların belirtileri olabiliyor. Buna sindirim sistemi sorunları, tiroit bezi hastalıkları, hormonal bozukluklar, stres ve şeker hastalığı gibi çeşitli rahatsızlar dahil. Yaratılışımız gereği saçlarımız ve tırnaklarımız vücuttaki besini en son alan yerlerimizdir. Bu yüzden bu organlarımızda yaşayacağımız herhangi bir sorun aslında başka bir organında yaşadığın sorunla ilişkili olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunla görüşmen yapabileceğin en faydalı şey olacaktır.

12- Şapka Takmayı İhmal Etmek

Şapka, güneşe karşı oldukça başarılı bir koruma sağlar. Yün bir bere saçını soğuktan korur. Özel sauna şapkaları, saçını aşırı buharın vereceği zararlara karşı korumaya alır. Şapka seçerken başını çok sıkmamasına ve rahat olmasına özen göstermelisin.

13- Fırçayı Yıkamamak

Kullandığın fırçayı haftada en az bir sefer ılık su ile yıkayarak, temizlemen gerekiyor. Aynı zamanda eskiyen fırçalarını da yenileri ile değiştirmeyi unutmamalısın.

14- Saçlarının Ucundan Aldırmayı İhmal Etmek

Saçlarının uçlarını bir veya iki ayda bir aldırman saç sağlığın için çok önemli. Kırıklardan kurtularak, saçının daha hızlı uzamasını sağlayabilirsin.

15- Saçının Üzerine Yatmak

Eğer saçın orta uzunlukta veya çok uzunsa yatmadan önce saçını gelişigüzel örmek bile çok faydalı. Bu sayede saçının birbirine girmesini ve kırılmasını önleyebilirsin. Aynı zamanda sabahları hazırlanmak için harcayacağın zamandan da tasarruf etmiş olacaksın.

Saç bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler bunlar. Unutma ki saçın senin bir organın ve kendi sağlığın saçının sağlığını da doğrudan belirleyen en önemli etken. Güzelliğin için sadece saçına odaklanmamalısın. Sen bir bütünsün ve saçların da bir bütünün parçası. Yukarıdaki bilgiler saçını daha iyi anlamanda sana bolca yardımcı olacaktır. Peki, sen saçların için ne gibi uygulamalar yapıyorsun? Bunları yorum yaparak bizimle paylaşabilirsin.